14 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Inostrane policije rasvjetljavaju ubistva u ratu ‘škaljarskog’ i ‘kavačkog’ klana

Hronika

Comments 0

Inostrane policije rasvjetljavaju ubistva u ratu ‘škaljarskog’ i ‘kavačkog’ klana

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Rat ‘škaljarskog’ i ‘kavačkog’ klana traje od 2014. kada se zbog nestanka 300 kilograma kokaina u Valensiji u Španiji, do tada jedinstveni kotorski kriminalni klan podijelio na dva. Nazvani su po naseljima na ulasku u Bokokotorski zaliv, piše Radio Slobodna Evropa RSE.

Ubistva su, osim u Crnoj Gori i zemljama regiona, počinjena i u evropskim gradovima. Rat za prevlast do sada odnio preko 60 života.

Najveći broj ubistava je počinjen 2015. i 2020. Za nekim tijelima iz likvidacija se još uvijek traga.

Dio pripadnika ovih klanova je u pritvoru u Crnoj Gori, Srbiji i drugim zemljama gdje čekaju na suđenje dok je dio u bjekstvu.

Navodni vođa “kavačkog” klana Radoje Zvicer koji je prema navodima beogradske policije osumnjičen kao nalogodavac dva dvostruka ubistva je u bjekstvu.

Navodni vođa “škaljaraca” Jovan Vukotić je ubijen.

Ko je sve ubijen i kakav je epilog istrage slučajeva od početka 2020. godine?

Dva dvostruka ubistva

Ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića počinjeno je u atinskom restoranu januara 2020, gdje su večerali sa porodicama. Dedović i Stamatović su bili u bjekstvu jer ih je crnogorska policija potraživala zbog pokušaja ubistva, zločinačkog udruživanja i drugih krivičnih djela.

U julu iste godine na Krfu su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić koji su se u policijskim dosijeima vodili kao pripadnici ‘škaljarskog’ klana. Kožar je ranije bio osuđen na šest godina zatvora, zbog podmetanja eksploziva kod hotela “Splendid” u Bečićima što je bilo povezano sa kasnijim ubistvom policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića 2005. koji je istraživao taj slučaj.

Nakon višegodišnje međunarodne istrage kodnog naziva ‘Vertikala’, uhapšeno je deset osoba koje se, između ostalog, sumnjiče za ova dva dvostruka ubistva visokorangiranih članova “škaljarskog” klana, saopštila je policija Srbije 28. februara, što je dva dana kasnije potvrdila i grčka policija.

Grčka policija potvrdila hapšenja

Grčka policija je potvrdila 1. marta da je istraga sukoba balkanskih kriminalnih klanova uz pomoć Interpola i Europola, dovela do hapšenja deset osumnjičeni od strane policajaca Grčke, Srbije i Španije, prenio je Associated press.

Portparolka grčke policije Konstantija Dimoglidu, rekla je da je jedan navodni član bande uhapšen u Grčkoj ranije ove nedjelje, sedam u Srbiji i dvoje u Španiji. Rekla je da se još 17 članova nalazi u raznim evropskim zatvorima, uključujući Srbiju, Crnu Goru i Tursku.

Prema riječima policijskog generalnog majora Fotisa Duitsisa, desetogodišnji rivalitet narko klanova rezultirao je smrću 60 njihovih članova u nekoliko evropskih zemalja.

Grčka policija je saopštila i da su identifikovali 39 navodnih članova suprotstavljenih bandi čija je baza u Srbiji i Crnoj Gori.

Kako je saopštila policija Srbije, kao organizatori likvidacija označeni su Radoje Zvicer, navodni vođa “kavčana”, Darko Šarić koji služi višegodišnju kaznu zatvora u Srbiji i Veljko Belivuk pripadnik beogradske kriminalne grupe povezane sa “kavčanima” kome se sudi za više ubistava.

Policija je saopštila identitete devetoro uhapšenih: Milinko Brašnjević, Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić Vojnik, Vladimir Vojinović, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Nataša Dedić, Rade Stojićević i Abaz Rabi, saopšteno je iz Uprave kriminalističke policije Srbije.

Pokušaj ubistva vođe ‘kavčana’

U Kijevu, u Ukrajini 2020. je pokušano ubistvo jednog od navodnih vođa ‘kavačkog’ klana Radoja Zvicera. On je preživio napad, a tamošnja policija je uhapsila počinioce. Ukrajinska policija je tada saopštila da je “žrtva državljanin Crne Gore, koji je tražen u međunarodnim okvirima, jedan od vođa narko kartela, koji krijumčari drogu u Evropi.”
Zbog pokušaja ubistva Radoja Zvicera uhapšena su dva crnogorska državljanina Stefan Đukić (Mandić) (30), Emil Tuzović (30) i dvojica srpskih državljana Petar Jovanić i Milan Branković.

Đukić i Tuzović se nalaze u Crnoj Gori gdje im se sudi za planiranje prebijanja jedne sutkinje i likvidacije tužilaca i policajaca i pokušaja podmićivanja bivšeg vladinog službenika.

Ubistva u Danilovgradu

Tokom 2020. godine ubijeni su Damir Hodžić i Adis Spahić u Danilovgradu, gradiću na 20 kilometara od Podgorice. Oni su namamljeni da dođu u jednu kuću gdje su ih čekale ubice. Ni poslije tri godine se ne zna gdje su zakopana njihova tijela.

Zbog ubistva Spahića i Hodžića, specijalno tužilaštvo optužilo je 31 osobu uključujući Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Kašćelana, Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i druge.

Iste godine su ubijeni: Đorđija Božović u Podgorici eksplozivnom napravom postavljenom pod automobil, Milo Radulović – Kapetan čije tijelo nikada nije pronađeno, Šćepan Roganović u Herceg Novom, Andrija Gazovoda i Petar Muhadinović na Cetinju i Saša Klikovac u Podgorici.

Takođe u Srbiji je ubijeno najmanje 16 osoba tokom 2020. i početkom 2021.

Za dio tih ubistava u Crnoj Gori i Srbiji tužilaštva terete više osoba, pri čemu je dio optuženih u bjekstvu.

Ubistvo vođe ‘škaljaraca’

U septembru 2022. u Istanbulu u Turskoj je ubijen Jovan Vukotić, vođa ‘škaljarskog’ klana koji se tamo skrivao nakon što je crnogorska policija za njim raspisala potjernicu. Na njega su pucala dva napadača sa motora dok se nalazio za volanom automobila u kojem su bili njegova trudna supruga i dijete. Bio je osumnjičen da je dvije godine ranije organizovao (nerealizovanu) likvidaciju vođa suprotstavljenog ‘kavačkog’ klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Turski mediji su u januaru prošle godine objavili da je sudu u Istanbulu predata optužnica protiv 16 osoba za ubistvo Jovana Vukotića. Među njima su Radoje Živković, Milan Vujotić i Zdravko Perunović koji se nalaze u pritvoru u Turskoj.

Juna 2022. u Budvi je ubijen Milić Šaković koji je povezivan sa ‘škaljarskim’ klanom. Lokalni mediji su izvijestili da mu je ubica prišao dok je sjedio u jednom od kafića i ispalio više hitaca u njega.

Tužilaštvo je osumnjičilo Luku Piljčevića iz Beograda za ubistvo Šakovića, a kao pomagača Duška Tanaskovića iz Kragujevca.

Na hrvatskom ostrvu Pag, 2022. ubijen je Novljanin Goran Vlaović. Kamere su zabilježile ubistvo ispred noćnog kluba.

Hrvatska policija je uhapsila Duška Tanaskovića iz Kragujevca kome se sudi u toj zemlji. I ovaj slučaj je dio rata podzemlja između “kavačkog” i “škaljarskog” klana.

Posljednja likvidacija pripadnika jedne od kriminalnih grupa izvršena u Baru 27. februara 2024. Ubijen je Edmond Mustafa (29) hicima iz automatskog oružja u centru grada dok je hodao ulicom.

Policija je uhapsila Dina Ibrahimovića (27) koga sumnjiči za likvidaciju.

“Oba lica su pripadnici jedne kriminalne grupe koja djeluje na crnogorskom primorju. Za Ibrahimovićem je raspisana međunarodna potjernica države sa kojom Crna Gora nemaju ugovor o ekstradiciji”, saopštio je iz Uprave policije.

Ko je omogućio ulazak u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću

Belivuk i Miljković su boravili u Crnoj Gori tokom 2020. i 2021. godine što je otvorilo je pitanje ko im je iz policije ukinuo zabranu ulaska u državu koja je bila na snazi.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da je odluku donio menadžment Uprave policije na zahtjev MUP- Srbije, koje je tražilo da tokom boravka u Crnoj Gori budu policijski nadgledani.

U januaru 2021., Belivuk i Miljković su uhapšeni i sprovedeni za Beograd jer je postojala mogućnost da budu likvidirani u Tivtu od strane suparničke kriminalne grupe. Prilikom slijetanja na beogradski aerodrom, uhapšeni su.

Ubistva iz perioda prije 2020. godine

Veselin Vukotić, otac Jovana Vukotića ubijen je 2019. godine u Kotoru.

U samo prva tri mjeseca 2018. godine zabilježeno više od deset mafijaških obračuna.

Iste godine su uhapšeni i navodni vođe ‘kavačkog’ i ‘škaljarskog’ klana Slobodan Kašćelan i Jovan Vukotić, ali su naredne godine pušteni na slobodu.

U Budvi je 2017. ubijen Slobodan Šaranović koji je tri godine proveo u pritvoru u Spužu zbog sumnje da je organizovao ubistvo Nikole Bojovića u Beogradu 2013. godine. Nikola Bojović je brat Luke Bojovića navodnog vođe Zemunskog klana.

Dalibor Đurić je 2016. ubijen snajperskim metkom unutar zidina spuškog zatvora, pored Podgorice. To je prvi put da se ubistvo dogodi untar institucije sa najvećim stepenom obezbjeđenja.

Snajperskim hicem u Baru je 2014. ubijen Armin Muša Osmanagić. Nezvanično se vodio kao vođa barski klan koji se kasnije utopio u Škaljarski. Policija ga je dovodila u vezu sa do danas nerasvijetljenim ubistvom direktora dnevnog lista Dan Duška Jovanovića.

Do napretka u istragama o počiniocima likvidacija, došlo je nakon što su 2020. iz Francuske i Europol, domaćim organima dostavljene dešifrovana komunikacija pripadnika kriminalnih grupa preko Sky aplikacije.

Tužiocima je to pomoglo da podignu optužnice, ne samo protiv pripadnika kriminalnih klanova, već i da procesuiraju policijske službenike, tužioce pa i političare za koje se sumnja da su bili u komunikaciji sa kriminalcima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR