14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Русская линия”: VARTOLOMEJ STOJI IZA AKCIJA VLASTI CRNE GORE

Religija

Comments 2

„Русская линия”: VARTOLOMEJ STOJI IZA AKCIJA VLASTI CRNE GORE

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Ono što se danas dešava u Crnoj Gori, đe vlasti otvoreno najavljuju početak progona Srpske pravoslavne crkve kako bi se podržao crnogorski raskol, jedan je od rezultata nekanonskih djela vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja, koji je grubo intervenisao u Ukrajini – tvrdi „Русская линия”, pravoslavna informativna agencija iz Rusije.

„Opravdavajući skandaloznu odluku Vartolomeja u Ukrajini, na Fanaru su javno izjavili da bukvalno svaki narod ili nezavisna država imaju pravo na svoju autokefalnu crkvu”, piše ruski portal.

Danilo, arhiepiskop Vaseljenske patrijaršije, podržava pravo Crne Gore da ima svoju autokefalnu Crkvu!

„Pritom, očigledno, nijesu pretpostavili da će mnoge političke ličnosti u svijetu te riječi shvatiti kao uputstvo za akciju. I tako su ih shvatili u Crnoj Gori”.

Ruska agencija „Росбалт”: CRNA GORA DOBIJA TOMOS IZ CARIGRADA, TO JE PITANJE VREMENA

Predśednik Crne Gore, Milo Đukanović, piše „Русская линия”, „crpi inspiraciju iz situacije koja se razvila u Ukrajini”.

U navodnome intervjuu za srpski tabloid „Kurir”, koji u Carigradu nije potvrđen, ali ni demantovan, Vartolomej je, tvrdi se, prije par dana kazao da je „za Vaseljensku patrijaršiju jedina kanonska crkva u Crnoj Gori Mitropolija crnogorsko-primorska (SPC)” i da „nikada neće biti odobrena autokefalija takozvane ‘Crkve Crne Gore’“.

„Međutim, patrijarh Vartolomej je godinama isto tvrdio u pogledu ukrajinskoga raskola, ali naglo promijenio svoj stav i stupio u liturgijsko jednstvo sa njima”, podśeća „Русская линия”.

„Dakle, Grcima se ne može vjerovati. Očigledno je da trenutne izjave Patrijarha sa Fanara ne diktiraju njegov principijelan stav prema raskolima, već samo njegova nespremnost da prizna svoju odgovornost za ono što se dešava u Crnoj Gori”.

„Русская линия” u zaključku piše:

„Ali, u ovome slučaju nikoga neće moći prevariti patrijarh Vartolomej. Njegova svetost patrijarh Moskovski i čitave Rusije Kiril lično je upozorio poglavara Carigradske patrijaršije da svojom invazijom na Ukrajinu otvara ‘pandorinu kutiju’.

Kiril: Carigrad može opozvati tomos SPC iz 1922. i intervenisati u Crnoj Gori

 A sada se ova upozorenja obistinjuju”.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Johnny

Ovi stalno za svoje grehe krive druge i povlace nepostojece paralalele. CG je drzava starija od Rusije, CPC je stara priznata crkva koja je okupirana i sada se obnavlja. Ukrajina je prije 30 godina postala suverena, a njihova crkva je nedavno postala autokefalna. Sto bi prijatelji trebali pozdravit

Lena

Kad je te davne i nesrecne godine jedan los unuk dekretom ukinuo autokefalnu crnogorsku crkvu u djedovoj zemlji-usla je unukova crkva,zaposjela manastire,crkve i drzavu.Vratili smo djedovu drzavu,vraticemo i djedovu crkvu.Crnu Goru i CPC.