11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knežević se nije branio ćutanjem

Hronika

Comments 2

Knežević se nije branio ćutanjem

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Pomoćniku direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejanu Kneževiću, kojeg Specijalno državno tužilaštvo tereti da je dio kriminalne organizacije, juče je određeno zadržavanje do 72 sata. To je za Pobjedu potvrdio njegov advokat Željko Đukanović.

Knežević je priveden u zgradu Specijalnog tužilaštva oko 17 sati, gdje je saslušavan više od dva sata.

-Knežević nije iskoristio zakonsku mogućnost da se brani ćutanjem, već je odgovorio na svako pitanje detaljno. On je pred tužiocem Jovanom Vukotićem ustvrdio da ne postoji nijedan dokaz da je on koristio kriptovanu komunikaciju preko Skaj aplikacije i ukazao da se samo njegovo ime samo pojavljuje kroz komunikaciju ostalih - istakao je Đukanović.

Knežević je ispričao da u dvadesettrogodišnjoj karijeri u policiji nikada nije dovođen u pitanje njegov profesionalni ni lični integritet i negirao optužbe.

Iz tužilaštva su najavili da će Višem sudu predložiti određivanje pritvora do 30 dana.

TAJNA AKCIJA

On je uhapšen u nastavku akcije koju Specijalno policijsko odjeljenje preduzima sa Specijalnim državnim tužilaštvom, a na osnovu višemjesečnog planiranog i koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – EUROPOL.

Portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić nakon hapšenja Kneževića je kazao da mu se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i druga krivična djela.

Kako je Pobjedi nezvanično saopšteno, Knežević je, kako se sumnja, odavao informacije o bezbjednosno interesantnim osobama, koje su bile na mjerama tajnog nadzora.

O aktivnostima policije je obavještavao dugogodišnjeg prijatelja Ljuba Milovića, koji je službene informacije, navodno, prosljeđivao Radoju Zviceru, vođi kavačkog klana.

Istraga Specijalnog tužilaštva inicirana je transkriptima „Skaj“ komunikacija, a na osnovu tih i drugih dokaza protekle sedmice uhapšeni su i policajac potražne službe Odjeljenja bezbjednosti Podgorica Goran Stojanović, njegov kolega, suspendovani inspektor u Sektoru za borbu protiv droge Milan Popović, te bivši policijski specijalac Vladimir Bajčeta i Podgoričanin Tihomir Adžić. Službenici SPO uhapsili su i Kotoranina Miletu Ojdanića. Njima je određen pritvor zbog uticaja na svjedoke i saučesnike koji su u bjekstvu, ali i zbog „naročito teškog načina izvršenja krivičnog djela“.

HAPŠENJA I POTRAGA

Izdati su nalozi i za hapšenje službenika Sektora za borbu protiv kriminala Ivana Stamatovića i bivšeg službenika Sektora obezbjeđenje ličnosti Nebojše Bugarina, koji su u bjekstvu.

Na spisku osumnjičenih za saradnju sa kriminalnom organizacijom Zvicera su Ljubo Milović, za kojim se traga od prošlog ljeta, kao i policajci Ivan Nikolić, Marko Novaković, Miloš Mišurović, Dražen Milović, Božidar Bobo Jabučanin, A. K. i F. Z.

Prošlonedjeljna hapšenja rezultat su proširene istrage inicirane od glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a na osnovu podataka koje je EUROPOL dostavio još u junu 2021. godine. Ti podaci su, kako saznaje Pobjeda, kasnije dopunjavani i dodatno analizirani sa ljudima iz Europola.

ABAZOVIĆEVE ,,NAJAVE”

O rezultatima akcije najviše je govorio premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. On je protekle sedmice, nakon sjednice Vijeća, novinarima kazao kako je riječ o istorijskoj akciji suzbijanja narkokartela i krijumčarenja više tona kokaina u Crnoj Gori i inostranstvu.

Potom je najavio da će akcija imati velike političke reperkusije jer je, kako tvrdi, riječ o ljudima koji su u prethodnom periodu „finansirali političke kampanje i mnoge druge aktivnosti“.

Zanimljivo, Abazović koji je iz SAD pozdravio akciju hapšenja Kneževića, prije dvije godine je, kao koordinator službi bezbjednosti i potpredsjednik Vlade, zbog jedne takođe, kako je rekao, „istorijske akcije“, uručio, na svečanosti u Vili „Gorica“, zahvalnicu Dejanu Kneževiću kao i njegovom timu i čestitao mu na uspjesima. Tada je Knežević rukovodio akcijom hapšenja članova kavačkog klana, sa kojim ga danas dovodi u direktnu vezu.

Abazović je u Dnevniku televizije Nova M, komentarišući hapšenja u vrhu Uprave policije, iz Vašingtona, gdje boravi u službenoj posjeti kazao da je “kavački klan u vrhu Uprave policije” i dodao da se nada da će oni koji su na čelu te organizovane kriminalne grupe na kraju biti procesuirani.

- Izuzetno sam ponosan na Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje i zahvalan sam EUROPOL-u što je uspio da otvori komunikaciju - naveo je Abazović.

Na pitanje osjeća li ličnu odgovornost, s obzirom na to da je Dejan Knežević dobio zahvalnicu za borbu protiv kriminala od Abazovića prošle godine, premijer u tehničkom mandatu odgovorio je da "samo osjeća odgovornost prema građanima Crne Gore".

- Knežević je krajem aprila 2022. sproveo ospežnu akciju hapšenja vođa kavačkog klana, na čijem čelu je bio Slobodan Kašćelan, i zbog toga je dobio zahvalnicu. Tada je pokrenuto ovo što se sada dešava – lakonski je odgovorio Abazović.

A onda je objasnio da je upravo on meta klanova.

- Ovo je grupa sva oko Radoja Zvicera i oko još jednog čovjeka koji je mene tužio, neću mu otkrivati identitet, ali je mnogo jednostavno da se pretpostavi o kome se radi. Ali ni jedan ni drugi ne bi mogli da dosegnu ove visine da nije bilo političke zaštite režima koji je pao 2020. godine. Zbog toga smo mi meta svakog napada, ne zbog politike, ni ideologije, nego zato što smo raskrinkali jednu od najvećih narko-kartel grupa u Evropi koja funkcioniše uz podršku ne samo policijskih, veći političkih struktura - kazao je Abazović.

Na pitanje očekuje li ostavke, a uzimajući u obzir da je čelnik UP Zoran Brđanin kazao da to neće učiniti, Abazović je rekao da će sa njim razgovarati u ponedeljak, kao i da je u konstantnom kontaktu sa ministrom unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filipom Adžićem.

-Da nije bilo njega, dodaje, mnoge stvari bi ostale neotkrivene.

Dugi niz godina Knežević je pokrivao odgovorne funkcije u Upravi policije. Kneževiću je u aprilu 2016. godine zapaljeno službeno vozilo ispred zgrade u kojoj živi, zbog čega je uhapšen Podgoričanin Mirko Janković. Tada je saopšteno da je motiv napada bio Kneževićev profesionalan odnos i hapšenje osumnjičenih za ššverc droge.

Ime Dejana Kneževića pominjano je u „Skaj“ aplikacijama koje je ekskluzivno objavljivao M portal. U avgustu prošle godine ovaj medij prenio je transkripte razgovora „budvanske“ kriminalne grupe, koja je ogranak škaljarskog klana, iz 2021. godine, a u kojima oni iskazuju nezadovoljstvo rukovođenjem Kneževića Sektorom za borbu protiv organizovanog kriminala.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Legenda

Vukašov rad ispitati i videti jeli u dogovoru sa Urom i po čijim upustvima radi Doći će vrijeme za njegovo hapšenje i ispitivanje

davidimook

Ako Vukas Radonjić drug Rada Miloševića izmiplja optužnice samo zbog naslovnica, po hitno uhapsiti toga bolesnika. Ili gabuhapsoti zajedno sa Dritanom taman se toliko i pitaju više.