11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Crnoj Gori hapšenja po ruskim potjernicama

Izvor: Screenshot

Hronika

Comments 0

U Crnoj Gori hapšenja po ruskim potjernicama

Izvor: RSE

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Azerbejdžanski oligarh Telman Ismailov tvrdi da nema nikakve veze sa ubistvom dvojice privrednika u Moskvi i da je ruska potjernica raspisana za njim proizvod političkog i ekonomskog progona vlasti Ruske Federacije, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegov pravni zastupnik, Miloš Vuksanović advokat iz Podgorice.

Milijarder Ismailov uhapšen je 1. oktobra u Podgorici, po potjernici koju je za njim raspisala Rusija, zbog čega mu je određen ekstradicioni pritvor.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović je Ismailovu odredio ekstradicioni pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

"Opasnost od bjekstva proizlazi iz same činjenice da je za okrivljenim već duže vrijeme raspisana međunarodna potjernica za krivično djelo ubistvo, za koje je prema krivičnom zakoniku Ruske Federacije propisana doživotna kazna zatvora, a radi se o licu koje ima veliki broj međunarodnih poslovnih kontakata koje bi mogao da iskoristi za pomoć u skrivanju i koje nema opravdanog interesa da ostane u Crnoj Gori", piše u obrazloženju odluke.

Advokat Miloš Vuksanović kaže da je rano za procjene kakav će biti ishod ekstradicionog postupka u slučaju Ismailova.

"Još smo u početnoj fazi ekstradicionog postupka i još nijesmo dobili ta dokumenta iz Rusije za šta ga konkretno terete. Rusija ima rok od 18 do 40 dana da dostave ta dokumenta na osnovu kojih su raspisali potjernicu za mojim klijentom. Očekujem da ćemo narednih dana imati više detalja o tome", riječi su Vuksanovića.

Vuksanović nije mogao da potvrdi da li je Ismailov na ruskoj potjernici zbog navodne organizacije ubistava dvojice preduzetnika u Moskvi - Vladimira Savkina i Jurija Brileva, kako su izvijestili lokalni mediji.

On kaže da je Ismailov ranije zatražio azil u Crnoj Gori i zaštitu od, kako tvrdi, progona ruskih vlasti.

"Taj postupak pred crnogorskim organima je u toku a sada imamo i drugi u vezi sa zahtjevom Rusije za ekstradiciju. Podsjećam da je moj klijent od države Crne Gore zatražio zaštitu i da sada paralelno imamo dva postupka. Vidjećemo kako će se sve okončati", ističe Vuksanović.

Ruski portal The Moscow Times piše da je Telman Ismailov bivši vlasnik tržnice Čerkizovo u Moskvi koja je bila meta kritike zbog nepoštovanja sanitarnih standarda i zbog prisustva falsifikovane robe. Isti izvor navodi da je Ismailov vlasnik i luksuznog kompleksa u turskom ljetovalištu Antalija.

Njegov sin Alekper Ismailov, krajem 2018. godine kupio je polovinu akcijskog kapitala kompanije Casino Avala u Budvi.

Pretragom Centralnog registra privrednih subjekata u Crnoj Gori, na dan 4. oktobar 2021. godine, ime Alekpera Ismailova ne nalazi se u vlasničkog strukturi te kompanije.

Slučaj Igora Čujana

Ruski državljanin Igor Čujan (Chuyan), za kojim je raspisana potjernica moskovskog Interpola, uhapšen je 1. oktobra u Tivtu.

Kako se navodi u saopštenju Uprave policije Crne Gore, Čujana ruske vlasti terete za mito.

"Državljanina Ruske Federacije I.C. (55) NCB Interpola Moskva potražuje radi vođenja krivičnog postupka u Ruskoj Federaciji zbog krivičnog djela davanje/primanje mita u profitnoj organizaciji, izvršeno u cilju svjesnog i voljnog preduzimanja protivpravnih radnji i krivičnog djela organizovanje zloupotrebe službenog položaja uslijed čega su nastupile teške posljedice", saopšteno je iz policije.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore piše da se Čujan sumnjiči da je od 2012. do 2018. godine, kao akcionar i vlasnik jedne banke, ostvario nezakonitu dobit u visini od 340 miliona rubalja (četiri miliona eura).

Kao i Telmanu, i njemu je određen ekstradicioni pritvor.

Iz Višeg suda su RSE kazali da je sudija za istragu u Podgorici odredio Čujanu ekstradicioni pritvor "po potjernici Interpola Moskva radi vođenja krivičnog postupka zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela iz članova 201 i 204 Krivičnog zakonika Ruske Federacije".

Čujana je u januaru 2009. godine ruski predsjednik Vladimir Putin naimenovao za šefa Federalne službe za regulaciju tržišta alkohola, a devet godina kasnije protiv njega je pokrenuta istraga, prenosi ruski portal Meduza.

Prema istom izvoru Čujan je 2018. godine, prije podizanja optužnice protiv njega, napustio Rusiju i od tada je nedostupan ruskim organima gonjenja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR