9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stanoviću pritvor do 30 dana

Društvo

Comments 0

Stanoviću pritvor do 30 dana

Izvor: Pobjeda

Autor: Milica Mandić

  • Viber

Sudija podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović odredio je pritvor od 30 dana dvadesetdvogodišnjem Arseniju Stanoviću osumnjičenom da je 11. maja u kotorskom naselju Dobrota ubio  tridesetrogodišnju Anastasiju Lašmanovu. Tužilac Željko Tomković donio je naredbu za sprovođenje istrage povom tog slučaja. 

Stanović se u Višem državnom tužilaštvu u Podogorici, pred tužiocem Željkom Tomkovićem branio ćutanjem.

Njemu se na teret stavlja teško ubistvo po dva osnova, da je izvršio djelo na svirep i podmukao način i da je to uradio iz koristoljublja.

Branilac Stanovića, advokat Zoran Piperović potvrdio je da je njegovom klijentu određen pritvor i da je Tužilaštvo donijelo naredbu o sprovođenju istrage.

"Naredba za sprovođenje istrage donijeta je zbog teškog ubistva sa dva kvalifikativa, prvi je ubistvo izvršeno na svirep način, a drugi da je počinjeno iz koristoljublja," kazao je Piperović.

On je dodao da njegov klijent nije dao izjavu povodom okolnosti za određivanje pritvora. Stanović je nakon više od mjesec bjekstva uhapšen u nedjelju ujutro u Tirani, a sa njim je bio i njegov otac Zoran Stanović, inače smijenjeni šef ispostave granične policije na tivatskom aerodromu . Hapšenje mlađeg Stanovića uslijedilo je nakon što je crnogorska policija kolegama u Albaniji dostavila operativna saznanja o lokaciji na kojoj se krio osumnjičeni za teško ubistvo. Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, Stanović je odmah nakon zločina ilegalno prešao u Albaniju i krio se u Skadru i Tirani. Istražitelji sumnjaju da mu je u tome pomogao otac Zoran Stanović, koji je četiri dana nakon zločina smijenjen sa dužnosti.

Kod Arsenija Stanovića su, kako nam je potvrđeno Pobjediiz više izvora, pronađene falsifikovane putne isprave koje je, kako se pretpostavlja, trebalo da iskoristi za bijeg u Sjedinjene Američke Države. Osumnjičenom je zaprijećena kazna zatvora od 40 godina. Stanović do sada nije želio da iznese odbranu, koristeći zakonsko pravo da se brani ćutanjem.

U nekoliko navrata Zoran Stanović je tvrdio da nije u kontaktu sa sinom i da ne zna gdje se nalazi.

Arsenije Stanović je prije nekoliko godina bio u emotivnoj vezi sa ukrajinskom državljankom. Pronađeni tragovi na mjestu ubistva i način na koji je izvršeno ukazivali su da je u pitanju zločin iz koristoljublja. Na tijelu i glavi žrtve bilo je više ubodnih rana. Naredbom za sprovođenje istrage Stanoviću se na teret stavlja ubistvo iz koristoljublja zbog sumnje da je nakon počinjenog zločina iz stana Lašmanove uzeo skupocjeni sat.

Samo dan nakon što je pronađeno tijelo inspektori su imali saznanja koja su ukazivala da je Arsenije Stanović mogući počinilac. U prilog tim tvrdnjama prikupili su brojne dokaze – snimke sa video-nadzora, DNK tragove... Lašmanova je u Crnu Goru došla prije nekoliko godina i prvo je radila kao konobarica. U kratkom roku ona je postala direktorica kompanije ,,Sitrejd“, koja je prije tri godine kupila tivatski hotel „Mimoza“ i na tom mjestu je izgrađen hotelski kompleks „Perla“. Lašmanova je bila i vlasnica salona ljepote „Feme fatale“ koji se nalazi u hotelu ,,Tre kane“ u Budvi.

Što kaže zakon

Iako se pretpostavlja da je pomagao sinu u pokušaju da pobjegne, ukoliko sud utvrdi da je Arsenije Stanović izvršilac ubistva, njegov otac Zoran prema Krivičnom zakoniku Crne Gore neće odgovarati za „pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela“.

Advokat Lazar Aković kazao je za Pobjedu da član 387 predviđa da za ovo krivično djelo ne može odgovarati najbliži srodnik izvršioca, majka, brat, otac, đed ili bračni i vanbračni drug. Inače, zaprijećena kazna za pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela je od jedne do osam godina. Pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela poznato je kao krivično djelo jatakovanja i specifično je jer je usmjereno protiv pravosuđa kako bi učinilac izbjegao da odgovara pred institucijama sistema.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR