20 °

max 23 ° / min 13 °

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Finalizovati bilateralne ugovore za bolju pravosudnu saradnju sa Kosovom

Izvor: Ministarstvo pravde

Društvo

Tag Video
Comments 0

Finalizovati bilateralne ugovore za bolju pravosudnu saradnju sa Kosovom

Izvor: Mina/Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora i Kosovo treba da finalizuju bilateralne ugovore u oblasti međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, kako bi pravosudna saradnja dvije države bila efikasnija, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića sa kosovskom koleginicom Aljbuljenom Hadžiju.

Iz crnogorskog Ministarstva pravde saopšteno je da su Milović i Hadžiju, na sastanku u Prištini, razmotrili brojne aspekte pravosudne saradnje Crne Gore i Kosova.

Kako se navodi, jedna od glavnih tema sastanka bila su tri bilateralna ugovora u oblasti međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i to ugovori o pravnoj pomoći, o izručenju i međusobnom izvršavanju sudskih odluka.

Iz Ministarstva su kazali da je tekst tih ugovora usaglašavan dvije godine i da su parafirani 2016. godine, a od tada nije bilo aktivnosti po tom pitanju.

“Stav ministara je da cio proces treba aktuelizovati i dovesti do kraja da bi se pravosudna saradnja između dvije zemlje precizirala i učinila efikasnom”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se to posebno odnosi na problem ekstradicije pojedinaca koje potražuje pravosuđe druge države, od čega bi posebnu korist u budućnosti imala Crna Gora.

“Milović je sa Hadžiju razgovarao i o slučaju Ekrema Bajrovića, državljanina Crne Gore koji se skoro godinu i po nalazi u zatvoru na Kosovu, pod optužbom za ratne zločine iz 1998. i 1999. godine”, dodaje se u saopštenju.

Milović je kazao da je Ministarstvo zainteresovano za taj slučaj i istakao da Crna Gora očekuje da Bajrović ima pravično i fer suđenje, shodno međunarodnim pravnim standardima.

Na sastanku je pravosudna saradnja Crne Gore i Kosova ocijenjena generalno dobrom.

Milović i Hadžiju su poručili da su spremni za produbljivanje i poboljšanje saradnje na korist pravosudnih sistema obje države.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR