23 °

max 23 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

23° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Snaženje medijske pismenosti među mladima nema alternativu

Izvor: AEM

Društvo

Comments 0

Snaženje medijske pismenosti među mladima nema alternativu

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Agencija za elektronske medije (AEM) i Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovale su radionice za učenike Srednje mješovite škole u Zeti i gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu, u cilju podizanja svijesti srednjoškolaca o važnosti medijske pismenosti.

Iz AEM-a je saopšteno da je cilj radionica o medijskoj pismenosti bilo i osnaživanje mladih da efektivno i kritički učestvuju u konzumiranju medijskih sadržaja, koji su od ključne važnosti za njihovo sagledavanje svakodnevice.

„Na veoma posjećenim radionicama, koje je vodio profesor Nenad Vujadinović, učenici su bili u prilici da uče o medijima, vrijednosnom okviru koji mediji stvaraju, pravilnom i kritičkom čitanju i interpretaciji medijskih sadržaja, provjeri informacija na tradicionalnim i novim medijima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su učenici na radionicama učili i o posljedicama medijske manipulacije, dezinformacija i lažnih vijesti.

Iz AEM-a su rekli da su učenici u Zeti i Danilovgradu pokazali visok stepen zainteresovanosti za interaktivnu radionicu, kao i zavidan nivo svijesti o svakodnevnim manipulacijama informacijama koje se pojavljuju u medijima.

Prema njihovim riječima, takav vid neformalnog programa obrazovanja dobar je alat da se i njihove kolege i vršnjaci, kako u opštini Zeta i Danilovgrad, tako i ostalim djelovima Crne Gore, uključe u ove i slične aktivnosti i pomognu jačanje medijske pismenosti.

„Posebnu zahvalnost na otvorenosti i gostoprimstvu, AEM i Misija OEBS-a u Crnoj Gori duguju direktorima i profesorima koji su omogućili održavanje radionica“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su održane radionice svojevrsni nastavak aktivnosti koje AEM i Misija OEBS-a u Crnoj Gori sprovode u toj oblasti i nastaju kao potreba jačanja medijske pismenosti na svim nivoima.

„Razlog tome su i rezultati nedavno predstavljenog istraživanja javnog mnjenja u kojem je značajan podatak da među građanima Crne Gore, 92 odsto, postoji skoro apsolutna saglasnost da je medijska pismenost od velike važnosti“, kazali su iz AEM-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR