4 °

max 8 ° / min 1 °

Petak

15.01.

8° / 1°

Subota

16.01.

3° / -2°

Nedjelja

17.01.

2° / -3°

Ponedjeljak

18.01.

3° / -5°

Utorak

19.01.

7° / -5°

Srijeda

20.01.

6° / -2°

Četvrtak

21.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Likvidacije u Grčkoj odradili članovi navijačke grupe FK Rad

Hronika

Comments 0

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Likvidacije u Grčkoj odradili članovi navijačke grupe FK Rad

Crnogorski istražitelji došli su do operativnih saznanja da iza ubistava vođe škaljarskog klana Igora Dedovića (43) iz Kotora i njegovih saradnika Stevana Stamatovića (43) iz Podgorice, te Baranina Alana Kožara i njegovog prijatelja Damira Hadžića stoji nekolicina članova navijačke grupe FK Rad, koju pod kontrolom drži vođa navijača Partizana Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja nevolja.

Kako Pobjeda saznaje iz više izvora, radi se o navijačima starosti između 20 i 27 godina, koje su angažovali „kavčani“ za više surovih likvidacija suparničke grupe iz Kotora.

Prema našim saznanjima, ova ekipa odgovorna je i za nekoliko otmica bezbjednosno interesantnih osoba koje se dovode u vezu sa „škaljarskim“ klanom, a njihov identitet poznat je policiji.

Zločini

Istražitelji više zemalja razmjenjuju informacije i pokušavaju da prikupe materijalne dokaze i rasvijetle ubistva. Značajne informacije o ovim zločinima inspektori dobijaju iz podzemlja, gdje vlada panika, jer od nedavno surovost egzekucija prelazi i najbrutalnije slike horor filmova, dok vođe oba klana pokušavaju da se izbore za prevlast u poslovima sa drogom.

Za samo šest mjeseci „škaljarci“ su ostali bez glavnog čovjeka – Dedovića i trojice njegovih najbližih saradnika. Sva četvorica stradala su u Grčkoj, a samo mali broj njih znao je gdje se kriju. Tako su kriminalci i otkrili izdajnika, a kako se sumnja, oteli ga, najbrutalnije mučili, na kraju ubili, raskomadali tijelo i zakopali. Kako tvrde dobro obaviješteni poznavaoci prilika u podzemlju, ovaj metod preuzeli su „kavčani“ i počeli da otimaju „škaljarce“, muče ih, sakate i djelove tijela skrivaju na različitim lokacijama. Najbrutalnije kazne rezervisane su za izdajnike iz njihovih redova. Četiri mjeseca nakon ubistva Dedovića i Stamatovića, „škaljarci“ su pokušali u Kijevu da ubiju vođu kavačkog klana Radoja Zvicera, ali je on uspio da im umakne.

Smrt Dedovića i Stamatovića ozbiljno je potresla škaljarski klan, ali nije omela nastavak obračuna. Dobro obaviješteni izvori bliski bezbjednosnim službama navode da je tada došlo do odluke – da se pokaže jeziva brutalnost.

"Neki su dobili velike pare da otkriju skrovišta vođa „škaljaraca“. Uzeli su novac, ali zato i platili životom", kazao je Pobjedin izvor.

Do novog modela ratovanja ova dva suprotstavljena klana došlo je nakon surove likvidacije Dedovića i Stamatovića 19. januara u Atini naočigled njihovih supruga i djece. Pola godine kasnije, u julu ubijeni su, takođe, u Grčkoj Alan Kožar i Damir Hadžić.

U obračunu u Grčkoj ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić

Grčke vlasti povezale su ove dvije likvidacije, ali prije istražitelja u podzemlju se već znalo ko je „otkucao“ skrovišta „škaljaraca“ suparničkoj grupi – „kavčanima“ i tako omogućio organizovanje i izvršenje dva teška zločina.

Prema informacijama kojima raspolažu istražitelji, Damir Hadžić je ubrzo nakon ubistva Dedovića i Stamatovića, došao do podatka da je jedan od izvršilaca zločina Novosađanin Ljubomir Lainović, koji je posljednji put viđen u Španiji i tada počinje novi krvavi obračun.

Prema pisanju Glasa javnosti, Ljubomir Lainović ubijen je u Španiji u brutalnoj egzekuciji.

"Prema našim saznanjima, Lainovića koji je bio egzekutor za kavački klan, „škaljarci“ su uhvatili u Španiji i mučili ga do smrti. Informacije kažu da su „škaljarci“ Lainovića brutalno zlostavljali i sakatili prije nego što su ga likvidirali. Vađene su mu oči u svjesnom stanju kao dio žestoke odmazde i sa ciljem da se pošalje jasna poruka i upozorenje", objavio je ovaj medij.

Prije nego što je ubio Dedovića i Stamatovića, Lainović je 2019. bio u kućnom pritvoru, sa nanogicom, zbog umiješanosti u ubistvo navijača Rada Petra Arsića, ali je misteriozno nestao sa radara Povjereničke službe koja je u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija zadužena za praćenje sistema elektronskog nadzora. Do danas nije otkriveno pod kojim je okolnostima nestao i da li je bijeg pomogla državna služba ili pojedinci iz bezbjednosnih službi.

Lainović je sin jednog od legendi novosadskog asfalta, ubijenog Branka Lainovića, zvanog Dugi i Lajavi, kojeg je srpska policija ispitivala o ubistvu Željka Ražnatovića Arkana.

Istražitelji vjeruju da je Hadžić, koji je kasnije ubijen sa Kožarom, našao u Španiji i oteo i ubio Lainovića - otkinuo mu je glavu, a leš nije pronađen.

U isto vrijeme kad i Lainović, nestao je i Podgoričanin Savo Lopičić i do danas se ništa ne zna o njegovoj sudbini.

Odgovor

Kavačka grupa uzvratila je istom mjerom. Pretpostavlja se da je po njihovom nalogu ubijen Hadžić i naručene su likvidacije njegovih saradnika u Srbiji. Za posljednja ubistva u toj zemlji i nestanke istražitelji krivce vide u redovima „kavčana“ koji se odlučuju za novi model – otmice, mučenje žrtava, kidanje tijela, kako bi poslali poruku da ne prezaju ni od čega.

Prošlog četvrtka u Beogradu ubijen je Bojan Mirković, kojeg srpske vlasti povezuju sa škaljarskim klanom. Za samo mjesec Mirković je treća žrtva „sačekuše“ na Novom Beogradu. U garaži TC Ušće , 17. oktobra, ubijen je „pink panter“ Aleksandar Šarac (35). Dvije nedjelje kasnije, 3. novembra, ispred svoje zgrade teško je ranjen bivši vođa navijača Partizanove navijačke grupe „Zabranjeni“ Nenad Alajbegović Alibeg, koja je već godinama u žestokom sukobu sa suparničkom frakcijom „Alkatraz“.

Mirkovića su srpski istražitelji dovodili u vezu sa ubijenim Aleksandrom Šarcem. Sumnja se da su njih dvojica nabavljala vozila za likvidacije i bavila se logistikom u organizaciji ubistva iza kojih su stajali Damir Hadžić i Lazar Vukićević, koji je nestao sredinom oktobra. Mirković je bio i mozak novčanih operacija „škaljaraca“ i zadužen da prljavi novac s raznih računa ubacuje u legalne tokove.

Nestali

Prema pisanju srpskih medija, policija je otkrila ko su egzekutori koji stoje iza ubistva Mirkovića, kao i likvidacije Ljubomira Markovića Kiće (39), jednog od vođa navijačke grupe „alkatraz“ i Šarca.

" Riječ je o trojici egzekutora, od oko 20 godina, koji pripadaju novoj kriminalnoj grupi iz Beograda ponikloj na tribinama, koja je bliska kavačkom klanu i ima podršku pojedinaca iz policije. Oni su unaprijed dobili po 5.000 eura i određenu količinu kokaina za ove zločine, ali se svoj trojici poslije odrađenog „posla“ izgubio svaki trag", kaže izvor blizak istrazi, objavio je Alo.

Izvor navodi da je Kića poznavao svog ubicu i da je zbog toga pokušao da pobjegne kada ga je vidio, jer je znao da je došao da ga ubije.

" Kićin dželat je 1. novembra 2019. pao u Grčkoj sa lažnim dokumentima. Pušten je jer za njim nije bila raspisana potjernica, a ubrzo mu se izgubio trag, kao i Lazaru Iliću (23) iz Kraljeva, koji je ubio Aleksandra Šarca. Ilić je povezan sa tribinama iste navijačke grupe, a pretpostavlja se da ga je ubila ekipa koja je i naručila likvidaciju", piše ovaj medij.

Srpski mediji, pozivajući se na izvore iz bezbjednosnih službi ove zločine povezuju sa „kavčanima“. Crnogorski istražitelji ne zalaze na teren kolega, osim kada od njih traže informacije o identitetu bezbjednosno interesantnih osoba. Ipak, obje službe, i strane i naša, imaju operativna saznanja da osim „ozvaničenih“ ubistava u podzemlju se vodi novi model ratovanja, pa se sumnja da ima još žrtava.

Nedavno je nestao i Adis Spahić (33) iz Bara, a duže od mjesec policija pokušava da utvrdi što se dogodilo sa njim 14. oktobra, kada je oko 11 sati iz Bara krenuo ka Podgorici, da „negdje odveze šuru Damira Hodžića“.

Policija nije uspjela da im uđe u trag. Spahićevi roditelji kažu da su ogorčeni što nadležni mjesec ne mogu da uđu u trag ni njihovom sinu, ni Hodžiću, pa čak ni automobilu kojim su tog dana oko 11.40 sati prošli kroz tunel Sozina.

Spahić i Hodžić nestali su na putu od Bara ka Podgorici, a Hodžić je jedan od najbližih saradnika ubijenog Baranina Alana Kožara.

Barska kriminalna grupa na čijem je čelu bio Kožar godinama je usko srađivala sa zemunskim i škaljarskim kriminalnim klanom. Ana RAIČKOVIĆ

Vođa „janjičara“

Vođstvo navijačke grupe „janjičari“ preuzeo je Veljko Belivuk, zvani Velja nevolja nakon ubistva Aleksandra Stankovića, zvanog Sale mutavi koji je izrešetan 13. oktobra 2016. godine, u Bačvanskoj ulici u Beogradu.

Prema saznanjima Pobjede, Belivuk je odavno napuštio Srbiju.

On je javnosti poznat još od 2016. kada je učestvovao u napadu na obezbjeđenje direktora Partizana Miloša Vazure ispred stadiona, sa Darkom Ristićem i kasnije ubijenim Aleksandrom Stankovićem.

Zbog toga je bio osuđen na godinu kućnog zatvora.

Sumnjičio se i za ubistvo Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta 2017. godine, ali ga je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio.

Srpski mediji pišu da je Belivuk umiješan u unutrašnji obračun navijača Partizana i podjele na mnoštvo grupa. Lider je najvećeg ogranka na južnoj tribini.

Ubistvo Belivukovog prijatelja – Aleksandra Stankovića do danas nije riješeno.

U septembru 2018. godine srpski mediji pisali su da Specijalno tužilaštvo i srpska policija imaju potencijalnog svjedoka-saradnika protiv Jovana Vukotića (37), navodnog vođe škaljarskog klana, koji je spreman da progovori o ubistvima koja je on, navodno, naručio.

Kako piše Politika, član ove kriminalne grupe navodno je bio spreman da progovori o zločinima iza kojih stoji Vukotić i riješi ubistva Aleksandra Stankovića, Davorina Baltića i Dalibora Despotovića.

Tamošnji mediji pisali su da se sumnja da je Stanković ubijen, jer je od crnogorske mafije uzeo 40 kilograma kokaina, ali je drogu navodno prodao i novac im nikad nije dao.

Škaljarski klan blizak je Luki Bojoviću, koji u zatvoru u Španiji služi kaznu od 18 godina zatvora, dok je kavački klan bio blizak Aleksandru Stankoviću.

Navijači Rada

Navijačka grupa fudbalskog kluba Rad zove se „United Force“. Kako navode mediji, osnovana je 1987. godine, a važi za jednu od najaktivnijih ultradesničarskih navijačkih grupa na ovim prostorima. Tome u prilog govori i jedna od glavnih parola njihove grupe – „Sami protiv svih“, koja je okačena na njihovoj tribini.

Sebe predstavljaju patriotama, a sve ostale koji ne misle isto kao oni proglašavaju izdajnicima.

Navijače ove grupe karakteriše mržnja prema LGBT populaciji, muslimanima, Romima…

Poznati su po pjesmama kao što su „Nož, žica, Srebrenica!“ i „Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji!“.

Navijači Rada, prema pisanju medija, podijeljeni su u više podgrupa, među kojima su najznačajnije „nukleo“, „blokovi“, „Zvezdara“ i „nomadi“.

Akteri su više incidenata, koji su okončani smrtnim ishodima. Iza sebe imaju ubistva, oružane napade na policajce, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, tuče, napade na pripadnice LGBT populacije, paljenja zastava Albanije i Turske, krađe…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR