9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„ОБОЗРЕВАТЕЛЬ”: „Pipci ruskih i srpskih specijalnih službi”

Religija

Tag Gallery
Comments 3

„ОБОЗРЕВАТЕЛЬ”: „Pipci ruskih i srpskih specijalnih službi”

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Kao što znate, sada se na Balkanu „opet zakuvalo“. Lokalni „hegemon“, ili, ako želite „mini-Rusija“ u ličnosti Srbije, uz aktivnu podršku svoga „starijega tovarišča“, pokušava svim sredstvima da spriječi „odvajanje“ Crne Gore od „bratske“ Srbije. Za sada to im ne polazi za rukom. Jer, Crna Gora je već članica NATO-a i podnijela je aplikaciju za EU – piše portal na ruskome jeziku „Обозреватель”.

Članak je naslovljen: „Vau, sve već poznati glumci ili kako se Mordor probija do obale Jadrana”. Autor, Konstantin Mašovec, koji za Rusiju (i Srbiju) koristi i naziv Mordor – to je carstvo zla iz Tolkinova „Gospodara prestenova” – upoređuje odnose Crne Gore i Srbije, sa odnosima Ukrajine i Rusije:

„Proces 'evropeizacije' Crne Gore u poređenju s Ukrajinom je brži, stabilniji i fokusiraniji. U mnogočemu zahvaljujući oštroj, a tu-i-tamo, rekao bih, autokratskoj politici sadašnjega crnogorskoga čelnika Mila Đukanovića. Nije bez razloga da se ovaj bivši saveznik Miloševića, s loše prikrivenom mržnjom u Beogradu i Moskvi naziva 'diktatorom', 'firerom' i drugim lošim riječima, jer ih u Crnoj Gori redovno 'prevesla'. Značajno je da upravo Đukanovića sadašnji hazjajini Kremlja nazivaju jednim od naj-anti-ruskijih na Balkanu...

Ali, ne samo da ga tako nazivaju. Istorja zbivanja iz oktobra 2016. s neuspjelim državnim udarom na dan parlamentarnih izbora od strane 'grupe građana Crne Gore, Srbije i Rusije' s izbočenim pipcima ruskih i srpskih specijalnih službi vrlo je razotkrivena. 'Istraga' koju su u Italiji nadahnule ruske specijalne službe i njihovi 'poslovni prijatelji' u lokalnim agencijama za sprovođenje zakona o 'vezama Đukananovića s mafijom i krijumčarenjem' - takođe je iz ove serije“.

„Sada je u igru ušao 'vjerski faktor'“, nastavlja „Обозреватель”. „Crnogorci, slijedeći primjer Ukrajine, žele prilično jednostavnu stvar: da dobiju tomos i steknu crkvenu nezavisnost.

Ruska agencija „Росбалт”: CRNA GORA DOBIJA TOMOS IZ CARIGRADA, TO JE PITANJE VREMENA

Tako jačaju državnu nezavisnost. Zbilja, danas je u Crnoj Gori sve isto kao u Ukrajini – inostrana, u ovome slučaju Srpska pravoslavna crkva (SPC), pokušava pomamiti narod, djelujući u stvari kao instrument strane, daleko od prijateljske države.

Stoga je potpuno logično da patriotski dio Crnogoraca pokušava ispraviti takvo stanje. Kao što znate, na mnogo načina 'moć' i 'uticaj' vjerske organizacije temelji se prije svega na 'materijalnome faktoru', tj. broju kontrolisanih 'vjerskih objekata', vlasničkim pravima, etc.

Stoga su srpske tajne službe, uz dovoljno snažnu podršku specijalnih službi Mordora, nedavno započele veliku operaciju promovisanja 'protesta' u vezi sa usvajanjem Zakona o vjerskoj slobodi od strane crnogorske skupštine. Razlog za pokretanje operacije bila je norma iz zakona da imovina, koja do 1918. nije bila vlasništvo vjerskih zajednica, postaje državna svojina.

GRČKI MEDIJI: Srpska crkva nema dokaze da je prije 1918. pośedovala crkve i hramove u Crnoj Gori

Razumljivo je da bi se lišavanje SPC (a to je glavna 'vjerska zajednica' zemlje) materijalnih prihoda odrazilo na njezin 'anti-zapadnjački' uticaj na um Crnogoraca, te u perspektivi svesti na marginu. Makar zbog gubitka većine parohija i smanjenja broja 'kontrolisane pastve'. SPC ovo smatra pokušajem vlasti da joj opljačka imovinu kako bi je prenijela na Crnogorsku pravoslavnu crkvu, koju druge pravoslavne crkve 'ne priznaju'. Pri tom, oba su Mordora svjesna da jednostavno ne postoje druge poluge uticaja, na primjer, duhovne ili teološke. U Ukrajini je, usput, ista metodologija“.

„Ali [za razliku od Ukrajine], srećom, u Crnoj Gori postoji Milo Đukanović“, piše „Обозреватель”. „Prvo, on vrlo dobro poznaje metode i manire svojih 'starih drugara'. U stvari, on zna sve 'pravoslavne' trikove ovih hibrida. Kao drugo, sâm je sklon 'prvo pucati, a zatim ulaziti u pojašnjenja'. Stoga je vrlo brzo sav taj rusko-srpski bašibozuk u zemlji kritične noći pometen.

Najprije, policija je uhvatila sve nasilne 'demokratske frontovce', 18 poslanika koji su razbijali opremu u skupštini, bačili petardu i pokušavali napasti svoje kolege. Potom su crnogorske snage bezbjednosti silom deblokirale komunikaciju i izolovale malu gomilu 'pravoslavnih vjernika' blizu zidina parlamenta i drugdje, smirivši one posebno violentne, a među njima su bili i građani Srbije – pogodite otkud su se baš tamo zadesili“.

„Kremlj, zajedno sa Beogradom, pod firmom da pravi ‘pravoslavnu imperiju’, može nastaviti ovu zavjeru i svoje pulene podići sa koljena”, zaključuje „Обозреватель”. „Ali, rezultat će prije ili kasnije biti isti – njihov poraz i poniženje. To se brže dešava tamo đe im se uzvraća efektnim otporom”.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

manadrak

@savle, ne zna se , a da su bili bili su , eno ih na slici...nprimj. džomić

štrbina

Evo vrane koje s Turcima ugasiše ognjšta srpskog naroda.Okuražila ih Rusija da i crnogorska gase ognjišta.Neugasiše ih ni s turskom imperijom-no zapali crkvu,manastir pa bjež pred Crnogorcima i kad bjesmo bez iđe ikoga.E pa neće ni danas s Rusima kad je NATO i većinski svijet s nama,Evo im ga-nja!

savle

Je li bilo građana Srbije uhapšenih zbog napada na policiju? Nešto nijesam vidio tu vijest na portalima.