19 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potpisan Plan bilateralne saradnje Ministarstva odbrane i UK

Izvor: Ministarstvo odbrane

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Potpisan Plan bilateralne saradnje Ministarstva odbrane i UK

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstva odbrane Crne Gore i Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske potpisala su danas Plan bilateralne saradnje i Protokol o donaciji opreme Crnoj Gori za traganje i spašavanje u vrijednosti od skoro 187 hiljada EUR.

Plan bilateralne saradnje su u Ministarstvu odbrane potpisali načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju u Direktoratu za politiku odbrane, Žana Špadijer i britanski izaslanik odbrane u Crnoj Gori, Antoni Kalunjato.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da je Plan bilateralne saradnje za ovu godinu veoma sadržajan i obuhvata brojne kurseve, obuke, školovanja i razmjenu iskustava u različitim odbrambenim i bezbjednosnim oblastima.

Kako su dodali, Plan uključuje i dugoročne projekte značajne za jačanje nacionalnih vojnih resursa Crne Gore.

“Visoki nivo teorijskog znanja i praktičnog iskustva koje predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore (VCG) stiču već dugi niz godina, uz podršku britanske strane, nemjerljiv je kada je riječ o unapređenju sposobnosti i jačanju interoperabilnosti pripadnika Vojske”, navodi se u saopštenju. 

Ističe se da nastavak školovanja pripadnika VCG na prestižnim vojno-obrazovnim institucijama u Ujedinjenom Kraljevstvu i sveukupno jačanje kadrovskih kapaciteta ostaje prioritet i u narednom periodu.

“Intenzivna i kontinuirana saradnja Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja se kroz realizaciju svih planiranih aktivnosti, a doprinos jačanju međunarodnog mira i stabilnosti ostaje zajednički cilj”, poručili su iz Ministarstva.

Izvor: Ministarstvo odbrane

Potpisan je i Protokol o donaciji između resora odbrane dvije zemlje, kojim britanska strana donira opremu za aktivnosti traganja i spašavanja Ministarstvu odbrane Crne Gore, u vrijednosti od skoro 187 hiljada EUR.

Protokol su potpisali načelnik Štaba Generalštaba VCG Mitar Klikovac i Kalunjato.

Iz Ministarstva su ocijenili da će donirana sredstva značajno doprinijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti i unaprijediti kapacitete i operativne sposobnosti VCG u izvršavanju svojih redovnih zadataka, kao i u izvršavanju zadataka kroz definisane misije.

“Ujedinjeno Kraljevstvo kontinuirano dokazuje posvećenost Crnoj Gori, kao i spremnost za pružanje podrške u ispunjavanju svih ciljeva i zadataka, koje Crna Gora kao kredibilna NATO saveznica ima”, kaže se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR