14 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Nedjelja

12.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na Medicinskom fakultetu od sada i specijalizacije iz anestezije i urgentne medicine

Izvor: Pixabay

Društvo

Comments 0

Na Medicinskom fakultetu od sada i specijalizacije iz anestezije i urgentne medicine

Autor: Antena M

  • Viber

U cilju stručnog usavršavanja doktora medicine na Mediciinskom fakultetu u Podgorici, pored postojećih specijalizacija iz radiologije i porodične medicine, uvedene su još dvije i to iz oblasti anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, kao i specijalizacija iz urgentne medicine, što je i utvrđeno Pravilnikom o specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradanika, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja, saopšteno je sa Medicinskog fakulteta u Podgorici.

Kako navode za ova dva nova specijalistička programa, propisuju se programi i trajanje specijalizacija, način obavljanja staža i polaganja ispita, kao i uslovi koje treba da ispunjavaju zdravstvene ustanove za obavljanje staža i način priznavanja staža.

"Na ovaj način stvoreni su uslovi za obezbjeđivanje potpune edukacije i stručnog specijalističkog ustavršavanja doktora medicine u Crnoj Gori i iz pomenutih oblasti, a što će se pozitivno odraziti i na racionalizaciju trošenja finansijskih sredstava koja se opredjeljuju za ovu namjenu", piše u saopštenju.

Ističu da je trajanje specijalističkih studija za oblast anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, kao i  urgnetne medicine je pet godina, a tokom specijalističkog staža specijalizant stiče teorijska i praktična znanja i osposobljava se za stručni rad u ovoj oblasti.

"Praktični dio staža obavlja se u Kliničkom centru Crne Gore, kliničko-bolničkim centrima i bolnicama, čiji je osnivač država  i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, a u skladu sa pravilnikom. Teorijska nastava se obavlja na Medicinskom fakultetu, paralelno sa praktičnim dijelom staža", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR