13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uspješni poljoprivrednik sa 25 godina: Mojkovčanin ruši predrasude da mladi nemaju posla

Društvo

Tag Gallery
Comments 2

Uspješni poljoprivrednik sa 25 godina: Mojkovčanin ruši predrasude da mladi nemaju posla

Izvor: crna.gora.me

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Da se ne mora učiti da bi se postao direktor, i da se može biti domaćin i živjeti normalno od poštenog rada, može se vidjeti na primjeru 25-godišnjeg Ilije Stanića iz Mojkovca.

Ilija je student Biotehničkog fakulteta u Podgorici. Živi na realciji Mojkovac – Podgorica. Zimi je u Podgorici gdje radi tri do četiri mjeseca, a onda pred proljeće odlazi u Mojkovac, da radi na svom imanju i proizvodi voće, povrće, med...

Ilija kaže da je prije dvije godine počeo da se bavi plantažnim uzgojem jagoda.

"Počeo sam sa uzgojem jagoda na dva ara. Prošle godine sam proširio zasad za još tri ara, tako da zaključno sa ovom godinom imam pet ari pod jagodom sa 3000 sadnica na toj površini. Pored jagoda ove godine sam zasadio i parcelu od sedam ari sa crnim lukom" – kaže mladi poljoprivrednik Stanić.

Osim proizvodnje voća i povrća bavi se i pčelarstvom.

"Već osam godina intezivno radim sa pčelama, na oko 15 košnica sa kojima pčelarim stacionirano kod kuće u mom selu Prošćenju kod Mojkovca" – kaže Stanić.

On dodaje da je proizvodnju jagoda i luka krenuo samoinicijativno i da u narednom periodu planira da proširi zasad na minimum 10.000 sadnica jagode.

"Ovaj posao radim sam. Nisam imao podršku nikoga osim porodice. Od Ministarstva poljoprivrede nisam dobio podršku iako sam oformio plantažu po najsavremenijim standardima, folijarnim uzgojem i sistemom kap po kap. Sve sam finansirao sam iz svojih sredstava. Dobio sam premiju od Opštine Mojkovac za kulturu luka zasađenog pod folijom u iznosu od 140 eura. Iako nije neka cifra dobro mi je došla da se barem pokriju troškovi sjemena" – kaže Ilija i ističe da je velika šteta što nema veće podrške za mlade ljude koji imaju volju, želju i mogućnosti da se bave poljoprivredom.

Sa otkupom jagoda, luka i meda nije imao nikakvih problema.

"Vodim se logikom „kvalitetan proizvod lako nađe svog kupca“ i zaista, prevashodno obraćam pažnju na kvalitet, tako da zasad imam siguran plasman na tržište. Najveći problem sa kojim se susrećem je nedostatak radne snage, iako je dnevnica i više nego solidna. Misaona imenica je pronaći radnika da ti pomogne u proljećnom čišćenju jagode" – kaže Stanić.

Kroz nekoliko dana počeće sa sadnjom ozimnog bijelog luka na površini do tri ara.

"Namjerno počinjem sa manjom površinom jer želim da vidim kakav će rezultat biti kako roda na ljeto tako i reakcije tržista na ovaj proizvod i njegovu cijenu. Pa bi kasnije moglo doći i do povećanja obima proizvodnje" – kaže on.

"Na kraju želim da poručim da je za ovaj vid posla najpotrebnija jaka volja i želja, i naravno jasan cilj koji želiš da postigneš sa tim. Ovim poslom se čovjek ne može obogatiti preko noći, ali sam ubijeđen da može veoma pristojno da se živi od njega. I za kraj što se tiče perspektive u ovoj grani biznisa u nju sam 100 odsto siguran" – zaključuje Ilija Stanić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Djole

Svaka cast! Da je vise ovakvih ljudi, cjelokupna situacija u drustvu bi bila drugacija! Samo naprijed!!!

milan

bravo za momka i za svako domaćinstvo koje voli i obrađuje svoju zemlju!