18 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Utvrđena nezakonitost granskog štrajka Sindikata prosvjete Crne Gore

Izvor: Pixabay

Društvo

Comments 0

Utvrđena nezakonitost granskog štrajka Sindikata prosvjete Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici utvrđena je nezakonitost granskog štrajka Sindikata prosvjete Crne Gore, koji je organizovan na osnovu Odluke o stupanju u granski štrajk zbog isplate zarada za sve zaposlene u prosvjeti, počev od 01. januara ove godine, shodno koeficijenitima složenosti poslova propisanim Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete i isplate punog iznosa zarada svim zaposlenima koji stupe u granski štrajk za period trajanja štrajka, piše u saopštenju Osnovnog suda.

Kako navode Osnovni sud u Podgorici je dana 17. aprila ove godine donio presudu kojom je utvrdio da prekid rada prosvjetnih radnika na nivou grane nije organizovan u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, što ga čini nezakonitim.

"U obrazloženju presude se navodi da je tokom postupka utvđeno da Odluka o stupanju u granski štrajk sadrži odrednicu po pitanju vrste štrajka, zahtjeve učesnika u štrajku, datum početka štrajka, opis mjesta održavanja štrajka i sastav štrajkačkog odbora, s tim što je način na koji će se granski štrajk voditi određen Aktom o minumu procesa rada koji je sastavni dio ove Odluke", navode iz Osnovnog suda.

Dalje se navodi da akt o utvrđivanju minimuma procesa rada u pravno-tehničkom smislu predstavlja zaseban akt, koji se donosi apriori, kako bi preventivno egzistirao u pravnom životu u slučaju nastanka okolnosti koje bi za posledicu imale organizovanje štrajka u sektoru javnog obrazovanja i u materijalno-pravnom smislu predstavlja temelj za donošenje zakonite odluke o stupanju u granski štrajk, pri čemu ovlašćenje da u tom pravcu pregovaraju i postignu sporazum imaju nadležni organ državne uprave, reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativnog sindikata, odnosno Arbitražno vijeće Agencije za mirno rješevanje radnih sporova.

"Kada se navedeno dovede u vezu sa činjenicom da je Akt o minimum procesa rada donijet jednostrano od strane tuženog, dolazi se do zaključka da je isti  donijet na način koji nije u skladu sa odredjenjem iz čl.23 Zakona o štrajku, a što ga čini nezakonitim", saopšteno je.

Ističu da po ocjeni suda Štrajkački odbor Sindikata prosvjete Crne Gore donoseći Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja nije ispoštovao odredbe Uredbe o minimumu procesa rada i načinu njegovog obezbjeđivanja u ustanovama javnog obrazovanja, koja je bila na snazi u vrijeme donošenja Odluke od 22.01.2024.godine i Akta o minimumu procesa rada od 07.02.2024.godine, kao sastavnog dijela navedene Odluke.

Zaključuju da protiv navedene presude stranke imaju pravo na žalbu Višem sudu u Podgorici u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR