14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
GRČKI MEDIJI: Srpska crkva nema dokaze da je prije 1918. pośedovala crkve i hramove u Crnoj Gori

Religija

Comments 32

GRČKI MEDIJI: Srpska crkva nema dokaze da je prije 1918. pośedovala crkve i hramove u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Novi Zakon o vjerskoj slobodi i pravnome položaju vjerskih zajednica, koji je izglasan ranije Skupštini Crne Gore, bavi se i imovinskim pitanjima. On predviđa podržavljenje imovine za koju vjerske zajednice nijesu u stanju da dokažu da su im pripadale prije 1918. godine. U to vrijeme Crna Gora je izgubila nezavisnost i pridružena je Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca – piše grčki portal „Πενταποσταγμα” („Pentapostagma”).

„Najveći problemi u sprovođenju ovoga zakona suočiće Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), čija je nadležnost poslije 1918. godine, sa principom automatizma, obuhvatila svu imovinu, hramove i manastire ukinute Crnogorske pravoslavne crkve. Međutim, SPC nema validne imovinske akte”.

„Procjenjuje se”, piše „Πενταποσταγμα”, „da zemljište trenutno u vlasništvu SPC prema novom zakonu može da ospori vlasnički status od 12.000 ari. I nadležnost SPC nad stotinama hramova i manastira sagrađenih prije 1918. na javnome zemljištu može se osporiti”.

RUSKI PORTAL: „Neki sveštenici Srpske patrijaršije u Crnoj Gori razmišljaju o nezavisnoj Crnogorskoj crkvi”

O istoj temi izvještava i „Η Καθημερινή” („Kathimerini”):

„Zakon o vjerskoj slobodi zahtijeva od vjerskih zajednica na teritoriji Crne Gore da dokažu pośed nad imovinom prije 1918. godine. Srpska crkva to ne može dokazati, jer je prije 1918. postojala samostalna Crnogorska pravoslavna crkva, koja je 1920 inkorporirana u Srpsku, stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, zemlje prethodnce Jugoslavije”.

„РИА Новости”: Vaseljenska patrijaršija uskratila podršku Srpskoj crkvi u Crnoj Gori

***

I njemački mediji izvještavaju o događajima u Crnoj Gori. „Spigel online” piše:

„Skupština Crne Gore usvojila je kontroverzni crkveni zakon nakon haotičnih scena glasovima vladine većine. Prije glasanja, zastupnici prosrpske opozicije u plenarnoj sali pokušavali su da ispale dimnu granatu ili vatromet i uništite mikrofone. Službe bezbjednosti su ih uklonile iz sale. Prije toga su nekoliko stotina pristalica opozicije protestovale protiv zakona blokadama puteva”.

„Pristalice SPC plaše se da će im zakon oduzeti imovinu, uključujući srednjovjekovne manastire i crkve. Vlada to negira. Novi zakon zahtijeva od crkava u zemlji da razjasne status vlasništva nad zgradama i nekretninama koje su došle u njihov pośed prije 1920. godine. Ta odredba se smatra kontroverznom”.

„Crna Gora je do 1918. bila samostalno kraljevstvo sa vlastitom Pravoslavnom crkvom”, navodi „Spigel online”. „Nakon što je država ugrađena u novostvorenu Jugoslaviju, kojom je vladao srpski kralj, Crnogorska crkva je kraljevskim dekretom 1920. godine izgubila svoj autokefalni – nezavisni status, a zajedno sa svojim pośedima postala dio SPC”.

 

***

Mediji u Bugarskoj takođe prate zbivanja kod nas. „Канал 3” piše:

„Zakon će u stvari lišiti uticaj SPC u Crnoj Gori, koju je predśednik Milo Đukanović identifikovao kao najvažniji instrument velikosrpskoga hegemonizma u ovoj balkanskoj državi.

Posljednjih decenija rasprostranjena je ekstremna zabluda da su Crnogorci izuzetno bliski i najvjerniji Srbima od svih južnoslovenskih naroda. To nije tačno. Crna Gora ima dug nacionalni život prije nego što je pala u kandže dinastije Karađorđević nakon 1. decembra 1918. godine.

Važnu ulogu u uspostavljanju crnogorske države imalo je i pomjesno pravoslavno sveštenstvo. Stvarni vođa nacionalno-oslobodilačkoga pokreta početkom 18. vijeka bio je prvosveštenik i knez, vladika Danilo, koji je stvorio teokratsku državu u kojoj je Crnogorska crkva bila od velikoga značaja i bila je lider u svim životnim sferama”.

Komentari (32)

POŠALJI KOMENTAR

Gruna

Istorija se mora znat nema priče. Mi jesmo blizak narod sa Srbima al svoj smo narod. E ono sto bi volio da mi objasni neko ko malo bolje zna istoriju. Zašto su onda i Njegoš i kralj Nikola veličali Srbiju u svojim knjigama i pjesmama. I koja je crkva tad bila jer on pjeva o Prizrenu kao svom domu?

Nermina

Moje postovanje gospodine Andrej.Blago majci i ocu koji Vas imaju.

Rade Grdinić

Obzirom da je jedan od prvih ciljeva nove većine Zakon o povraćaju nelegalno stečene imovine , pitam se da li će se proveravati i imovina SPC i njenih pripadnika.