22 °

max 35 ° / min 22 °

Srijeda

12.08.

35° / 22°

Četvrtak

13.08.

35° / 23°

Petak

14.08.

35° / 23°

Subota

15.08.

33° / 23°

Nedjelja

16.08.

31° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Utorak

18.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osuđen na 14 godina zatvora: Nikšićaninu potvrđena kazna

Hronika

Comments 0

Izvor: Dnevne novine/Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Osuđen na 14 godina zatvora: Nikšićaninu potvrđena kazna

Apelacioni sud potvrdio je presudu sudije Višeg suda u Podgorici Dragoja Jovića, kojom je Nikšićanin Vlado Zmajević osuđen na 14 godina zatvora zbog izvršenja krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom 1999. na Kosovu, pišu Dnevne novine.
 
Naime, na prvostepenu presudu koja je izrečena 5. juna, žalbe su uložili branioci okrivljenog Zmajevića, novosadski advokati Predrag Ćetković i Đorđe Dobanovački, a prošlog mjeseca održana je i sjednica na kojoj su žalbe razmatrane. Apelacioni sud je nakon vijećanja odbio žalbe kao neosnovane, navodi ovaj list.

Podsjetimo, pred drugostepenim sudom odbrana je sporila zakonitost prvostepene presude, navodeći da su u postupku pred crnogorskim organima cijenjeni iskazi optuženog dati pred vojnim sudom, što nije trebalo da se desi, već je te iskaze trebalo izdvojiti iz spisa predemta.

Branioci Zmajevića naveli su i da nije posvećena pažnja tome da je u ponašanju Zmajevića sadržana privremena duševna poremećenost, kao vid uračunljivosti, pišu DN:

U prvostepenom postupku komisija vještaka utvrdila je da je Zmajević u vrijeme izvršenja krivičnog djela za koje ga SDT tereti bio u stanju komplikovanog pijanstva, što je prolazni duševni poremećaj kojeg karakterišu nagle promjene raspoloženja i bitno smanjena uračunljivost, prenose DN.

Vještaci su konstatovali da, kako navodi ovaj lisr, ima emocionalno nestabilan poremećaj ličnosti sa visokim stepenom razdraženosti, agresivnog ponašanje i sa smanjenim pragom na frustracije, u smislu da u provokativnim situacijama reaguje impulsivno kroz naglo pražnjenje bijesa.

U obrazloženju prvostepene presude stoji da dokazi izvedeni tokom glavnog pretresa nesumnjivo dokazuju izvršenje ratnog zločina, jer su na to ukazali svjedoci, ali je i sam optuženi Zmajević priznao to djelo tokom saslušanja u prvom istražnom postupku, iako je kasnije taj iskaz negirao, pišu DN.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR