26 °

max 26 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čestitke povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom

Izvor: Pixabay

Društvo

Comments 0

Čestitke povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom

Autor: Antena M

  • Viber

Živković čestitao Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom: Moramo zajedno čuvati tekovine 9. maja da bi bili dostojni junačke prošlosti i evropske budućnosti

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope predstavljaju vrijednosti na kojima je sazdana savremena Crna Gora. Svjesni smo da jedino njegujući ideju antifašizma i evropskog jedinstva možemo postići željeni napredak za sve svoje građane, saopštio je Danijel Živković, predsjednik DPS-a Crne Gore.   

"Svi građani Crne Gore treba da budu ponosni na činjenicu da je upravo naša država kroz cijelu svoju istoriju branila sve ono što danas slavimo – svoje pravo na slobodu i nezavisnost, njegovanje različitosti i jedinstvo u tim različitostima. To je upravo ono za šta se zalaže i Evropa današnjice – očuvanje ideje mira, suživota, tolerancije i poštovanja drugog i drugačijeg", navodi Živković.

Vjeruje, kaže, da će Crna Gora uskoro ponovo moći s ponosom da kaže da je primjer u regionu, da će naši potomci na nas, baš kao i mi na naše pretke, biti ponosni na snagu kojom smo očuvali svoje istorijske vrijednosti.

"Moramo zajednički čuvati tekovine 9. maja, jer samo tako ćemo biti dostojni svoje junačke istorije i evropske budućnosti.

U lično ime i u ime Demokratske partije socijalista Crne Gore svim građankama i građanima čestitam 9. maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom", zaključio je Živković. 

Predsjednik Opštine i predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad položili vijenac na spomenik Palim borcima

Povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, predsjednik Opštine, Aleksandar Grgurović i predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad, Predrag Pajović položili su danas, uz prisustvo komandanta kasarne „Milovan Šaranović“, potpukovnika Miloša Gačevića, vijenac na spomenik Palim borcima na Trgu 9. decembar u Danilovgradu, saopšteno je iz Opštine Danilovgrad.

"Snažna kultura sjećanja na žrtve borbe protiv fažizma i sveukupna antifašistička tradicija Crne Gore i Danilovgrada garant su daljeg razvoja vrijednosti koje promoviše 9. maj, a sve u cilju izgradnje demokratskog, tolerantnog i prosperitetnog društva jednakih šansi.

U uvjerenju da će na tim vrijednostima biti utemeljena svijetla budućnost, predsjednik i potpredsjednici Opštine, i predsjednik Skupštine opštine Danilovgad iskoristili su priliku da svim sugrađankama i sugrađanima, čestitaju Dan pobjede i Dan Evrope", zaključuju u saopštenju.  

Dukaj: Danas na Dan Evrope sjećamo se Šumanove deklaracije kao presudnog koraka ka ujedinjenoj, mirnoj i snažnoj Evropi

“Danas na Dan Evrope sjećamo se Šumanove deklaracije kao presudnog koraka ka ujedinjenoj, mirnoj i snažnoj Evropi. 

Evropska unija je dokaz da je čak i nakon dva svjetska rata koja su odnijela milione žrtava moguće zajedničkim interesom i univerzalnim principima i vrijednostima prevladati  neprijateljstva i podjele i to na dobrobit svih građana. 

Crna Gora u perspektivi,  kojoj nepokolebljivo težimo, je demokratska,  prosperitetna, poželjna i snažna, u svojoj velikoj evropskoj porodici, gdje i pripada”, poručio je ministar Dukaj.

Ibrahimović: Antifašizam je trajna vrijednost Crne Gore

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope trajni je podsjetnik da se kao društvo uvijek moramo boriti protiv svih oblika fašizacije i čuvati društveni mir, poručio je u čestitki povodom 9. maja predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

“Vrijednosti kao što su solidarnost, međusobno poštovanje i uvažavanje posebnosti svih naroda, za antifašističku Crnu Goru uvijek trebaju biti neupitne. Fašizam nije ideja oko koje bi se trebalo raspravljati, već se protiv nje snažno boriti i uporno upirati prstom na svaku njegovu pojavu. Mir na evropskom tlu ne smije imati alternativu, sve države EU i njeni kandidati trebaju stati jedna uz drugu, kako bismo zajedno osigurali mir i prosperitetnu budućnost”, kazao je Ibrahimović.

On je istakao da je antifašizam trajna vrijednost Crne Gore.

“Bošnjačka stranka će se uvijek boriti za antifašističke i civilizacijske vrijednosti, trasirajući na taj način put multietničkoj Crnoj Gori ka punopravnom članstvu u EU i obezbjeđivanje evropskog standarda našim građanima , kazao je Ibrahimović.

Đurašković: Sa posebnim pijetetom se sjećamo miliona nevinih žrtava i odajemo priznanje svima koji su doprinijeli izgradnji moderne Evrope

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković uputio je čestitku povodom 9. maja – Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom:

"Sa velikim ponosom i dubokim poštovanjem danas obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma evropske i svjetske istorije, 9. maj - Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Naš ponosni grad, Prijestonica Cetinje, sa svojom bogatom istorijom i dubokim korijenima prepoznata je kao simbol nepokolebljivog duha i temelj otpora protiv fašizma. Istorijska reputacija kao prve slobodarske teritorije na kojoj je podignut opštenarodni ustanak u ratom zahvaćenoj Evropi, svjedoči o hrabrosti i odlučnosti crnogorskog naroda da se suprotstavi tiraniji i brani slobodu po svaku cijenu, čineći naš grad i zemlju snažnim partnerima u ovom ključnom poduhvatu", kaže Đurašković.

Dok obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom, ponosno noseći nasljeđe naše slobodarske istorije, dodaje, sa posebnim pijetetom se sjećamo miliona nevinih žrtava i odajemo priznanje svima koji su doprinijeli izgradnji moderne Evrope, utemeljene na principima demokratije, tolerancije i mira.

U tom smislu, kako kaže, važno je podsjetiti da su ratna dešavanja i potreba za pomirenjem između vodećih sila Evrope, Francuske i Njemačke, bili pokretač za osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine. Ovim činom, dodaje Đurašković, stvorena je preteča Evropske unije i označen početak izgradnje najprosperitetnije zajednice država, čime je Evropa transformisala svoju sudbinu, postajući simbol jedinstva, mira i prosperiteta.

"Danas, dok obilježavamo ove važne događaje kao dio šire evropske porodice koja se zalaže za mir, stabilnost i saradnju među narodima, neka nas njihovo nasljeđe inspiriše da radimo zajedno, ujedinjeni u našoj želji za boljim i pravednijim svijetom, gdje sloboda, demokratija i poštovanje ljudskih prava zauzimaju centralno mjesto.

U tom duhu, još jednom svim građankama i građanima čestitam 9. maj, uz želje da nastavimo zajednički da se borimo protiv izazova sa kojima se suočavamo i gradimo mostove razumijevanja, tolerancije i solidarnosti među svim narodima Evrope, kao temelj naše zajedničke budućnosti.”, poručio je Đurašković.

Vujović: Herojstvo i žrtve naših predaka ne smiju biti zaboravljeni

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović je rekla da je Evropska unija "naše stremljenje, jedini put i krajnje odredište".

"I pored brojnih izazova danas, više nego ikad, odlučno koračamo ka tom cilju, posvećeni suštinskim rezultatima, progresivnim idejama i vrijednostima, ponosni na naše građansko opredjeljenje i antifašističko nasljeđe. Uskoro će se otvoriti vrata za prvu sljedeću članicu evropske porodice - za Crnu Goru. Na nama je da učinimo da se to što prije dogodi. Vjerujemo da zajedno, solidarni, različiti, a ujedinjeni aktivno možemo doprinositi razvoju i rješenjima, stavljajući svoj rad, znanje, snagu u zajedničku korist Evrope i budućnosti slobode i prosperiteta", saopštila je ministarka.

Vujović kaže da je kultura u Evropi prepoznata kao značajan faktor i instrument razvoja i saradnje, koji podstiče demokratizaciju, slobodu izažavanja, inkluziju, pomirenje, afirmiše i promoviše evropske ideje i antifašističke vrijednosti, a Crna Gora, ističe, ima puno pravo da bude ponosna na svoje umjetnike, stvaraoce i kulturno nasljeđe i da našu kulturu učini vidljivom Evropljanima. "Takođe, činimo sve u cilju jačanja pouzdanog novinarstva, nezavisnih i slobodnih medija kako bi crnogorsko medijsko okruženje funkcionisalo po mjeri uređenih evropskih demokratija", dodaje.

"Prilika je da se podsjetimo na vrijednosti mira, stabilnosti, saradnje, jedinstva na kojima počiva EU, na Šumanovu deklaraciju koja se smatra osnivačkim aktom Evropske unije i jedan je od njenih simbola. Tog 9. maja 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman postavio je kamen temeljac izgradnji evropske porodice koja je bila neophodna kako bi se sačuvao mir. Danas se sjećamo tog 9. maja, ali i onoga 1945.godine, kada su antifašisti pobijedili u Drugom svjetskom ratu.

"Herojstvo i žrtve naših predaka, koji su se borili za slobodu i mir nikad ne smiju biti zaboravljeni. Njihova uvjerenja, ideali, moral, borba, hrabrost i odlučnost su nam putokaz i ponos. Na nama je da dokažemo da nisu uzalud dali živote i da smo dostojni njihove žrtve.

"Apelujemo da se razum, dijalog, mir, poštovanje ljudskih prava što prije vrate na evropski kontinent i u cijeli svijet. Uvijek smo i uvijek ćemo, pružati otpor agresiji, mržnji, nasilju, stradanju, zločinima, fašizmu i svim devijantnim društvenim i ideološkim pojavama.

"Naš put je put slobode, demokratije, multietničnosti, nauke, obrazovanja, kulture, umjetnosti, plemenitosti, vladavine prava i pravičnosti, ali i boljeg standarda i kvaliteta života. Neka naša prošlost bude svjetionik koji nas vodi prema boljoj budućnosti, gdje će poštovanje različitosti biti naša snaga, a saradnja naš put prema napretku. A neka naše jedinstvo bude temelj za izgradnju mirnije, pravednije i solidarnije Evrope i svijeta. Srećan Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom", zaključila je Vujović.

Omladinska organizacija PES-a Mladi Evrope: Vrijednosti Dana Evrope i Dana pobjede putokaz daljeg razvoja Crne Gore

Na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom slavimo vrijednosti mira, demokratije i slobode kao putokaz daljeg razvoja Crne Gore, poručuje Omladinska organizacija PES-a Mladi Evrope. 

"Kada je prije gotovo osam decenija američki predsjednik Heri Truman, u radio prenosu, obznanio kraj rata u Evropi, potvrdivši predaju nacističke Njemačke, počelo je najprogresivnije poglavlje u istoriji svijeta. Poslijeratno iskustvo potvrdilo je da nekadašnji neprijatelji mogu biti primjer u izgradnji mira, a udruženim snagama i predvoditi svijet na putu ka demokratiji. Međutim, trenutna ratna dešavanja na obodu Evrope podsjećaju da koliko god uzvišene i neprikosnovene vrijednosti mira i slobode bile, ne smijemo posustati u misiji njihove odbrane.

Žrtve koje je Crna Gora dala u borbi protiv fašista moraju ostati vječito nadahnuće u stremljenju ka pripadnosti civilizovanim društvima. Ovovremena odlučnost građana Crne Gore i naše države u pogledu pristupanja Evropskoj uniji ukorijenjena je upravo u našem antifašističkom nasljeđu, a članstvom u NATO demonstriramo odanost ideji globalne sigurnosti, očuvanja mira i sprječavanja budućih konflikata. Zajednička istorija obavezuje nas da uz evroatlantske partnere i danas i u budućnosti na izazove u globalnom kontekstu odgovaramo udruženo vođeni vrijednostima koje nas okupljaju. Zato, danas i do pobjede, ostajemo solidarni uz narod Ukrajine koji se bori za svoju i zajedničku evropsku budućnost.

Upravo evropska budućnost Crnoj Gori je danas bliža nego ikada. Nakon godina zastoja, proevropska 44. Vlada Crna Gora obnovila je povjerenje evropskih prijatelja u integracionom procesu. Zato vjerujemo da je vrijeme da ostvarimo viziju Crne Gore kao evropske države mira, sigurne budućnosti i razvijene demokratije, države za mlade i države mladih", navode u saopštenju. 

Pozivaju na posvećenost spoljnoj politici EU i evropskim principima

Atlantski savez Crne Gore (ASCG) pozvao je na čvrstu posvećenost vanjskoj politici Evropske unije (EU) i evropskim principima na kojima Crna Gora gradi svoju vanjsku i unutrašnju politiku od sticanja nezavisnosti, kako bi se zadržao fokus na završetku procesa evropskih integracija.

Iz Atlantskog saveza su kazali da se, obilježavanjem Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, širom starog kontinenta promoviše vizionarski i slobodarski duh koji spaja Evropljane.

“Prevazilazeći granice i povezujući nas u demokratiji, raznolikosti i solidarnosti – temeljima na kojima počiva budućnost Crne Gore i EU”, dodaje se u saopštenju ASCG.

Kako se navodi, taj značajni datum podsjeća na napredak koji je ostvaren kroz jačanje veza sa EU, kao i na izazove sa kojima se Crna Gora suočava na evropskom putu.

“U duhu Dana Evrope, ASCG poziva na čvrstu posvećenost vanjskoj politici EU i evropskim principima na kojima naša zemlja gradi svoju vanjsku i unutrašnju politiku od sticanja nezavisnosti, kako bi se zadržao fokus na završetku procesa evropskih integracija, kao jednog od ključnih političkih ciljeva naše zemlje”, kaže se u saopštenju.

Atlantski savez, kako se navodi, već gotovo dvije decenije promoviše evropske i transatlantske vrijednosti.

“I kroz partnerski odnos sa EU i zemljama članicama radimo na unapređivanju bezbjednosnog okvira u našoj zemlji, neophodnog za stvaranje sigurnog okruženja za sve naše građane i ekonomske konkurentnosti naše zemlje”, kazali su iz te organizacije.

Iz ASCG su poručili da ostvarenje vizije evropske budućnosti, koja obuhvata prosperitet, stabilnost i napredak za sve narode kontinenta, podrazumijeva zajednički doprinos svih na jačanju demokratskih institucija, promociji ljudskih prava i jednakosti, ali i regionalne i međunarodne saradnje.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević čestitao 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

"S ponosom i dubokim poštovanjem danas obilježavamo 9. maj u znak slavljenja dva izuzetno važna događaja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. Ovo su dani od neprocjenjive važnosti koji nas podsjećaju na hrabrost, žrtvu i odlučnost naših predaka u borbi za slobodu i mir, ali i opredjeljenost naših građana da žive u društvu razvijenih demokratija – Evropskoj uniji.

9. maj čuva naše sjećanje na hrabrost i odlučnost onih koji su se prvi u tada porobljenoj Evropi suprotstavili tiraniji i zlu fašističke ideologije. Njihova predanost, žrtva i borba ostavili su trajni pečat našoj istoriji i osigurali da sloboda i demokratija prevladaju nad mržnjom i netolerancijom. Bar, naš grad, dao je nemjerljiv doprinos antifašističkoj borbi, čiji se duh i danas osjeća u našim ulicama i među našim ljudima, a na našoj generaciji je da se čvrsto i nepokolebljivo suprotstavi svakom pokušaju relativizacije i omalovažavanja borbe i vrijednosti koje predstavljaju vertikalu savremenog crnogorskog društva.

U isto vrijeme, Dan Evrope nas poziva da slavimo vrijednosti jedinstva, saradnje i mira koje su temelj EU. Kroz teška vremena i izazove, Evropa je pokazala svoju sposobnost da izgradi mostove između naroda promovišući prosperitet, raznolikost i solidarnost. Baš kao što je Bar u prošlosti bio simbol otpora protiv tiranije, tako danas čvrsto zagovaramo put ka članstvu u Evropskoj uniji, kao cilj naše zemlje.

U ime Opštine Bar, želim izraziti duboki naklon i zahvalnost svim žrtvama koje su pale da bi mi danas mogli živjeti u slobodi, miru i demokratskom društvu. Neka današnji dan bude podsjetnik na našu obavezu da čuvamo ove vrijednosti i da se zajedno borimo protiv svakog oblika netolerancije, ekstremizma i mržnje."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR