16 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Komisija za zdravstvo DPS: Preduzeti konkretne mjere u cilju sprečavanja epidemije malih boginja

Društvo

Comments 0

Komisija za zdravstvo DPS: Preduzeti konkretne mjere u cilju sprečavanja epidemije malih boginja

Autor: Antena M

  • Viber

Prvi slučajevi obolijevanja djece od malih boginja potvrđeni su u Crnoj Gori i samo je pitanje dana kada će epidemija početi i u Crnoj Gori. Po našim saznanjima registrovan je još jedan slučaj u Rožajama iako se još niko nije zvanično oglasio povodom toga, saopšteno je iz Komisije za zdravstvo DPS-a. 

"Shvatajući ozbiljnost situacije, u više navrata, apelovali smo na nadležne u sektoru zdravstva da preduzmu konkretne mjere u cilju sprečavanja pojave epidemije. Akcioni plan za rješavanje problema, Komisija za zdravstvo DPS, prezentovala je javnosti još 1. septembra 2022. godine i sadržao je 16 mjera koje je neophodno preduzeti.

Crna Gora je, sjetimo se, tada bila prema podacima iz Instituta za javno zdravlje, najgore pozicionirana u svijetu kada je riječ o vakcinaciji MMR vakcinom, pa je, prema procjenama, u riziku od malih boginja u Crnoj Gori i do 20.000 djece", navode iz DPS-a.

Nažalost, kako kažu, tadašnji čelnici zdravstvenog sistema nijesu shvatili ozbiljnost situacije i došli smo u situaciju na koju smo upozoravali.

"Komisija za zdravstvo DPS-a i stručni tim naših ljekara poziva sve odgovorne u državi da se pod hitno proširi nacionalni tim koji će se adekvatno boriti protiv suzbijanja potencijalne epidemije i gdje smo spremni, kao i uvijek, da doprinesemo rješavanju ovog problema.

Podsjećamo da komplikacije obolijevanja od malih boginja mogu biti teške i to ne smijemo dozvoliti da se događa našoj djeci u XXI vijeku.

MMR vakcina je sigurna i najbolja zaštita od ove bolesti i zato još jednom apelujemo da je neophodno da sva djeca u Crnoj Gori budu što prije vakcinisana", zaključuju iz DPS-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR