4 °

max 8 ° / min 1 °

Petak

15.01.

8° / 1°

Subota

16.01.

3° / -2°

Nedjelja

17.01.

2° / -3°

Ponedjeljak

18.01.

3° / -5°

Utorak

19.01.

7° / -5°

Srijeda

20.01.

6° / -2°

Četvrtak

21.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bigović od hapšenja pobjegao preko balkona

Hronika

Comments 0

Izvor: Dan

Autor: Antena M

  • Viber

Bigović od hapšenja pobjegao preko balkona

Hercegnovska policija intenzivno traga za Radomirom, Milovanom i Ivanom Bigovićem koji su pobjegli nakon odluke sudije za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslava Bašovića o odbijanju predloga za pritvor Višeg tužilaštva, saznaje Dan iz više izvora.

Kako nezvanično saznaje Dan iz policije, jedan od braće Bigović pobjegao je preko balkona u noći 20. novembra kada je policija došla da ih ponovo pohapsi.

Druga dvojica osumnjičenih takođe se vode kao bjegunci, dok su Vitorio Šuković, Dragan Bigović i Milan Bigović uhapšeni i sprovedeni iza zatvorskih zidina.

Velike napore hercegnovske policije, koja je više od godinu mjerama tajnog nadzora pratila njihove navodne radnje oko prodaje kokaina i marihuane na području Herceg Novog, u jednom trenu „srušila” je odluka istražnog sudije kada je Novljane pustio nakon 72 sata tužilačkog zadržavanja.

A da je odluka pogrešna ustanovilo je vijeće podgoričkog Višeg suda, koji je uvažio žalbu Višeg tužilaštva kao osnovanu i odredio osumnjičenima pritvor 30 dana.

Po razmatranju žalbe Višeg tužilaštva na odluku istražnog sudije, pobijanog rješenja i svih spisa predmeta, Vijeće Višeg suda u Podgorici je ocijenilo da je žalba osnovana.

Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i, kako se navodi u dokumentaciji u koju je Dan imao uvid, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, predlažući u konačnom da se pobijano rješenje preinači i okrivljenima odredi pritvor.

“Osnovano se žalbom navodi da je pogrešno postupio sudija za istragu kada je našao da treba odbiti predlog Višeg tužilaštva da odredi pritvor okrivljenima Bigović Milovanu, Bigović Radomiru, Bigović Draganu, Bigović Ivanu, Šuković Vitoriju i Bigović Milanu, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela za koja se sumnjiče”, navodi se, između ostalog, u odluci Krivičnog vijeća Višeg suda.

Vijeće Višeg suda je utvrdilo da postoje činjenice koje ukazuju na to da osumnjičeni imaju razvijene socijalne veze van teritorije Crne Gore, članove porodica u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Americi, od kojih mogu dobiti pomoć u slučaju bjekstva ili skrivanja.

“Pa nasuprot stavu sudije za istragu, po ocjeni ovog vijeća, jesu okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenih i određivanje pritvora svim okrivljenima”, navodi se, između ostalog, u dokumentaciji.

Kako Dan saznaje, među dokazima tužilaštva nalazi se foto-dokumentacija Centra bezbjednosti Herceg Novi, materijal prikupljen putem mjera tajnog nadzora od kojih su neke od komunikacija između okrivljenog kao i drugi dokazi.

Kako je sudija Bašović naveo u ranijoj odluci, nije dovoljno navesti rodbinske veze koje okrivljeni imaju u inostranstvu i težinu krivičnih djela za koja se terete izraženu kroz visinu zaprijeće kazne.

“Nije vjerovatno da nisu znali za mogućnost otvaranja ovog postupka protiv njih, ukoliko su tačni navodi naredbe o sprovođenju istrage, odnosno nije vjerovatno da nisu znali za pronalaženje droge kod kupaca i za procesuiranje tih „presjeka”. Stoga nije realno da bi okrivljeni ostankom na slobodi odlučili da bježe ili se skrivaju”, navodi se.

Što se tiče opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, sudija za istragu nalazi da činjenica da su okrivljeni u odnosu na koje se predlaže pritvorski osnov ranije osuđivani nije dovoljno da bi se odredio pritvor, odnosno da bi se utvrdilo postojanje opasnosti.

“Po mišljenju sudije za istragu osumnjičeni su pokazali da te opasnosti nema, jer tokom 2020. nisu učinili nijedno krivično djelo”, navodi se, između ostalog, u poništenoj odluci istražnog sudije Bašovića.

Hercegnovska policija u akciji „Levant” 19. novembra uhapsila je Milovana, Radomira, Milana, Dragana i Ivana Bigovića, Vitoria Šukovića i Nebojšu Bogdanovića, a krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Željko Bigović i Nikola Ivović, koji se trenutno nalazi u Istražnom zatvoru zbog sumnje da je u bio Novljanina Stefana Šarovića zbog prodaje narkotika.

Dosadašnje robije Novljana

Milovan Bigović osuđivan je ranije zbog držanja i prodaje droga na šest mjeseci zatvora.

Radomir Bigović osuđivan je od strane Višeg suda zbog ubistva u pokušaju na godinu i mjesec dana zatvora i presudom Osnovnog suda Herceg Novi zbog nasilničkog ponašanja na kaznu od godinu i četiri mjeseca.

Dragan Bigović osuđivan je od strane Višeg suda zbog pomoći učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela na kaznu od deset mjeseci, kada je sud utvrdio da je pomogao Dragoju Baošiću nakon ubistva Jovana Kosaća.

Ivan Bigović ranije nije osuđivan.

Vitorio Šuković osuđivan je dva puta zbog krivičnog djela krađa na dvije godine uslovne robije.

Milan Bigović osuđivan je ranije zbog nasilničkog ponašanja na dvije godine zatvora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR