26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odbrana Do Kvona uložila žalbu na presudu

Izvor: EPA-EFE

Hronika

Comments 0

Odbrana Do Kvona uložila žalbu na presudu

Izvor: Dan

Autor: Antena M

  • Viber

Odbrana državljana Južne Koreje Hjonga Do Kvona i Hona Čang Juna uložila je žalbu na presudu kojom su njihovi branjenici osuđeni na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja dokumenata.

– Protiv presude Osnovnog suda u Podgorici kojom su korejski državljani C.J.H. i K.D.H. oglašeni krivim za izvršenje krivičnog djela falsifikovanje isprave izjavljena je žalba od strane branilaca okrivljenih, o kojoj odlučuje Viši sud u Podgorici. Odluka o jemstvu je na snazi, ali se okrivljeni nalaze u ekstradicionom pritvoru koji im je odredio Viši sud u Podgorici – saopštila je za "Dan" Maja Kosović, savjetnica za odnose sa javnošću Osnovnog suda u Podgorici.

Presudu kralju kriptovaluta i njegovom prijatelju izrekla je sudija Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić.

– Istom presudom izrečena im je mjera bezbjednosti oduzimanje javnih isprava, i to dva pasoša Kostarike, dva pasoša Belgije i dvije lične karte – saopšteno je iz suda nakon izricanja presude, uz pojašnjenje da su prilikom odlučivanja cijenjene sve okolnosti koje su od značaja da kazna bude manja ili veća.

Do Kvon i njegov prijatelj uhapšeni su 23. marta na podgoričkom aerodromu, gdje su namjeravali da se ukrcaju na let Podgorica–Dubai. Kod njih su tada pronađena dokumenta navodno izdata od nadležnih organa Kostarike i Belgije, za koja je utvrđeno da su falsifikovana. Iako su na prvom suđenju negirali krivicu, kasnije su promijenili iskaz. Objasnili su da im advokat koji ih je ranije zastupao nije rekao da u spisima predmeta postoji nalaz dostavljen preko Interpola u kojem je navedeno da njihovi pasoši i lične karte nijesu validni. Naveli su da ne sumnjaju u izvještaj Interpola, ali su bili sigurni da su dokumenta iz Kostarike koja su na njihova imena važeća jer su ih dobili od agencije iz Singapura koja se bavi izdavanjem državljanstava i pasoša. Pasoši Belgije su na tuđa imena, a okrivljeni su rekli da su pitali agenciju o čemu se radi i da su ih oni obavijestili da je u pitanju greška koja će biti ispravljena.

Ipak, sud ove iskaze nije cijenio kao istinite.

Prije odbrane, žalbu na presudu uložilo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, koje je tražilo strožu kaznu za okrivljene.

Do Kvon je ranije iz istražnog zatvora uputio pismo SDT-u, premijeru Dritanu Abazoviću i ministru pravde Marku Kovaču, u kojem je, između ostalog, govorio o svojim navodnim vezama sa liderom pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem. Tim povodom saslušao ga je specijalni tužilac, kada je negirao spekulacije da je Spajiću dao pare za finansiranje kampanje. U više navrata pretresena je soba u kojoj boravi u spuškom zatvoru, ali, prema nezvaničnim saznanjima, nije pronađeno ništa sporno. Iz SDT-a, koje vodi istragu u ovom slučaju, nijednom se nijesu oglasili povodom ovog slučaja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR