24 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako su Vijesti (zlo)upotrijebile riječi dr Vanje Bajović

Društvo

Comments 0

Kako su Vijesti (zlo)upotrijebile riječi dr Vanje Bajović

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

,,Kada novinari izvuku naslov koji veze nema sa suštinom teksta...“

Tom rečenicom je dr Vanja Bajović, profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu, na svom Fejsbuk profilu komentarisala naslov - ,,Presuda ne važi izvan EU" - koji su režimske Vijesti  dale njenom intervjuu posvećenom mogućim pravnim posljedicama poslije odluke Suda pravde EU u Luksemburgu vezane za upotrebu transkripata Skaj aplikacija u sudskim postupcima.

Fejsbuk komentar dr Bajović je bio na mjestu: u razgovoru za Vijesti jeste kazala da presude Suda pravde pravno obavezuju samo države članice EU, ali je istovremeno naglasila i da je ta ,,odluka od posebnog značaja“, jer se radi ,,o prvoj odluci jedne međunarodne, nadnacionalne sudske instance koja se bavi uslovima pod kojim podaci dobijeni presijecanjem kriptovanih komunikacionih platformi mogu koristiti kao dokazi u krivičnim postupcima u drugim državama“.

-Zahtijeva se, osim toga, da država na čijoj teritoriji se nalaze lica čija se komunikacija nadzire, mora biti obaviještena o tome, čak i ako njena tehnička pomoć nije neophodna da bi se nadzor obavio – kazala je Bajović.

Uprkos ovakvom stavu i činjenici da je odluka Suda pravde automatski postala dio pravne tekovine EU - kojima sve države Balkana koje su kandidati za ulazak u EU prilagođavaju svoje pravne sisteme - zaključak Vijesti, makar u naslovu, bio je da to ne važi za Crnu Goru?! Nije slučajna podudarnost stavova medija koji privilegovano objavljuje Skaj prepiske i tužilaštva koje se u potpunosti oslonilo na operativne podatke Europola i hapsi samo na osnovu Skaj aplikacija. Odluka Suda u Luksemburgu temeljno potresa takve metode.

,,Kada novinari izvuku naslov koji veze nema sa suštinom teksta...“, ocijenila je dr Bajović, shvatajući da su njene riječi upotrijebljene u cilju dnevne politike i podrške tužilačko-policijskih akcija ,,avgustovske vlasti“ u Crnoj Gori.

Ako joj je za utjehu, nije prva čije su riječi dobile ,,specijalni novinarski tretman“.

Draško Đuranović

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR