11 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

21.03.

12° / 10°

Srijeda

22.03.

18° / 9°

Četvrtak

23.03.

17° / 9°

Petak

24.03.

17° / 10°

Subota

25.03.

17° / 10°

Nedjelja

26.03.

17° / 9°

Ponedjeljak

27.03.

11° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HRA: Četvrti put bez starta suđenja za iznuđivanje iskaza

Hronika

Comments 0

HRA: Četvrti put bez starta suđenja za iznuđivanje iskaza

Autor: Antena M

  • Viber

Početak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem u policiji od oštećenog Marka Boljevića, koje je danas trebalo da se održi u Osnovnom sudu u Podgorici, odgođeno je četvrti put, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

"Boljević, Benjamin Mugoša i Jovan Grujičić su u maju 2020. godine pretrpjeli policijsku torturu tokom istrage „bombaških napada” na kuću državnog službenika Duška Golubovića i lokal Grand. Za iznuđivanje iskaza od Boljevića optuženi su kriminalistički inspektori Danilo Grbović, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Ivan Peruničić i Nemanja Vujošević. Ljekočević je optužen u drugom predmetu da je isto djelo izvršio i nad Benjaminom Mugošom, dok za torturu nad Grujičićem još uvijek niko nije optužen", podsjećaju iz HRA.

Suđenje je odgođeno zbog izostanka optuženog Ljekočevića, koji je opravdan medicinskim razlozima. Danas nisu pristupili ni svjedoci, za koje ne postoji dokaz da su uredno pozvani.

Na prethodnom ročištu su, navode iz HRA, advokati odbrane zahtjevali izuzeće postupajuće tužiteljke Romine Vlahović, ali i cjelokupnog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. Ovi zahtjevi su u međuvremenu odbijeni kao neosnovani.

Suđenje je odgođeno za 6. mart 2023. godine. To znači da će početak ovog suđenja kasniti najmanje šest mjeseci imajući u vidu da je prvobitno bio zakazan za 15. septembar 2022. godine.

"Akcija za ljudska prava prati ove krivične postupke i zalaže se za djelotvorno kažnjavanje torture. Smatramo da je Državno tužilaštvo dužno da temeljno istraži i odgovornost policijskih rukovodilaca koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima u ovim slučajevima i koji su koordinirali istragu. Sud je dužan da vodi računa da se postupak sprovede efikasno, uz poštovanje prava na suđenje u razumnom roku", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR