24 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NVO 35 mm: Ako budemo nastavili da gromoglasno ćutimo zavladaće muk

Izvor: Dragan Tomašević foto/Ilustracija

Društvo

Comments 0

NVO 35 mm: Ako budemo nastavili da gromoglasno ćutimo zavladaće muk

Autor: Antena M

  • Viber

Svjetski dan slobode medija, 3. maj, tradicionalno treba iskoristiti da podsjetimo Vladu da su slobodan pristup informacijama, nezavisnost medija i istraživačko novinarstvo u ozbiljnoj krizi, poručuje Milica Đokđurić, urednica medijskih programa u NVO 35mm. 

- Kontinuirani napadi na novinarke i novinare, u ekonomskom momentu kada im plate svakodnevno ,,jede“ inflacija, uz baražnu paljbu anonimnih prijetnji na društvenim mrežama, gdje na sve to dodate pritiske političara i vlasnika medija - dobijate sivu sliku udarne igle demokratije. Stoga se pitamo: ima li razloga baviti se ovom profesijom danas u Crnoj Gori?

Danas kada opet cvjeta tolerantnost - ali prema nasilju nad novinarima, kada smo slobodni da pišemo - ali ono što odgovara ministru, premijeru, predsjedniku, crkvi i u krajnjem - tužilaštvu, pitamo se: ima li smisla baviti se novinarstvom u Crnoj Gori?

Kada umjesto nadziranja demokratije, novinarke i novinari u Crnoj Gori moraju da nadziru svoju bezbjednost, ili da im se dodjeljuje obezbjeđenje, kada dan za danom u takvom okruženju strada mentalno i fizičko zdravlje - pitamo se: kako izdržati da se bavimo novinarstvom u Crnoj Gori? - navodi Đokđurić. 

Na Svjetski dan slobode medija, kako kaže, jedino slavimo što je Crna Gora na korak od usvajanja seta medijskih zakona.

- Do tada, koristićemo Zakon o slobodnom pristupu informacijama, po kom organi bez obrazloženja mogu da proglase bilo koju informaciju tajnom. Podsjećamo: kada su ključne informacije van dosega javnosti, vlast nije transparentna.

NVO 35mm kroz članstvo u tijelima i pregovaračkim radnim grupama od kojih izdvajamo onu za poglavlje 10 - potvrđuje svoju posvećenost borbi za temeljne medijske reformame, i nastavlja da doprinosi procesu usvajanja medijskih zakona, što će, nadamo se, doprinjeti pozitivnom mišljenju za dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

Sva pitanja koja smo postavili su sarkastičan osvrt na stanje u kojem se nalaze novinarke i novinari u Crnoj Gori, a zapravo su forma podrške našim koleginicama i kolegama kojima se prijeti smrću, koji žive pod policijskom pratnjom ili koji su žrtve uznemiravanja i zastrašivanja zato što kritikuju rad zvaničnika. I što je najvažnije, ovo je dan da odamo počast onima koji su zbog traganja za istinom izgubili život - dodaje Đokđurić. 

Ako budemo nastavili da gromoglasno ćutimo zbog stanja u branši dok Vlada i nadležni sve to nijemo posmatraju, u strahu smo da će zavladati muk, smatra ona. 

"U toj tišini napadi na novinare, lažne vijesti, dezinformacije, politizacija i polarizacija medija, imaće jedinu riječ.

A taj mrak - ne smije da pobijedi", zaključila je.                  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR