24 °

max 32 ° / min 21 °

Srijeda

19.06.

32° / 21°

Četvrtak

20.06.

35° / 23°

Petak

21.06.

34° / 22°

Subota

22.06.

35° / 25°

Nedjelja

23.06.

33° / 23°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 22°

Utorak

25.06.

27° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Austriji uhapšena četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore: Planirala teroristički napad u Gracu

Izvor: pixabay ilustracija

Hronika

Comments 0

U Austriji uhapšena četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore: Planirala teroristički napad u Gracu

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Austriji je uhapšena četrnaestogodišnjakinja iz Crne Gore koja je, prema pisanju austrijskog medija Klajne cajtung, planirala teroristički napad na Jakominiplac u Gracu, a istražitelji iz Štajerske državne kancelarije za državnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma su to uspjeli da spriječe.

Prilikom pretresa kuće, kako piše Klajne cajtung (Kleine Zeitung), istražitelji su zaplijenili sjekiru i nož. 

- Četrnaestogodišnjakinja, koja je crnogorska državljanka, sada je u pritvoru - navodi se u tekstu i dodaje da je ona prije nekoliko dana napunila 14 godina i stoga krivično odgovorna.

Informacija o planiranom napadu došlo je od jednog evropskog bezbjednosnog organa. Na taj način su lokalni istražitelji iz Štajerske državne kancelarije za državnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma (LSE) ušli u trag prvobitno nepoznatim osobama. 

- Policajci su obezbijedili razgovor u kojem je mlada djevojka iz Graca navodno prijavila planirani teroristički napad na Jakominiplac u Gracu. Tinejdžerka je već pripremila oružje - sjekiru i nož - kao i potpuno crnu odjeću za zločin. Četrnaestogodišnjakinja je poslala slike "istomišljenicima" u inostranstvo preko servisa za slanje poruka Telegram. Cilj napada su bili "nevjernici" - navodi Klajne cajtung.

Pronađeni su video snimci 

Koristeći istoriju ćaskanja i aktivnosti na društvenim mrežama, državna policija Štajerske je uspjela da istraži četrnaestogodišnjakinju koja živi u Gracu. 

- Istražitelji su izvršili pretres kuće tinejdžerke iz Crne Gore po nalogu javnog tužilaštva u Gracu. Zvaničnici su zaplijenili oružje, odjeću i nekoliko nosača podataka. U okviru inicijalnog pregleda, istražitelji su naišli na različite propagandne materijale Islamske države, kao i na brojne video snimke borbi i pogubljenja. Prethodne istrage su takođe pružile dokaze o aktivnostima na relevantnim forumima za ćaskanje. Nosioci podataka se sada forenzički procjenjuju - navodi se u tekstu.

Bez priznanja

Tokom saslušanja, kojem su prisustvovali i zakonski staratelj i branilac, četrnaestogodišnjakinja nije sarađivala niti je priznala. Ona je do sada odbijala da daje bilo kakve informacije. Dalje istrage su u toku.

Nakon sudskog odobrenja, javni tužilac u Gracu je naredio da se ona uhapsi i pošalje u zatvor Jakomini. Određen joj je istražni zatvor jer je postojala opasnost od izvršenja krivičnog djela i njegovog prikrivanja. 

- Prijetnja je bila veoma konkretna i u svakom slučaju je morala da se shvati veoma ozbiljno, inače sud ne bi odredio istražni pritvor - objašnjava portparol policije austrijskom mediju Klajne cajtung. 

Da li četrnaestogodišnjakinja ima i druge "saveznike" u Gracu osim svojih onlajn aktivnosti predmet je  istrage. 

- Nakon ključnih dojava od evropskog bezbjednosnog organa, istražitelji su tokom sopstvenih istraga postali svjesni ove mlade žene i njenih veza sa Gracom i prenijeli dojavu dalje - objašnjava portparol policije.

Ne zna se tačno kada je trebalo da se dogodi napad, ali policija pretpostavlja da je bio neizbježan.

Opšti trend ka "digitalnoj" radikalizaciji 

Nalazi u posljednjih nekoliko godina pokazuju jasan trend radikalizacije i preko digitalnog prostora, prema Direkciji državne policije Štajerske. Posebno su mladi podložni ovoj vrsti ekstremističke propagande. Radikalizovani ljudi su često nasilni i ideološki skloni, posebno prema Islamskoj državi, ali obično nemaju direktan kontakt sa terorističkim organizacijama.

Visok status Islamske države među mladom generacijom zasniva se prije svega na količini i kvalitetu propagandnog sadržaja dostupnog na mreži, koji je veoma privlačan tinejdžerima i mladim odraslim osobama. Prema riječima stručnjaka, sadržaj je lako dostupan i može se samostalno konzumirati. U 2023. godini mladi radikali su imali tendenciju da formiraju grupe onlajn i van mreže, kako pokazuje aktuelni izvještaj Saveznog zavoda za zaštitu ustava Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prve reakcije 

Guverner Kristofer Dreksler (OVP) je rekao da islamizam, radikalizam i mržnja prema drugima ne smiju da imaju ni milimetar prostora u našem društvu.

On je zahvalio policiji i pozvao na oštre kazne "za ovaj nevjerovatan radikalizam”. 

Dreksler poziva i vlasti da dozvole nadgledanje internet komunikacije.

- Ministar pravde ovdje konačno mora da preduzme akciju - ocijenio je guverner.

Kancelarija za zaštitu ustava Austrije preduzima dosljedne mjere protiv svih oblika ekstremizma, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner (OVP) u subotu.

- Zahvaljujem se prije svega istražiteljima Državnog ureda za zaštitu države i Borba protiv ekstremizma u Štajerskoj. Njihovi napori spriječili su napad ekstremista - dodao je on.

Mario Kunasek je kazao da incident otkriva neuspjeh donosilaca političkih odluka na državnom i saveznom nivou posljednjih godina.

- Ono što je potrebno jeste odlučan stav protiv pristalica radikalnog islama i brzo uvođenje zakona o zabrani političkog islama u Austriji - rekao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR