15 °

max 15 ° / min 11 °

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bratić ignoriše ročišta: SDT ćuti o milionskoj šteti koju je napravila bivša ministarka

Društvo

Comments 3

Bratić ignoriše ročišta: SDT ćuti o milionskoj šteti koju je napravila bivša ministarka

Izvor: Standard

Autor: Antena M

  • Viber

Specijalno državno tužilaštvo već danima ne odgovara na pitanja portal Standard šta se dešava sa predmetom koji je formiran protiv Vesne Bratić koja je nezakonito smjenila 250 direktora obrazovnih ustanova u Crnoj Gori, čime je nanijela štetu koja će se u sporovima koji se vode protiv Crne Gore državu koštati multimilionske iznose.

Na ovaj način postavlja se pitanja prioriteta rada SDT-a koji je vrlo revnosan kad su u pitanju pokretanje procesa protiv Milivoja Katnića, Zorana Lazovića i Jelen Perović dok građani i dalje čekaju na epilog drugih procesa između ostalog i ovog koji se vodi protiv bivše ministarke prosvjete Vesne Bratić.

Predmeti koje SDT vodi poput predmeta protiv Vesne Bratić koja je državu nezakonitim smjenama oštetila za više milionski iznos, za sad tavore u fiokama tog tužilaštva, dok se Bratićka praktično ruga državi u lice.

Ona se prema informacijama portala Standard nije ni pojavila na posljednjem ročištu, a čak šta više ”nagrađena” je i profesorskom pozicijom od strane Univerziteta Crne Gore.

Prema riječima Zaštitnice imovinsko pravnih interesa Bojan Ćirović pripremno ročište u predmetu po tužbi protiv bivše ministarke Vesne Bratić je zaključeno, a ročište o glavnoj raspravi još uvijek nije održano, tj. nije izveden još nijedan dokaz.

Ćirović naglašava da se Bratić nije pojavila na ročištu glavne rasprave koje je bilo zakazano krajem prošle nedjelje a odloženo je je odloženo zbog nedolaska tužene, koja je bila planirana da da svoj iskaz kao stranka u postupku.

Zaštitnica imovinsko pravnih interesa kaže da visina štete koja se potražuje, je iznos koji varira, a koji se tužbenim zahtjevom potražuje shodno dospelosti, što će u krajnjem utvrditi vještak odgovarajuće struke. Visunu spora Zaštitnik je označio u ovoj tužbi na 100.000€.

No, prema riječima ministarke prosvjete Anđele Jakšić Stojanović za mirno rješenje spora oko štete koju je prouzrokvala Vesna Bratić u budžetu je obezbijeđeno 250.000 erra.

”Da li će to biti dovoljno ili neće, ne znam. Vidjećemo kada budemo imali precizne informacije kako će se sporovi završiti”, rekla je ministarka.

No, kako sad stvari stoje i zbog činjenice da je više od 140 smjenjenih direktora podnijelo tužbo ovaj iznos teško da će biti dovoljan, jer će šteta biti milionska.

Do tad Bratić će moći da uživa u svom novom imenovanju redovnog profesora u koji je takođe izabrana po sumnjivoj proceduri.

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove.

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Ako smo hteli primijene in poštenu vlast onda ona i ona Radulović da idgivaraju a ako smo hteli nove lopove onda smo dzabe krečili.Iskreno nista Nišu bolji od Dps -a to ja više ne glasam!

Milena

Sto sud ne pokrene interventnu jedinicu da privede Braticku,koja se ruga sudu i koja je nacinila desetoruko vecu stetu od navodne stete Perovicke,a da Vijesti to uredno snime,a Komnenic prokomentarise sa Tadickom i sky novinarkom Jovanovic,cudo od nezavisnog sudstva i novinarstva.

Mina

Više ne važi: Zaštićen kao bijeli međed! Sad je na snazi: Zaštićen kao četnik