21 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Borba za bolji položaj medijskih i kulturnih radnika ostaje naš prioritet i obaveza

Društvo

Comments 0

Vujović: Borba za bolji položaj medijskih i kulturnih radnika ostaje naš prioritet i obaveza

Autor: Antena M

  • Viber

- Prvog maja slavimo radnike koji su kroz istoriju radili predano, pošteno, vrijedno, i vas koji radite danas kako bi izgradili društvo dostojanstvenog života. Ipak, dok god ima nezaposlenih, ima i razloga za nezadovoljstvo onih koji osjećaju da su im povrijeđena prava, ili se osjećaju poniženo, socijalno isključeno - navodi u saopštenju ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Kako poručuje, samo zadovoljan radnik donosi opšti društveni napredak.

"Danas podsjećamo na važnost borbe radnika, za pravedne uslove rada, dostojanstvene plate i sigurnost na radnom mjestu. Granskim kolektivnim ugovorom za oblast kulture koji je stupio na snagu u martu 2023.godine, prvi put su nakon 2016.godine, značajno povećane zarade zaposlenima u toj oblasti, što je doprinijelo poboljšanju njihovog socio-ekonomskog položaja. Prosječno procentualno uvećanje koeficijenata zaposlenih u ustanovama kulture iznosi do 25%", piše Vujović.

Ističe da su zaposleni u kulturi angažovani za stvaranje boljih uslova za njihov rad svjedoči i osnivanje novog reprezentativnog Slobodnog sindikata kulture Crne Gore, koji je osnovan u aprilu ove godine, što je kao ministarku, kaže, posebno raduje.

"Ohrabrujemo svaki vid sindikalnog udruživanja radnika i kolektivno pregovaranje socijalnih partnera, a sve za poboljšanje uslova rada, u okviru datih mogućnosti.

Zato danas, želim da prenesem poruku da smo svi na istoj strani i da ćemo zajedno sa svim našim socijalnim partnerima u budućnosti nastaviti da radimo zajedno, stvarajući zdrave temelje za unapređenje socio-ekonomskog položaja svih zaposlenih u kulturi, te da ćemo transparentnim i širokim konsultativnim i inkluzivnim procesima raditi na suzbijanju diskriminacije i razlika među djelatnicima u kulturi", kaže Vujović.

Navodi da u sektoru medija, novim Opštim kolektivnim ugovorom, zaposleni u medijima koji rade nedjeljom dobijaju uvećane dnevnice. 

"Zabrinuti smo što su njihove plate i dalje ispod prosjeka. Radnici u RTCG-u imaju sopstveni kolektivni ugovor. Poznat nam je loš položaj medijskih radnika u privatnim medijima, koji samostalno pregovaraju sa vlasnikom o uslovima rada. Borba za bolji položaj medijskih i kulturnih radnika ostaje naš prioritet i obaveza", kaže Vujović.

Smatra da ovaj dan podsjeća i na važnost sindikata i radničkih organizacija u zaštiti interesa radnika i promovisanju socijalne pravde.

"Jer rad nije samo zarada, već je doprinos porodici, zajednici, društvu, trag i snaga kojom oblikujemo budućnost za sebe i druge. Samo solidarnim, jedinstvenim, ravnopravnim i kolegijalnim djelovanjem možemo postići zajednički cilj i izboriti se za bolje i pravednije društvo. Naši preci su upravo to radili i toliko smo im dužni. Pravo na rad, pravedne uslove i dostojanstven život je uslov svakog napretka i boljitka, a odgovornost je na svima nama. Ministarstvo kulture i medija ostaje posvećeno da i ubuduće radi na unapređenju uslova rada medija, novinara, medijskih radnika, umjetnika, kulturnih ustanova i institucija. Srećan 1. maj - Međunarodni praznik rada! ", zaključila je Vujović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR