24 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

13.04.

26° / 15°

Nedjelja

14.04.

26° / 16°

Ponedjeljak

15.04.

24° / 16°

Utorak

16.04.

21° / 15°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

14° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dobardžić: Desila se prevara, sve je trajalo dva mjeseca; Drašković: Novac je na sigurnom

Društvo

Comments 1

Dobardžić: Desila se prevara, sve je trajalo dva mjeseca; Drašković: Novac je na sigurnom

Izvor: TV Vijesti

Autor: Antena M

  • Viber

Doskorašnji predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić tvrdi da je posljednji saznao za slučaj uplate te kompanije od pola miliona eura, a koji je završio na pogrešnom računu. Novac je bio namijenjen za nabavku opreme.

Bio sam šokiran - saopštio je Dobardžić.

Prema njegovim riječima ne radi o hakerskom napadu, već o klasičnoj prevari. Takvu informaciju dobio je od stručnih službi Kompanije.

- To je trajalo od 17. januara do 20. marta, jasno je da se ne radi o hakerskom napadu, već da je klasična prevara. Zakazao je sistem na aerodromima, operativne službe nijesu radile po procedurama koje su bile usvojene i koje, da su se koristile, siguran sam da do ovoga ne bi došlo - naveo je Dobardžić.

Odgovarajući na pitanje kako je moguće da Aerodromi Crne Gore na pogrešan račun uplate pola miliona eura, smijenjeni izvršni direktor Vladan Drašković je rekao da je presretnuta komunikacija između britanskog dobavljača aerodromske opreme i ACG.

- Jedno vrijeme se vodila komunikacija i sa pravim i sa lažnim predstavnicima, da bi neposredno pred plaćanje, nama bile podmetnute lažne instrukcije za plaćanje. Finansije su postupile po toj instrukciji, nalog za isplatu je otišao ka našoj komercijalnoj banci. Nakon što smo dobili SWIFT potvrdu od banke da je procesuiran naš zahtjev, poslali smo ga u WhatsApp komunikaciji britanskim partnerima. Tad smo saznali da je instrukcija lažna i onda su svi napori bili usmjereni u cilju blokade sredstava, kako oni ne bi bili pronevjereni - podvukao je Drašković.

Novac je, kako kaže, prema posljednjim informacijama "zarobljen" na računu banke u Velikoj Britaniji, odnosno da je na sigurnom.

- CKB nam je saopštio u pisanoj izjavi da je novac blokiran u britanskoj banci - rekao je on,

Kaže da je prva informacija bila da je to tzv. man in the middle attack, odnosno sajber napad.

- Da li je to sajber napad, pokazaće vrijeme, kako se dalje okolnosti budu utvrđivale. Jasna je sumnja da se radi o prevarnoj radnji. Podmetnut nam je dokument na osnovu kojeg je izvršen nalog za uplatu, realizovan je kako je realizovan i u konačnom imamo činjenicu da je novac blokiran na računu britanske banke - naglašava Drašković.

Drašković je pojasnio da je, prema informacijama iz CKB-a, uplaćenih 551.000 eura na računu britanske banke, a ne nekog drugog lica.

- Prepričana formulacija je da su oni povukli sredstva u cilju zaštite klijenata, odnosno nas, Aerodroma Crne Gore. To je parafraza onoga što piše u izvještaju CKB-a - dodao je on.

Dobardžić, sa druge strane, kaže da je pet sati novac bio na računu "čiji ne znamo ko je vlasnik".

- Jeste u banci, svaki račun je u banci, vaš, moj, ali ne znamo kome on de fakto pripada - ukazao je Dobardžić.

Dodao je da su stručnjaci ACG kazali da se, kao ni o hakerskom napadu, ne radi ni o presretnutoj komunikaciji.

- Kompromitovane su dvije imejl adrese. Promijenjene su ekstenzije i ekstenzija na mejl adresi dobavljača. Cijelo su se, da kažem žargonski, pimplali podaci između tih lažnih imejl adresa i uključenih uposlenika i službenika na našem aerodromu. To je trajalo dva mjeseca - jasan je on.

Drašković je, na pitanje kome su u ACG stigle instrukcije za uplatu, rekao da je to sektor komercijale, iz kojeg su one proslijeđene sektoru finansija, pa došle u proceduru za plaćanje.

- Znamo kako izgleda ta imejl adresa sa koje je došla poruka. Radi se o konverziji dva slova, to je teško primijetiti. Niko ko je bio uključen u komunikaciju nije primijetio - naveo je on.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ana

Teško je primijetiti konverziju dva slova. Za vas je teško i primijetiti konverziju dva broja pri računu i uplati državnog novca. Možda su i "hakeri" poznati. I sada: nikome ništa. Nema pola miliona državnog novca.