14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kovač: Južna Koreja prva tražila izručenje Do Kvona; Ministarstvo pravde: Kovač obmanuo javnost

Izvor: Antena M/gov.me

Hronika

Comments 1

Kovač: Južna Koreja prva tražila izručenje Do Kvona; Ministarstvo pravde: Kovač obmanuo javnost

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon što je bivši ministar pravde Marko Kovač saopštio da je izručenje Do Kvona od Crne Gore prvo tražila Južna Koreja, a da je tek nakon njihovog stigao zahtjev i Sjedinjenih Američkih Država, reagovali su iz Ministarstva pravde poručujući da je Kovač obmanuo javnost. 

"U odnosu na pitanja koja ste postavili, bez namjere da na bilo koji način utičem na odluku suda u ovom predmetu, ali svjestan značaja samog postupka, svih okolnosti koje ga okružuju, kao i činjenice da je postupak dominantno trajao u toku mog mandata, ukazujem da je Ministarstvo pravde Republike Koreje prvo dostavilo molbu za izručenje u postupku ekstradicije državljanina Republike Koreje Do Kvona", rekao je Kovač za Vijesti. 

Iz resora na čijem je čelu sada Andrej Milović poručuju da je potrebno razjasniti nekoliko činjenica i da stvari stoje drugačije. 

"U svjetlu izjave bivšeg ministra pravde, gospodina Marka Kovača, potrebno je razjasniti nekoliko činjenica u vezi sa postupkom izručenja gospodina Do Hyeon Kwona. Naime, dokumentacija demantuje tvrdnje bivšeg ministra o tome da je Republika Južna Koreja prva inicirala zahtjev za izručenje. Dakle, činjenično, stvari stoje drugačije od navedenog u izjavi bivšeg ministra pravde.

Naime, 27. marta 2023. godine, dopisom Ministarstva vanjskih poslova od 27. marta 2023. godine, dostavljena nam je nota Ambasade Sjedinjenih Arnerickih Država od 25. marta 2023. godine, kojom je zatraženo izručenje lica Do Hyeon Kwona, rođenog 6. septembra 1991. godine u Seulu.

Dok je tek dana 28. marta 2023. godine, dopisom Ministarstva vanjskih poslova od 28. marta 2023. godine, dostavljena nam je nota Ambasade Republike Koreje u Beogradu od 27. marta 2023. godine, kojom je zatraženo izručenje lica Do Hyeon Kwona i Han Chang Joona", piše u reagovanju Ministarstva. 

Iznošenje neistinitih tvrdnji, kako kažu, ne samo da obmanjuje javnost, već i potkopava povjerenje u pravosudni sistem i institucije države Crne Gore.

"Zbog čega to gospodin Kovač radi, i to ne prvi put, nama ostaje nejasno, međutim, bez obzira na navedeno, Ministarstvo pravde ostaje posvećeno transparentnosti i pravdi, u skladu sa međunarodnim standardima i obavezama Crne Gore. Važno je naglasiti da Ministarstvo pravde Crne Gore postupa u skladu sa zakonima i međunarodnim obavezama, te da nijedan subjekt ne može uticati na njegov nepristrasan i zakonit rad", navodi se u saopštenju. 

Društvo

Do Kvon biće izručen SAD-u

21.02.2024. 17:46

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR