10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I Amfilohije u ratu sa Vaseljenskom patrijaršijom!

Religija

Tag VideoTag Gallery
Comments 2

I Amfilohije u ratu sa Vaseljenskom patrijaršijom!

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Kako je „Antena M” još u četvrtak najavila, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović i mitropolit pirejski Grčke crkve, Serafim Mendzelopulos, zajednički su juče služili u crkvi Sv. Trojice u Pireju.

Serafim pirejski apelovao je prethodnih dana na patrijarha Vartolomeja i poglavara Grčke crkve arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke Jeronima da se u zajedničkoj liturgijskoj službi ne pominje „nova autokefalija“.

Prethodno, Sinod Rusije, pozivjući grčku jerarhiju na pobunu protiv svojega predstojatelja Jeronima, Sinoda i Sabora Grčke crkve, javno je pohvalio stavove – Serafima Mendzelopulosa!

Sinod Rusije pozvao sveštenstvo u Grčkoj na pobunu protiv poglavara, Sinoda i Sabora Grčke crkve!

Najava liturgije u Pireju se u grčkim crkvenim krugovima tumačila pokušajem Amfilohija da ohrabri razdor među tamošnjom jerarhijom.

***

Neuobičajeno za putovanjâ Amfilohija u inostanstvo, a koja se mimo onih za Srbiju danima najavljuju – glasila Mitropolije crnogorsko-primorske, niti druga glasila SPC, ne izvještavaju o programu boravka mitropolita crnogorsko-primorskoga u Grčkoj!

Neimenovani izvor je za beogradski „Danas” samo potvrdio ranije objavljene naše informacije da je Amfilohije u Grčkoj.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC potvrdila da je Amfilohije u Grčkoj

Prema saznanjima „Antene M”, Amfilohije je u subotu 19. oktobra gostovao na tribini „Crkveno jedinstvo i kanonske nadležnosti”, koju je organizovalo u Grčkoj malo poznato udruženje (proruskih) teologa „Μέθεξις” u kvartu Ruf, na śeveru Atine.

Tribina je održana kasnije istoga dana kada je, prilikom zajedničke liturgije u Solunu patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa atinskog Jeronima, po diptihu, pominjan poglavar autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

Na liturgiji Vartolomeja i Jeronima pomenut Epifanij – Rusi uklanjaju iz diptiha poglavara Grčke crkve

Amfilohije je na tribini imao predavanje na temu „Sabornost Crkve i autrokefalije pomjesnih crkava”. Tom prilikom kritikovao je Vaseljensku patrijaršiju, tvrdeći da je Ukrajina kanonska jurisdikcija Ruske crkve.

S Amfilohijem je polemisao arhimandrit Serafim Dimitriou, koji ga je upoziro da je Grčka crkve priznala Ukrajinsku. Opovrgao je Amfilohijeve tvrdnje o Ukrajini kao jurusdikciji Ruske crkve; ali i podśetio da je, upravo Srpska crkva, ohrabrila 1921. tzv. karlovački raskol, koji je Rusku crkvu bezmalo stoljeće podijelio na onu u otadžbini i onu u dijaspori, tj. „iza granice” (Rusku zagraničnu crkvu).

Amfilohije je, juče, gostovao u TV emisiji „Ενορια Εν δρασει 2019”. Tu je, takođe, kritikovao Vaseljensku patrijaršiju…

***

U susret glavnome događaju – Amfilohijevoj liturgijskoj podršci „pubunjeniku”, mitropolitu pirejskome Serafimu – i portal „Φως Φαναρίου”, blizak Vaseljenskoj patrijaršiji, podśetio je na neslavnu i neprincipijelnu istoriju njihovih međusobnih odnosa.

Serafim Mendzelopulos i Amfilohije su polemisali o (ne)opravdanosti smjenjivanja i raščinjavanja Artemija Radosavljevića, episkopa raško-prizrenskoga SPC.

Amfilohije je 2010. glavni egzekutor oduzimanja Artemiju Eparhije raško-prizrenske, potom raščinjavanja i 2015. njegova izopštenja iz SPC. Međutim, upravo je Serafim Mendzelopulos uzeo Artemija u odbranu, te polemisao baš sa Amfilohijem i stavovima SPC. Tvrdio je da se radi o „cionističkoj zavjeri”, te preduzimao korake da se Artemije primi u jerarhiju Grčke crkve.

Serafim je izjavio da Artemije, iako ga je SPC raščinila i vratila u red laika, za njega ostaje „kanonski episkop”. Iz SPC su uzvraćali da se Serafim miješa u unutrašnje stvari SPC, etc

 ***

Serafim Mendzelopulos, prilikom jučerašnje zajedničke liturgije u Pireju, inače veoma slabo posjećene, Amfilohiju Radoviću se obratio, navode grčke agencije, izjednačavajući „pseudo Crkvu Crne Gore” sa autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine – koju je njegov predstojatelj, arhieipiskop Jeronim, svega dan ranije, blagosiljao tokom čitanja sveštenoga diptiha!

Serafim Mendzelopulos je Amfilohiju i okupljenima kazao:

„Ova današnja zajednička liturgija je skroman doprinos da se borite protiv raskolničke pseudo Crkve Crne Gore, koju pokušavaju da nametnu poznate mračne sile koje ugrožavaju prijateljsku zemlju Crnu Goru, želeći da je pretvore u protektorat, odsijecajući je iz duhovne tradicije i njezine zajednice sa majkom Crkvom Srbije [doslovno: Ἐκκλησία τῆς Σερβίας].

Osuđujući pseudo Crkvu Crne Gore, koja je u zajednici sa nedavno protiv božanskoga i svetoga pravila ustrojenoga vjerskoga društva Ukrajine, mi podržavamo Vašu pravednu borbu”.

***

Serafim Mendzelopulos jedan je od najkontroverznijih grčkih arhijereja. Poput Amfilohija, njegova karijera je obilježena raznovrsnim skandaloznim izjavama.

U nastupu 2010. za TV „Mega Channel” Serafim je, za veliku finansijsku krizu koja je potresala Grčku, optužio „zločinačku vezu Jevreja i masona”. Bilježe se njegove antisemitske izjave da je „cionistička zavjera takođe usmjerena na uništavanje porodica i zamjenu ove institucije istopolnim brakovima”, te da je „Adolf Hitler bio instrument u rukama svjetskoga cionizma”.

Serafimove tvrdnje osudili su predstavnici tadašnje grčke vlade. Potom je on objavio pismo za javnost u kojem je pokušao da ublaži svoje ocjene o Jevrejima…

***

Amfilohije se, dakle, zaista juče pojavio u Pireju i podržao Serafima Mendzelopulosa. Kako smo procijenjivali, to će biti više nego samo još jedna u nizu provokacija Srpske crkve prema Vaseljenskoj patrijaršiji.

U neđelju 20. oktobra: AMFILOHIJE OBJAVLJUJE RAT VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI?

Međutim, „čast” da ispred Srpske crkve objavi rat Vaseljenskoj patrijaršiji, ali i Grčkoj crkvi, pripala je episkopu bačkome Irineju Buloviću, članu Sinoda SPC – a ne Amfilohiju.

Rusi otpisali Amfilohija, tipuju Irineja Bulovića za patrijarha SPC. Ali, Vučić ima svoga kandidata…

Irinej je, između ostaloga, upravo juče, iz SPC najdrskije do sada, Vartolomeju negirao kanonske prerogative Vaseljenskoga Patrijarha, a Fanar optužio za „nepravoslavnu crkveno-političku ideologiju”. Njegovo saopštenje je objavio službeni sajt SPC.

SPC: Vaseljenska patrijaršija nepravoslavna, a Vartolomej „episkop Istanbula”!

***

Prvi uzvratni „hladan tuš” za SPC stigao je od Vaseljenske patrijaršije još juče.

Patrijarh Vartolomej je, tokom kanonske vizitacije, držao velike liturgijske manifestacije na Svetoj Gori, koja je u jurisdikciji Vaseljenske patrijaršije. Okupljeni su arhimandriti i monaštvo iz svih manastira, uključujući i manastir Hilandar.

Iguman Hilandara, Metodije Marković, bio je među saslužiteljima u liturgiji kojoj je Vartolomej načelstvovao. Čitan je, naravno, svešteni diptih poglavarâ autokefalnih crkava – a među njima je blagosiljan i mitropolit kijevski i poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanij.

Hilandar, ili kako se obično kaže „srpska carska lavra”, na taj način potvrđuje evharistijsko jedinstvo sa „ukrajinskim raskolnicima”.

Od srpske javnosti se krije taj podatak.

***

U nastavku pogledajte fotografije s jučerašnje liturgije Serafima Mendzelopulosa i Amfilohija Radovića u Pireju…

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Sram i stid

Sad je svima jasno, i onima koji su bili rezrvisani, koliko je politika pojela Srpsku crkvu. Bulovic i Radovic su Srpsku crkvu izopstili iz Vaseljenske Patrijarsije, izopstili su je iz Svete Gore i srpskog Hilandara. Kako je tek nama koji ih trpe? Na grckoj televiziji Risto je svasta napricao o CG.

štrbina

U slikama kako se Sotona u svašto pretvara.