18 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
VDT podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti u slučaju Do Kvona

Izvor: UGC

Hronika

Comments 0

VDT podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti u slučaju Do Kvona

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom odluke Apelacionog suda o potvrđivanju rješenja Višeg suda u Podgorici kojim se dozvoljava izručenje u skraćenom postupku državljanina Republike Južne Koreje K.D.H. (Do Kvona) po molbi Južne Koreje, a odbija izručenje po molbi Sjedinjenih Američkih Država, Vrhovno državno tužilaštvo podiglo je pred Vrhovnim sudom Crne Gore zahtjev za zaštitu zakonitosti, saopšteno je iz VDT-a.

"Zahtjev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, Vrhovno državno tužilaštvo podiže protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama ako je povrijeđen zakon".

Kako navode sud je u konkretnom slučaju, suprotno zakonu vodio skraćeni, umjesto redovnog postupka i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja donio odluku o dozvoli izručenja, koja je u isključivoj nadležnosti ministra pravde.

"Zahtjev za zaštitu zakonitosti podignut je i zbog toga što Apelacioni sud u žalbenom postupku nije saslušao državnog tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu suprotno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da jedino Vrhovno državno tužilaštvo postupa pred Apelacionim sudom, čime je povrijedio odredbe krivičnog postupka, a što je bilo od uticaja za donošenje zakonite sudske odluke", piše u saopštenju.

Zaključuju da je Vrhovno državno tužilaštvo predložilo Vrhovnom sudu da utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan i da donese presudu kojom će se preinačiti odluka Suda.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR