9 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jovanović: SDT mora da odobri uvid u spise, Božoviću ugrožena prava

Izvor: Pobjeda, Mara Babović

Hronika

Comments 1

Jovanović: SDT mora da odobri uvid u spise, Božoviću ugrožena prava

Izvor: RTCG

Autor: Antena M

  • Viber

Advokat Miroje Jovanović, nakon odluke Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da mu ne odobri uvid i kopiranje spisa u slučaju predsjednika Opštine Budva Mila Božovića koji je uhapšen prošle sedmice, uputio je prigovor sudiji za istragu Višeg suda. Jovanović traži da mu se omogući uvid u spise predmeta, ističući da je to evropska praksa i osnovno pravo branioca.

Kako navodi Jovanović u prigovoru, rješenjem SDT-a se odbija se zahtjev i uskraćuje pravo na uvid i kopiranje spisa predmeta Kti-S broj 6/23.

"Odbrana ovim putem navodi da je pobijanim rješenjem nezadovoljna u cjelosti te se isto pobija zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka iz čl. 203 do člana 203b ZKP. Takođe, a to smo dužni istaći odmah ovom prilikom, pobijanim rejšenjem su povrijeđena zajemčena ljudska prava Božovića i to pravo na pravično suđenje iz člana 32. Ustava Crne Gore i pravo na pravično suđenje iz člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", naveo je Jovanović.

Kako napominje, odluka ne sadrži razloge koji su propisani ZKP-om.

"A posebno ako se ima u vidu da su dati razlozi neodređeni i nejasni, niti je pojašnjeno kako to uvid u spis u postupku koji ne nosi oznaku tajnosti može ugroziti svrhu istrage, nacionalnu bezbjednost i zaštitu svjedoka", rekao je Jovanović.

On je u prigovoru detaljno elaborirao jurisprudencije Evropskog suda za ljudska prava i relevantne norme domaćeg zakonodastva.

"Stoga branilac zahtijeva doslednu primjenu načela pravičnog suđenja i to po pravu na uvid u cjelokupne spise predmeta koje poseduje SDT", rekao je Jovanović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Jeli i ovaj diplomac sa Oksforda ,s obzirom da su mu razlozi odbijanja da mu se daju spisi optuzbe na uvid neodradjeni i nejasni ,niti razumije kako uvid u spis moze ugroziti svrhu istrage ,nacionalnu bezbjednost i zastitu svjedoka.Ovome Miroju je ocigledno potreban pravni savjet ili prevodilac.