21 °

max 21 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

21° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Saslušanje kandidata za sudiju Ustavnog suda 10. maja

Društvo

Comments 0

Saslušanje kandidata za sudiju Ustavnog suda 10. maja

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ustavni odbor juče je, tek nakon mjesec i 20 dana, održao sjednicu na kojoj je usvojen izvještaj Komisije za izbor jednog sudije Ustavnog suda, u kojem je konstatovano da su svih šestoro prijavljenih kandidata dostavili pravovremenu i potpunu dokumentaciju i zakazao za 10. maj početak saslušanja pretendenata za sudijsku togu.

Saslušanja će početi intervjuisanjem prva dva kandidata sa liste prijavljenih Alije Beganovića i Zorana Vukićevića, dok će se o terminima intervjuisanja preostalih kandidata Nerme Dobardžić, Muhameda Ðokaja, Jovana Kojičića i Sanje Maslenjak, utvrditi naknadno.

Iako je još na sjednici Ustavnog odbora od 5. marta formirana tročlana komisija, čiji je predsjednik poslanik PES-a Darko Dragović, a članovi poslanici Sonja Milatović (DPS) i Bogdan Božović (SNP), a koja je trebala da utvrdi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom od 22. januara, ta komisija se, sudeći prema onome što je juče saopštila predsjednica Odbora Simonida Koridić (NSD) nije sastajala do 16, odnosno 17. aprila.

Više je nego indikativno da je sjednica Komisije održana, i pored upozorenja relevantnih pravnika i nevladinih organizacija, tek nakon što je iz Evropske komisije poslata nedvosmislena poruka da je neophodno prestati sa pravnom gimnastikom kojom su nedjeljama predstavnici parlamentarne većine pokušavali da izmjenama, prvo Zakona o Ustavnom sudu, a potom i Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, po svaku cijenu produže mandat predsjedniku suda Miloradu Gogiću.

Izmjene zakona kojima će se sudijama Ustavnog suda produžiti mandat ne smiju da se donose ishitreno, poručila je 16. aprila u izjavi za Pobjedu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, koja je kazala i da je EK svjesna činjenice da je u toku postupak imenovanja novog sudije Ustavnog suda, s obzirom na dolazeće penzionisanje.

– Ova procedura se mora pravovremeno završiti kako bi se osiguralo momentalno popunjavanje upražnjenog mjesta, u skladu s važećim pravilima – kazala je Pisonero Hernandez.

Istakla je da EK prati izbor novog sudije Ustavnog suda, te da se to mora dogoditi pravovremeno, kako nijedno sudijsko mjesto ne bi bilo upražnjeno.

Pisonero Hernandez je tada kazala i da ovakve izmjene zahtijevaju odgovarajuću analizu, obrazloženje i konsultacije, uključujući i one sa Evropskom komisijom i Venecijanskom komisijom.

Ustavni sud je sredinom decembra prošle godine obavijestio Skupštinu Crne Gore da u skladu sa Zakonom o radu sudiji Gogiću mandat prestaje krajem maja kada on puni 66 godina i kada, po sili zakona, mora biti penzionisan. Skupština je 22. januara raspisala javni poziv na koji se javilo šest kandidata, a nakon utvrđivanja liste na sjednici Ustavnog odbora 5. marta u vezi sa tim konkursom sve do oglašavanja Pisonero nije bila preduzeta nijedna radnja.

No, predstavnici parlamentarne većine su radili na drugom „frontu“, pa su tako poslanici Nove srpske demokratije htjeli da izmjenama Zakona o Ustavnom sudu produže mandat Gogiću do 67. godine života, što je ocijenjeno nezakonitim i neustavnim na Zakonodavnom odboru, nakon čega su povukli prijedlog.

Potom su poslanici Pokreta ,,Evropa sad“ Vasilije Čarapić i Darko Dragović predložili amandman na Zakon o PIO na osnovu kojeg bi se propisao izuzetak od uslova za penzionisanje u korist sudija Ustavnog suda. Na taj način došlo bi do produženja mandata aktuelnom predsjedniku Ustavnog suda Miloradu Gogiću i sudiji Budimiru Šćepanoviću, kojima mandati prema važećem zakonu prestaju u maju, odnosno sutkinjama Dragani Đuranović i Desanki Lopičić, kojima bi funkcije takođe trebalo da prestanu do kraja ove godine.

Čarapić i Dragović su, nakon sastanka sa glavnim pregovaračem sa EU Predragom Zenovićem na kojem im je pojasnio da bi uslove za penziju sudija Ustavnog suda, uz široke konsultacije, trebalo regulisati u sklopu agende i dinamike reformskih procesa, prijedlog amandmana ipak povukli iz skupštinske procedure.

U međuvremenu reagovalo je i 16 nevladinih organizacija koje su poručile da zabrinjava tendencija donošenja ad hominem zakona prema kojima političke partije na vlasti rješavaju pojedinačne slučajeve, te da izvršna vlast zaboravlja da je suština pregovora sa Evropskom unijom u tome da Crna Gora dokaže da ima institucije sposobne da obezbijede vladavinu prava, a ne interese partija na vlasti.

Iz nevladinog sektora tada je ukazano da je postupak izbora sudije Ustavnog suda koji bi zamijenio odlazećeg predsjednika regularno započet, da se šest osoba kandidovalo za tu poziciju i da nema prepreka da se to mjesto blagovremeno popuni.

Ukazali su i da je nadležni Ustavni odbor, pod vođstvom Simonide Kordić, propustio mjesec dana da utvrdi da li prijavljeni kandidati ispunjavaju uslove i da ih pozove na intervju, uz ocjenu da je to urađeno vjerovatno zbog plana da se izmjenom zakona aktuelnom predsjedniku produži mandat.

Nakon protesta više nevladinih organizacija i opozicije predsjednik Demokrata i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić saopštio je da poslanički klub njegove stranke ima rezerve prema izmjenama Zakona o PIO te da ih poslanici te partije neće podržati, što je uz reakciju Evropske komisije koji dan kasnije, definitivno i označilo da je plan PES-a i NSD definitivno propao.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR