25 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski PEN centar: Hitno obustaviti progon, povući nezakonita rješenja i obezbijediti Katniću pravo na život

Društvo

Comments 1

Crnogorski PEN centar: Hitno obustaviti progon, povući nezakonita rješenja i obezbijediti Katniću pravo na život

Autor: Antena M

  • Viber

Prošlo je već gotovo mjesec od hapšenja bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, a umjesto transparentnosti u postupanju i obezbjeđenja poštovanja elementarnih zakonom propisanih normi sve je očiglednije da je na sceni klasični proces s ciljem moralne egzekucije, koji može dovesti i do fatalnih posljedica po život Milivoja Katnića, saopšteno je iz Crnogorskoga PEN centra.

"Odgovornost za stanje u kojem se nalazi danas Milivoje Katnić u prvome redu pripada Miloradu Markoviću, Vladimiru Novoviću, Milošu Šoškiću i Goranu Šćepanoviću.

Od početnih scena spektakularnog hapšenja pod fantomkama i punim naoružanjem, preko spin video sadržaja imovine s ciljem moralne diskreditacije te uskraćivanja zakonom zagarantovanih prava na odbranu, netransparentne komunikacije s javnošću i prikrivanja dokaza, fizičkog i psihičkog iscrpljivanja osumnjičenog te pratećih pritisaka na njegovu porodicu – proces protiv Katnića nalikuje tipičnim montiranim progonima staljinističkoga tipa sa sve očitijim uvidom da je po srijedi politička odmazda po direktivi aktuelnog režima.

Činjenica da je jedan od poslanika režima u Skupštini Crne Gore presudio Milivoju Katniću za navodna „zlodjela“ a da se niko iz aktuelnog režima nije ogradio od te „presude“ govori o tome da nije riječ o individualnom iskazu, nego o zvaničnom prijekom sudu režima, obavezujućem za zarobljeno tužilaštvo i sudstvo", navode u saopštenju. 

Pozivaju čelnike tužilaštva da po hitnom postupku obustave progon i povuku nezakonita rješenja te time obezbijede Milivoju Katniću pravo na život, a potom i da se u transparentnom i zakonitom postupku suoči s eventualnim optužbama.

"U protivnom, bude li djelovanje tužilačkih i sudskih ustanova imalo fatalni ishod, biće to čin državnoga terorizma, a njegovi vinovnici moraće se suočiti s punom pravnom odgovornošću za počinjeni zločin.

Pozivamo organizacije civilnoga društva i predstavnike diplomatskog kora u Crnoj Gori da se uključe u rješavanje problema izazvanog protivpravnim i nehumanim postupanjem državnih organa Crne Gore i utiču da se Milivoju Katniću osiguraju pravo na život i fer sudski postupak, ukoliko do njega dođe budući da do danas, iako je prošlo već gotovo mjesec dana od hapšenja, optužnica nije formirana.

O očiglednim kršenjima ljudskih prava i selektivnom postupanju u namjeri diskreditacije politički nepodobnih aktuelnog režima Crnogorski PEN centar izvijestiće relevantne međunarodne partnere i ustanove koje se bave pitanjima ljudskih prava i sloboda", navodi se u saopštenju. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Di

Je li oni drže Katnića u zatvoru, koliko se sjećam iz straha da ne pobjegne....U ovakvom stanju u koje ste ga doveli, sigurno neće pobjeći, niti može. A što se tiče uticaja na svjedoke, i tako mu po cijeli dan obilazite kuću, tako da se ne može ni sa kime sastati.No, zato bi trebao adv.po služ.dužn