13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uručene Trinaestojulske nagrade

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Uručene Trinaestojulske nagrade

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je danas najveće državno priznanje, Trinaestojulske nagrade.

Nagradu za životno djelo dobio je profesor doktor Vukić Pulević, a Trinaestojulske nagrade za ovu godinu pripale su akademskom vajaru Krstu Andrijaševiću, viliončelisti Aleksi Asanoviću i profesoru doktoru filologije Adnanu Čirgiću.

“Crna Gora je oduvijek bila usijano željezo na nakovnju prošlosti koje se kovalo pod udarima budućnosti. Crna Gora je kaljena i na plamenovima Berlinskog kongresa 13.jula 1878. al ii na julskim vatrama 13.jula 1941.

Kao što nema kamena koji ne pamti neku žrtvu za slobodu u Crnoj Gori, a ako ičega kamenja imamo odviše, tako gotovo da ne postoji datum koji ne bi mogao biti imendan dana državnosti Crne Gore” - kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Predsjednik žirija bio je Rajko Todorović Todor, a članovi Ilija Vujošević, Igor Lakić, Miomir Vojinović i Asim Dizdarević.

“To je nagrada jednoj viziji jer je škola otvorena u najtežem trenutku kad je bio rat i haos u ovoj zemlji devedesetih godina i kad su uglavnom bježali sa ovih prostora, a ne škole otvarali. To je nagrada profesorima koji su timski radili. I to je nagrada državi koja je prepoznala te ljude i podržala”- kazao je Aleksa Asanović.

“Ja bih se zahvalio svima onima koji su doprinijeli da dobijem ovu prestižnu nagradu. Svaka nagrada je lijepa i dobra, a posebno ova, najveća u Crnoj Gori, tako da sam više nego zahvalan”- kazao je Krsto Andrijašević.

“Nagrada mi znači mnogo i ostaje mi da se zahvalim svima koji su razumjeli i ocjenili to što sam radio i dali tome pozitivnu ocjenu,a naročito što sam sada ušao u ozbiljne godine i to mi produžava elan i raspoloženje”- rekao je Vukić Pulević.

“Ugled ovog priznanja i značaj datuma povodom kojega se dodjeljuje mora biti jemstvo dobitnika da će istrajno i pošteno raditi na duhovnom i kulturnom razvitku Crne Gore. Ova nagrada nije samo nagrada za  njihovo lično djelo nego nagrada i za predhodnike na čijem se djelu temelji njihovo stvaralaštvo”, kazao je Adnan Čirgić.

Trinaestojulska nagrada se dodjeljuje građaninu, ili državljaninu Crne Gore, grupi osoba, ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za djela, ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva u prethodne dvije godine, koja su od izuzetnog značaja za državu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR