26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fotografije i snimci iz Italije: Crnogorska zastava na grobu princeze Jelene, dan koji se pamti

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 2

Fotografije i snimci iz Italije: Crnogorska zastava na grobu princeze Jelene, dan koji se pamti

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Odali počast kraljici Jeleni od Savoje

Crnogorska delegacija posjetila je mjesto gdje počiva crnogorska princeza, kćerka kralja Nikole, njeno veličanstvo kraljica Jelena od Savoje. 

Odali su počast crnogorskoj princezi i kralju Vitoriju Emanuelu III.

“Dobio sam priliku da prvi posjetim grob princeze crnogorske i kraljice Italije Jelene Savojske, rodjene Petrović Njegoš. Danas sam bio na njenom grobu, u manastiru Vikoforte, da se sa prijateljima poklonim i pomolim.
Nosio sam i crnogorsku zastavu da je ponovo položim preko groba. U tom Svetilištu Vikoforte su 15. decembra 2017. tajno iz Francuske prenijeti njeni posmrtni ostaci”, kazao je za portal Antena M sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve Lav Lajović.

Lajović dodaje da će današnji dan pamtiti cijelog života.

“Ovo je rijetka prilika i stvar koja se pamti cijelog života. Za mene je ovo pravo hodočašće, jer Jelena je istinska sluškinja Gospodnja. Njena dobročinstva i djela humanosti i požrtvovanja postaju inspiracija za mnoge ne samo u Italiji nego u cijeloj Evropi", kaže Lajović.

"Žele da je proglase sveticom što ona i jeste. Ona je ikona prave savremene žene, dobra majka poslušna ćerke, vjerna supruga i požrtvovana i humana kraljica, o kojoj se nepravedno malo zna i vrjednuje u Crnoj Gori, nažalost. Posvetio sam joj moju novu knjigu čiji su djelovi bili objavljeni u feljtonu, koji mi je poslije otvorio kontakt a zatim i ova vrata koja se rijetkima pružila, na čemu sam iskreno zahvalan svima iz udruženja Elena Regina kao i domaćinima u Italiji koji su nas primili na tako visokom nivou is a počastima”, kazao nam je Lajović.

Osim Lajovića u crnogorskoj delegaciji su počasni konzul Crne Gore u Toskani Alesandro Đananti i predsjednica Udruženja Italija - Crna Gora „Kraljica Jelena“ Danijela Đurđević.

Tijelo Jelene Savojske, supruge Viktora Emanuela III, 15. decembra je u velikoj tajnosti prebačeno u Italiju i sahranjeno u svetilištu Vikoforte kod Mondove, na području Kunea.

Kraljica Jelena umrla je u Monpeljeu 1952.

Ovdje je sahranjena kraljica Jelena Savojska, princeza Crne Gore

Jelena Petrović Njegoš (it. Elena del Montenegro, ili Elena di Savoia) bila je ćerka crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene.

Legenda o kraljici Jeleni, stvorena je još za vrijeme njenog života i sačuvala se do današnjih dana u svijesti crnogorskog i italijanskog naroda. Njen život obilježili su tragični preokreti - njen otac i njen muž za njenog života ostali su bez svojih kruna - ali i brojna dobročinstva.

Zasluge Jelene Savojske za italijanski narod bile su tolike da je katolički biskup Rišar iz Monpeljea inicirao da se proglasi za sveticu.

Svetica sa cetinjskog krša

Feljton o crnogorskoj princezi, autora Lava Lajovića, pronađite u našoj rubrici istorija.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Drljevićevac

Daće Bog da bude i Svetica Crnogorske Crkve!

Martin

Bravo..fin osjecaj...Cestitam na pravim stvarima?