20 °

max 20 ° / min 12 °

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Borović: Slučaj protiv Katnića tanak, tužilaštvo tek sad prikuplja dokaze?!

Izvor: Stevo Vasiljević/Pobjeda

Hronika

Comments 3

Borović: Slučaj protiv Katnića tanak, tužilaštvo tek sad prikuplja dokaze?!

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ugledni beogradski advokat Borivoje Borović kaže za Pobjedu da Specijalno državno tužilaštvo tek sad pokušava da sakupi dokaze protiv bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića jer, sudeći po onome što je gledao u medijima, postupak djeluje veoma tanko i neubjedljivo. Borović je ubijeđen da Katnić neće imati pravično i fer suđenje, ako do njega dođe.

Milivoje Katnić je uhapšen u neđelju 14. aprila, kad i nekadašnji visoki policijski funkcioner Zoran Lazović, pod sumnjom da je zloupotrijebio službeni položaj i postao član kriminalne organizacije koju je formirao Lazović, a koja je imala ključni cilj – da pomaže kriminalnom klanu ,,kavčana“, čiji je vođa Radoje Zvicer.

Od jutra 14. aprila Katnić štrajkuje glađu i, prema informacijama Pobjede, nakon četrnaest dana, vidno je oslabio jer mu je zdravlje narušeno kada je prije tridesetak dana preležao plućnu emboliju. Katnić je u pritvorskoj jedinici koja je pod stalnim video-nadzorom, a oglušio se na javne i privatne molbe da prekine štrajk glađu.

KONTAMINACIJA DOKAZA

Borović objašnjava da su dokazi u ovom predmetu, u velikoj mjeri, kontaminirani.

– Tužilaštvo tek sad pokušava da sakupi dokaze protiv bivšeg specijalnog tužioca jer, sudeći po onome što sam gledao u medijima, postupak djeluje veoma tanko i neubjedljivo. Po mom sudu, ne postoje razlozi za pritvor, zato što se o tome za šta njega terete uveliko raspravljalo po medijima. Političari bivše vlade su otvoreno komentarisali dio tih radnji i to je dio kontaminiranih dokaza u velikoj mjeri – kaže Borović.

On ima utisak da je neko donio odluku naglo kada su u pitanju ova posljednja hapšenja.

– To je urađeno iz marketinških razloga, jer ono na šta se poziva tužilaštvo i dalje figurira u predmetima koji su već pokrenuti pred Višim sudom u Podgorici. Sve to već smo čuli u onim optužnicama gdje se pominju i policajci i ljudi iz kriminalnog klana i te radnje koje su se mogle staviti na teret nekima od privedenih. Ovo hapšenje u ovom trenutku se desilo kako bi se pokrili neki dodatni postupci –precizira Borović.

MEDIJSKA HAJKA

Na pitanje da li je Katniću već presuđeno, s obzirom na hajku koja se dugo vodi u pojedinim medijima, Borović kaže da je to veliki problem Crne Gore.

– Mediji koji su naklonjeni tužilaštvu žele da potkrijepe to hapšenje. Mislim da je Crna Gora zrela da uvede krivično djelo koje je nekad postojalo u Krivičnom zakonu Republike Srbije, a zvalo se - zabrana javnog komentarisanja nepravosnažnih sudskih postupaka. U tom slučaju bi ovakav predmet bio u rukama tužioca i suda. Inače, mislim da svako tužilaštvo na neki način predstavlja stražarnicu dnevne politike i osluškuju šta će reći političari. Na to mi liči ova situacija sa hapšenjem u Crnoj Gori – zaključuje Borović.

Od 14. aprila u šest sati i 20 minuta Katnić štrajkuje glađu, kao oblik protesta zbog, kako je istakao, ,,montiranih, ponižavajućih i nezakonito stavljenih optužbi“. Uprkos javnim molbama prijatelja, nije odustao od namjere i već trinaest dana odbija hranu. Uzima samo vodu i terapiju zbog plućne embolije koju je preležao prije nepunih trideset dana.

Borović precizira da Milivoje Katnić neće imati pravično i fer suđenje, ako do njega dođe.

– Sa druge strane, moram reći da nije primjeren potez štrajka glađu s obzirom na funkciju koju je obavljao. To, po mom sudu, nikada nije dobar potez, jer kao advokat u raznim političkim predmetima, nijesam dozvoljavao da se štrajkuje glađu jer nema nikakvog efekta. To je loš potez, ali možda i neko navija da se sve loše završi po Katnića jer nemaju predmet protiv njega, a u javnosti je stvoren utisak da imaju veliki slučaj – zaključuje Borović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

Jako..mi je zao gospodina Katnica..nije dobro sto strajkuje gladju..pitam se--kad izmogne..kako ce se braniti..Novovic-cetnici..a pogodovo pucista Mandic-jedva cekaju da umre...pa ce reci sam je to zelio..

Anonim

Može li prvo hapšenje vlasti i oko nje, pa da se natenane, bez pritiska, skupljaju očigledni dokazi.

čitalac

Jedino za šta ga za sada terete je to da je dao neki predmet u rad svom zamjeniku?!