18 °

max 21 ° / min 11 °

Ponedjeljak

13.05.

21° / 11°

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
RTCG upućeno još jedno upozorenje zbog neprofesionalnog i neodgovornog informisanja

Društvo

Comments 2

RTCG upućeno još jedno upozorenje zbog neprofesionalnog i neodgovornog informisanja

Autor: Antena M

  • Viber

Prema rješenju Agencije za elektronske mediije, RTCG je tokom emitovanja informativnih emisija ,,Dnevnik 2” i ,,Argumenti” prekršio obavezu profesionalnog i odgovornog informisanja, događaje nije prikazao vjerno i nije zastupio različite pristupe i mišljenja, nije poštovao načela objektivnosti i nepristrasnosti, pravičnosti i balansiranosti programskih sadržaja, navodi se, pored ostalog, u objavi Asocijacije Spektra na društvenoj mreži X. 

Kako AEM navodi u Rješenju, tokom emisije ,,Argumenti” Javni servis omogućio je iznošenje nepotpunih i neobjektivnih navoda da se, kako je rečeno, ,,navodni” zakon odnosi na promjenu pola, iako zakon uređuje proces ostvarivanja prava na prepoznavanje rodnog identiteta na osnovu promjene oznake pola, a ne promjene uz sprovođenje medicinskog postupka prilagođavanja pola (što je pitanje regulisano potpuno drugim zakonom).

AEM takođe ističe da emitovanjem emisije i segmenta Dnevnika 2, emiter nije obezbijedio objavljivanje suprotstavljenih stavova koji bi predstavljali cjelinu u obradi teme, čime je omogućio tendenciozno promovisanje interesa vjerskih zajednica.

AEM smatra i da navod iz izjašnjenja emitera da je narednog dana poslije emitovanja sadržaja u Dnevniku 2 emitovao kratku informaciju o usvajanju zakona, ne oslobađa RTCG odgovornosti za propuštanje da različiti pristupi i mišljenja budu primjerno zastupljeni, na objektivan način, bez uređivačkih intervencija i komentara kojima bi se favorizovala strana koja se protivi usvajanju zakona.

Takođe AEM ističe da, iako je širu informaciju o procesu izrade zakona i njegovim ključnim rješenjima objavio na svom portalu, u svojoj centralnoj informativnoj emisiji u programu TVCG propustio da gledaoce makar uputi da više informacija o ovoj zakonodavnoj inicijativi pročitaju na svom portalu.

"Voditeljka i emiter su propustili i da, usljed optužbi vjerskih predstavnika, informišu da je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava dalo na javnu raspravu Nacrt zakona i uputilo javni poziv svim zainteresovanim oranizacijama i zajednicama da se uključe i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta zakona, da su održana tri okrugla stola, te da se javna rasprava završava 15. marta" , navodi AEM.

Iz ove asocijacije ukazuju da je  emiter tokom razgovora na temu Nacrta zakona, u donjem dijelu ekrana, emitovao citate gostiju i time dodatno doprinio diskriminatornom i pristrasnom predstavljanju teme ovog segmenta emisije, zaključuje AEM.

Zbog navedenih propusta u AEM-u zaključuju da Javni servis mora vršiti svoju dužnost u odnosu na sve medijske zakone, te svi sadržaji koje kreira moraju biti antidiskriminatorni, sekularni, i nepristrasni, te zastupati integritet i prava svih građanki i građana Crne Gore.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

jovana

@Ekbilibrijum RTCG nije glasilo gradjana. RTCG je glasilo srpske pravoslavne crkve koja pored radija svetigore ima sada i nacionalnu frekvenciju na javnom servisu. Nikakav prostor ne daju drugim manjim vjerskim zajednicama tako da gradjani ovih vjeroispovjesti su diskriminisani zastoko

Ekbilibrijum

Ombudsman RTCG je takođe usvojio prigovor Spektre zbog neprofesionalnog izvještavanja u Dnevniku