26 °

max 26 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Regionalna kampanja „Istina je bitna“ o opasnostima koje donose dezinformacije i govor mržnje

Izvor: PR Centar

Društvo

Comments 0

Regionalna kampanja „Istina je bitna“ o opasnostima koje donose dezinformacije i govor mržnje

Autor: Antena M

  • Viber

Istina ima ključnu ulogu u očuvanju demokratije i društvenog integriteta, a regionalna kampanja "Istina je bitna" ("Truth matters") od vitalnog je značaja za informisanje građana Jugoistočne Evrope i Turske o opasnostima koje donose dezinformacije i govor mržnje, kako online, tako i offline.

Regionalna kampanja, koju realizuje Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore zajedno sa šest regionalnih Savjeta za štampu, biće promovisana danas 3. maja povodom– Svjetskog dana slobode medija, a dio je projekta "Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi: Podrška novinarstvu kao javnom dobru", koji obuhvata zemlje Zapadnog Balkana i Turske, a koji je podržan od strane EU i UNESCO-a. 

Projekat ima za cilj podršku slobodi izražavanja u regionu.

U okviru kampanje izrađena su dva videa koja imaju za cilj da informišu građane o tome kako mogu djelovati ako su oni ili neko koga poznaju žrtve govora mržnje ili dezinformacija.

"Takođe, u okviru videa promovisana je važnost profesionalnog i etičkog novinarstva za svako demokratsko društvo, posebno za zajednice koje se suočavaju sa širokom zloupotrebom medija. U tom kontekstu je posebno je naglašena uloga medijske samoregulacije i rad savjeta za štampu u borbi protiv dezinformacija i govora mržnje.

Podaci koji ukazuju na to da lažne vijesti stižu do građana šest puta brže od istinitih, a da njih 73 odsto više vjeruje glasinama nego zvaničnim informacijama su alarmantni i zahtijevaju hitne akcije. Zbog toga u našoj kampanji posebno naglašavamo "borce za istinu" - novinare koji dosljedno slijede principe etičkog kodeksa, težeći integritetu, profesionalizmu i odgovornosti u novinarstvu.

Pozivamo građane da budu aktivni u borbi protiv dezinformacija i govora mržnje i da se obrate Medijskom savjetu za samoregulaciju ukoliko smatraju i prepoznaju da su oni ili neko drugi žrtve neetičkog izvještavanja u medijima putem mail adresa [email protected] i [email protected]", navodi se u saopštenju koje prenosi PR Centar. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR