8 °

max 16 ° / min 8 °

Ponedjeljak

04.03.

16° / 8°

Utorak

05.03.

14° / 8°

Srijeda

06.03.

13° / 8°

Četvrtak

07.03.

11° / 7°

Petak

08.03.

13° / 6°

Subota

09.03.

13° / 7°

Nedjelja

10.03.

13° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HRA: Ako se nedjelotvorno postupa u istrazi napada na direktora zatvora, šta da očekuju obični građani?

Hronika

Comments 0

HRA: Ako se nedjelotvorno postupa u istrazi napada na direktora zatvora, šta da očekuju obični građani?

Autor: Antena M

  • Viber

Akcija za ljudska prava izrazila je protest i zabrinutost zbog, kako su saopštili, nedjelotvornog postupanja nadležnog državnog tužioca u izviđaju dva napada eksplozivnim napravama na načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića.

Oni su pitali što mogu očekivati građani ako se nedjelotvorno postupa u istrazi napada na direktora zatvora.

- Pozdravljamo odluku v.d. vršiteljke dužnosti Maje Jovanović da naredi preispitavanje postupanja u okviru ODT Podgorica. Državni tužilac je bio dužan da izađe na lice mjesta prilikom vršenja uviđaja, u skladu sa članom 263 ZKP-a, i odmah prikupi informacije o svim okolnostima napada od oštećenog Spasojevića, a to nije učinio. Izostanak tužioca sa uviđaja čak dva puta za redom bagateliše ova krivična djela, i može samo da ohrabri počinioce. Posebno zabrinjava i informacija koju su objavili mediji da postupajući tužilac nije prikupio potrebna obavještenja od Spasojevića o ovim događajima, kao ni o direktnim prijetnjama koje je dobio od pritvorenika Maria Miloševića - navode iz HRA.

Oni ističu da su "ovakvi propusti tužilaštva u fazi izviđaja" u nekim od ranijih predmeta, kao što su pokušaj ubistva novinara Tufika Softića i ubistvo glavnog urednika DAN-a Duška Jovanovića, pogubno uticali na to da se počinioci ni do danas ne procesuiraju.

- Posebno naglašavamo da je u slučaju novinara Softića, koji je pretrpio dva napada, sud pravosnažno utvrdio da je istraga bila nedjelotvorna, zbog propusta državnog tužioca i istražnog sudije da izađu na lice mjesta, kao i propusta državnog tužioca da odmah po izvršenju krivičnog djela uzme obavještećenja od oštećenog (P.br. 6930/16). U slučaju ubistva Jovanovića, tadašnji istražni sudija Višeg suda u Podgorici nije izašao na lice mjesta, a postupajući državni tužilac Višeg državnog tužilaštva, u čijoj je nadležnosti bio ovaj predmet, nije prisustvovao informativnom razgovoru u podgoričkom Centru bezbjednosti i sačinjavaju službene zabiljške u kojoj je Damir Mandić detaljno opisao ubistvo Jovanovića, pa se zabilješka nije mogla koristiti kao valjan dokaz - kazali su iz HRA.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR