14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nastavljeni razgovori Srpske i Vaseljenske patrijaršije, Amfilohije u Beogradu. I Crna Gora na dnevnome redu?

Religija

Comments 3

Nastavljeni razgovori Srpske i Vaseljenske patrijaršije, Amfilohije u Beogradu. I Crna Gora na dnevnome redu?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Razgovori SPC i Vaseljenske patrijaršije nastavljeni su danas u Beogradu – potvrdilo je za „Antenu M” više nezavisnih izvora.
Kako smo izvijestili, juče u zdanju Beogradske patrijaršije, delegaciju Vaseljenske patrijaršije je primio patrijarh Irinej Gavrilović sa više srpskih arhijereja, članova Sinoda SPC.

„ANTENA M” SAZNAJE: Delegacija Carigrada jutros u Beogradskoj patrijaršiji

Delegacija Carigrada je u sastavu: mitropolit pergamski Jovan Zizjulas (jedan od najvećih živih bogoslova), mitropolit galski Emanuil Adamakis (krajem prošle godine glavni od trojice egzaraha Vaseljenskoga Patrijarha u Ukrajini), mitropolit silivrijski Maksim Vgenopulos, mitropolit adrijanopoljski Amfilohije Stergiu, te podsekretar Sv. Sinoda Vaseljenske patrijaršije.

Ni Srpska crkva ni Vaseljenska patrijaršija nijesu zvanično potvrdile da vode razgovore u Beogradu.

U Beogradu ovih dana boravi i mitropolit Amfilohije Radović – on nije član Sinoda SPC, a nema nezavisnih potvrda je li prisustvovao sastanku sa delegacijom iz Carigrada.

Amfilohije je 23. oktobra održao promociju svojih izabranih djela na Međunarodnome sajmu knjiga u Beogradu.

***

Što su teme sastanka Srba i Grka sa Fanara u Beogradskoj patrijaršiji?

„Nagađanje da bi pośeta mogla biti u nekakvoj vezi s problemima Crkve u Ukrajini i u Śevernoj Makedoniji nije nelogično, ali je neprovjerljivo”, kazao je početkom avgusta o.g. episkop Irinej Bulović, član i portparol Sinoda SPC.

„Нова Македонија” je procjenjivala da „delegacija Vaseljenske patrijaršije sigurno ne ide u Beograd da čuje već poznate stavove SPC o Makedonskoj crkvi. Ta su stanovišta dobro poznata Carigradu i ne bi išli tamo da čuju isto. Dakle, delegacija Carigrada će u Beogradu da kaže nešto novo”.

Grčki crkveni portal „Ορθοδοξια” juče navodi da „u Beogradu delegacija Vaseljenske patrijaršije razgovara o pravoslavnim pitanjima sa patrijarhom Irinejem i jerarhijom Crkve Srbije”.

Prema informacijama „Antene M”, Vaseljenska patrijaršija je inicirala razgovore u Beogradu, koje je SPC proteklih mjeseci pod različitim izgovorima odlagala.

Na osnovu prethodnoga iskustva, reklo bi se da delegacija Vaseljenske patrijaršije u Beograd ne dolazi bez najava krupnih događaja: koliko je poznato, prethodni put je 5. juna 2018. bila u Beogradu i tada je vrhu SPC saopšteno da će Carigrad priznati autokefaliju Crkvi u Ukrajini – čemu se SPC usprotivila, strahujući od sličnoga raspleta u Ś. Makedoniji i Crnoj Gori.

SPC nije samo najglasnija od onih crkava koje, povodom ukrajinskoga crkvenoga pitanja, podržavaju Moskvu u sukobu s Carigradom. Otišla je korak dalje – preporučila svojoj jerarhiji da ne saslužuje sa jerarhijom Vaseljenske patrijaršije. Sada će takvu odluku vjerovatno proširiti i na jerarhiju Grčke crkve.

Neprijateljski stavovi prema Vaseljenskoj patrijaršiji Irineja Bulovića (objavljeni na službenome sajtu SPC) i Amfilohija Radovića (tokom njegove turneje po Grčkoj) su posljednjih dana dodatno pogoršali odnose.

SPC: Vaseljenska patrijaršija nepravoslavna, a Vartolomej „episkop Istanbula”!

I Amfilohije u ratu sa Vaseljenskom patrijaršijom!

Vaseljenska patrijaršija je tomosom iz 1922. Srbima priznala autokefaliju i status patrijaršije, ali i teritorijalno rasprostiranje jurisdikcije SPC na čitavu nekadašnju Jugoslaviju, uključujući Ś. Makedoniju i Crnu Goru. Taj tomos je na snazi, iako Jugoslavija ne postoji.

Carigrad bi intervencijom u Ś.Makedoniji – a SPC tamo već pola vijeka nije u stanju da prevaziđe raskol – izvršio reviziju tomosa SPC iz 1922. godine u kojem je konstatovano pristupanje autokefalne Crnogorske crkve novoformiranoj Ujedinjenoj autokefalnoj pravoslavnoj srpskoj crkvi Kraljevine SHS (od 1929. godine nazvane: SPC).

Sa stanovišta kanonskoga prava to bi imalo refleksije i na sadašnju poziciju SPC u Crnoj Gori.

No, s druge strane, ostaje da se vidi neće li crkveno pitanje Crne Gore, suprotno crkveno-kanonskome pravu, biti „moneta za potkusurivanje” u mogućem obnavljanju odnosa Carigrada i Beograda…

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

A dje smo mi?

A zasto bismo dozvolili da budemo MONETA ZA POTKUSURIVANJE ? Ima li nas? Umijemo li beknuti za nasu crkvu i nasu drzavu? Svaka bi zemlja to vec uradila. Makedonija je zrtvovala ime zarad dobra svog naroda, a mi cutimo i pustamo da nam Beograd diktira uslove...

Fahro

Hahaha,ovo mu ga dodje kad dvojica pricaju o onom sta treci hoce.....a treci se i pita. SPC da ima sta u glavu treba da se polako priprema na gorku stvarnost i probudi kao ono kad se Nio probudio u Matriksu...

Zivjela CPC

Pa, nase je DA SE OGLASIMO I DA ZATRAZIMO REVIZIJU TOMOSA IZ 1922., ODNOSNO, DA SE DRZAVA CG UKLJUCI U ZAHTJEV ZA REVIZIJU TOMOSA I DA SE VRATI DOSTOJANSTVO CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI, KOJE JOJ JE NASILNO I NEZAKONSKI ODUZETO, KAO I DOSTOJANSTVO KRALJEVINE CRNE GORE.