15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dvomjesečni politički angažman argument za odluku Liona o Kneževiću

Hronika

Comments 3

Dvomjesečni politički angažman argument za odluku Liona o Kneževiću

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Komisija Interpola ukinula je međunarodnu potjernicu za odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem kojeg Crna Gora potražuje za više krivičnih djela u kojima je budžet oštećen za desetine miliona eura, a u nekim postupcima se tereti i da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je za cilj imala utaju poreza i doprinosa, pranje novca, potvrđeno je Pobjedi iz više izvora.

Informaciju da je Knežević “skinut” sa Interpolove potjernice objavio je juče prvo srpski portal Glas javnosti, pozivajući se na zaključke Interpolove komisije “da postoji dominantna politička dimenzija u ovom slučaju kao i rizik po neutralnost organizacije, te da stoga informacije pružene od strane NCB Crna Gora nijesu u skladu sa članom 3 Ustava Interpola”.

POLITIČKI ANGAŽMAN

Po svemu sudeći, odluka Komisije Interpola, koju obrazlaže političkom dimenzijom, završni je čin plana koji je Knežević, sa dobro plaćenim advokatskim timom, osmislio nakon bjekstva iz Crne Gore, početkom januara 2019. godine, čim su istražni timovi za borbu protiv organizavnog kriminala u sadejstvu sa Specijalnim tužilaštvom otvorili istrage protiv njega i saradnika, piše Pobjeda.

To potvrđuje činjenica da je u “političke vode“ Knežević ušao tek nakon što je protiv njega formirano više predmeta a iz njih izašao onda kada se njegova podrška protestima protiv legitimne crnogorske vlasti već mogla, što je unaprijed planirano, protumačiti kao politički angažman radi zaštite od tužilaškog progona.

Da je tako govori i činjenica da se iz političkih protesta početkom 2019, povukao uprkos izjavama da ima čvrste dokaze koji mogu diskreditovati vrh crnogorske države i dovesti do smjene vlasti.

Tokom protesta u februaru i martu 2019. godine Knežević je ustvrdio da plaća dio demonstranata, da im nudi političke usluge i da želi da im se javno obrati na okupljanju 16. marta. Da li zbog toga što su razotkrili njegove namjere ili iz nekih drugih razloga, organizatori protesta nijesu prihvatili Kneževićev prijedlog.

PLAN ZA BORBU

Iako je pokušavao da se involvira u pokret “Odupri se” predstavljajući sebe kao direktnog i najjačeg oponenta aktuelnoj vlasti, ključni motiv Duška Kneževića je bio da, pred međunarodnim institucijama, predstavi sebe kao žrtvu političkog progona i u drugi plan stavi osnovane sumnje da je organizator više kriminalnih grupa koje su oštetile državni budžet za milionske iznose. Nakon razlaza sa organizatorima pokreta “Odupri se” Knežević je novac uložio u organizaciju sopstvenih protesta pod nazivom “Do slobode” čijim skupovima je u aprilu u više navrata prisustvovalo nekoliko stotina građana. I pored snažne podrške medijskog koncerna Vijesti Kneževićev opozicioni politički angažman trajao je svega nekoliko nedjelja.

U samostalnu “političku borbu” Knežević je krenuo samo mjesec nakon što su 5. marta Crna Gora i Velika Britanija potpisale bilateralni ugovor kojim se olakšava izručenje sopstvenih državljana optuženih za teška djela. Bio je to, očito, plan koji je Knežević razradio sa međunarodnim advokatskim timom, da bi kroz ad hok političko bojenje vlastitih finansijskih malverzacija mogao da osnovano formuliše zahtjev komisiji Interpola u Lionu za ukidanjem međunarodne potjernice.

Za sada nije jasno, jer nije dostupna žalba Kneževićevih advokata Interpolu kako je, na osnovu kojih dokumenata, međunarodna policijska organizacija ocijenila relevantnijim Kneževićev dvomjesečni politički “angažman” iz Londona od optužnica koje je prezentovalo Specijalno tužilaštvo Crne Gore. Kako god, strategija Kneževićevog međunarodnog advokatskog tima kod donošenja odluke komisije Interpola pokazala se uspješnom.

Pobjedini sagovornici objašnjavaju da ova odluka Komisije nije konačna i da crnogorske vlasti imaju mogućnost da podnesu žalbu jednom od tijela Interpola koji bi razmotrio navode iz pritužbe i nakon toga donio konačnu odluku.

Iako je Knežević skinut sa međunarodne potjernice, nije ukinuta nacionalna potraga. Odbjegli biznismen koji se nalazi u Londonu, ukoliko bi zakoračio na teritoriju Crne Gore, bio bi uhapšen jer je na snazi nacionalna potjernica koja je raspisana nakon odluke Višeg suda u Podgorici.

Od početka pokretanja istraga i postupaka, Knežević je počeo da tvrdi da je žrtva progona, mada za takve stavove nikada nije iznio nijedan valjan dokaz.

ŠEST OPTUŽNICA

Kako su se otvarale nove istrage protiv odbjeglog biznismena i isplivavali dokazi i priznanja njegovih najbližnih saradnika, tako je Knežević u više navrata u obraćanju preko društevnih mreža, saopštenja za medije, odbranu bazirao na tvrdnjama da protiv njega glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović konstruišu optužbe.

Sa druge strane, Specijalno tužilaštvo je podiglo šest optužnica protiv Kneževića i njegovih najbližih saradnika. Njegovo ime se našlo u slučajevima koji su u javnosti poznati kao Aerodrom, Global Karbon, Kaspia, e-comerc i dva predmeta za pranje novca. U svim slučajevima osim u Kaspi Knežević je označen da je na čelu kriminalne grupe koja je po njegovom nalogu izvršavala nezakonitosti. Viši sud je potvrdio optužni akt za Kaspiu, Aerodrome, Global Karbon.

Razmatranje predmeta za pranje novca u nekoliko navrata su odgođeni jer advokati Kneževića su u Srbiji a granice su zbog epidemije zatvorene jer postoji opasnosti od širenja korona virusa. Optužnica u slučaju e-comerc je nakon razmatranja vraćena Tužilaštvu na ponovnu dopunu. Samo u ovom slučaju, prema sumnjama Specijalnog tužilaštva, utajeno je 57 miliona eura, dok je predložena blokada 63 miliona eura koji su zatečeni na računima okrivljenih trgovaca. Osim krivičnog postupka protiv Kneževića je u toku i finansijska istraga i njemu su privremeno blokirane brojne nepokretnosti koje su u njegovom vlasništvu ili u posjedu četrnaest kompanija u kojima je on bio vlasnik ili osobe koje su povezane sa njim. Prvo je Tužilaštvo zahtijevalo da se blokira imovina Kneževića zbog osnovane sumnje da je stečena iz nelegalnih tokova što je Viši sud prihvatio, a Uprava za imovinu sprovela. Imovina se ne može koristiti do okončanja postupka.

Odluka Komisije nije konačna jer crnogorske vlasti imaju mogućnost da podnesu žalbu jednom od tijela Interpola koje bi nakon toga donijelo konačnu odluku Iako je Knežević skinut sa međunarodne potjernice, nije ukinuta nacionalna potraga. Odbjegli biznismen koji se nalazi u Londonu, ukoliko bi zakoračio na teritoriju Crne Gore, bio bi uhapšen jer je na snazi nacionalna potjernica koja je raspisana nakon odluke Višeg suda u Podgorici

Knežević zahvalan advokatima i Velikoj Britaniji

Duško Knežević je u izjavi za Tanjug, u telefonskom razgovoru iz Londona, kazao da su ga advokati obavijestili da je Interpol povukao potjernicu za njim.

“Sada sam slobodan čovjek. Zahvalan sam britanskom timu mojih advokata i Velikoj Britaniji kao uređenoj državi”, rekao je Knežević, saopštavajući da je potjernica za njim povučena uz obrazloženje da “postoji preovlađujuća politička dimenzija slučaja”.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Jocko

Zalite se. Lako ce se povuci ova odluka iz Liona

Miloš

Ne možes se nigdje sakriti. Kad tad će te stići pravda. A tada, na sudu, daj sve dokaze i snimke: sportsku torbu i ostale kako bi se branio... Ali, biće da samo izmišljaš i da, osim tvog školskog druga, na snimcima nema više niko.

dejan v.

Odvratna sprdnja...ako se pod pojmom pravda pravicnost borba protiv korupcije zloupotrba polozaja u svijetu odnosno uglednim pravosudnim sistemima krovnom medju medjunarodnom policijskoim kucam podrazumijeva samo dubina dzepa okrivljenih onda nebilo vise takvog svijeta i sistema....