17 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tužilački savjet: Suprotstavljamo se pokušajima ugrožavanja samostalnosti Državnog tužilaštva

Društvo

Comments 3

Tužilački savjet: Suprotstavljamo se pokušajima ugrožavanja samostalnosti Državnog tužilaštva

Autor: Antena M

  • Viber

Uz podsjećanje da Tužilački savjet, u skladu sa Ustavom Crne Gore, obezbjeđuje samostalnost Državnog tužilaštva, od visokih javnih funkcionera i političara očekujemo odgovornost i uzdržavanje od javnih istupa kojima se državni tužioci pozivaju da u konkretnim predmetima donesu ili ne donesu određenu odluku, saopšteno je nakon sjednice Tužilačkog savjeta. 

"Istovremeno, Tužilački savjet poziva sve javne aktere da se suzdrže od izjava koje mogu da se shvate kao prijetnja odmazdom državnim tužiocima i rukovodiocima državnih tužilaštava, zbog radnji i odluka koje su donijeli, a što je posebno primjetno u odnosu na postupanje Specijalnog državnog tužilaštva.

Pozivanje na tužilačko postupanje u određenom pravcu, zalaženje u nadležnosti Državnog tužilaštva, kao i preuzimanje zasluga za ostvarene rezultate, po svojoj prirodi ugrožavaju Ustavom i zakonom proklamovanu nepristrasnost i nezavisnost Državnog tužilaštva i urušavaju integritet državnih tužilaca i Državnog tužilaštva. Tužilački savjet od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, kao i svih javnih funkcionera, očekuje da svojim izjavama ne dovode javnost u zabludu da su uticali i da uopšte mogu da utiču na donošenje neke tužilačke odluke ili preduzimanje bilo koje radnje tužilaštva", navodi se u saopštenju. 

Tužilački savjet, takođe, kako dodaju, poziva sve društvene činioce na poštovanje pretpostavke nevinosti, kao i na suzdržavanje od zahtjeva za privilegovanim položajem osumnjičenih lica, u bilo kom predmetu.

"Ukazujemo da je pravo tužioca da predlaže određivanje pritvora, a da o tom predlogu odlučuje sud, na čiju odluku se može uložiti žalba.Tužilački savjet očekuje od rukovodilaca državnih tužilaštava da obezbijede efikasno postupanje u pritvorskim predmetima, a od državnih tužilaca da sa najvećim stepenom pažnje, samo izuzetno i u skladu sa Ustavom i zakonom i standardima Evropskog suda za ljudska prava, predlažu određivanje pritvora.

Tužilački savjet očekuje od rukovodilaca državnih tužilaštava da obezbijede odgovarajuće, blagovremeno informisanje javnosti o radnjama koje preduzimaju, uz obrazloženje donijetih odluka, naročito u slučajevima od posebnog interesovanja javnosti.

Tužilački savjet ohrabruje državne tužioce da uprkos različitim porukama koje se iznose u javnosti, nastave da odluke u predmetima donose nezavisno i efikasno, po principu zakonitosti i jednakosti i da postupanjem isključivo na taj načiin, unapređuju rezultate u gonjenju učinilaca krivičnih djela, naročito u oblasti korupcije i organizovanog kriminala", dodaju u saopštenju. 

Tužilački savjet svim institucijama ukazuje na obavezu da stvore uslove za suđenje u razumnom roku, naročito u predmetima po optužnicama Specijalnog državnog tužilaštva.

"U konačnom, očekujemo da respektabilan odnos međunarodnih organizacija prema Državnom tužilaštvu bude osnov za dalje jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", naveli su. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Sara

Opet ugroženst onih koji su na vlasti ili u tužilaštvima. A nijesu od vas ugroženi ljud koji su uhapšeni i koji su bez optužnica i sudjenja više od godinu dana u zatvoru. Ali hoćete da ućutkate narod i intelektualce, da lakše sprovodite "svoju pravdu".

Singapurac

Dobro bi bilo da sa Savjet bavi jednostranoscu postupanja i precutkivanjem ociglednih nepocinstava,to sto mu je u opisu posla,a potom zastitom tzv nezavisnosti i nama laicima prepoznatljive pristrasnosti tuzilaca.Dao Milove opMilova opaske Savjet je cutao i na preruranjene cestitke.Providno..,

Milena

Princip zakonitosti i jednakosti je narusen,to je najveci problem,hitno to rijesite,to je kljucni problem,neko se sudski goni ,a neko ne,nekome se ekspresno stavljaju lisice,a neko je postedjen istrage ,upoznajte medjunarodne organizacije kako vi radite,nece biti pohvala ,budite sigurni.