15 °

max 22 ° / min 10 °

Utorak

07.04.

22° / 10°

Srijeda

08.04.

20° / 8°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Petak

10.04.

23° / 12°

Subota

11.04.

23° / 13°

Nedjelja

12.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Umjesto na litiju u Podgorici, Irinej Gavrilović putuje u Ameriku da spriječi raskol u SPC

Religija

Tag Gallery
Comments 6

Autor: Antena M

  • Viber

Umjesto na litiju u Podgorici, Irinej Gavrilović putuje u Ameriku da spriječi raskol u SPC

Piše: Vladimir Jovanović

Informativna služba SPC juče je demantovala navode da će Irinej Gavrilović 29. februara predvoditi litiju u Podgorici.

Tu vijest prethodno je objavio Amfilohije Radović.

Irinej predvodi litiju u Podgorici 29. februara

Međutim, Sinod SPC je 30. januara o.g. odlučio da Irinej Gavrilović bude 29. februara u američkome gradu Klirvoteru (Florida). Tamo se održava, kako se navodi, Crkveni sabor SPC u Śevernoj i Južnoj Americi. Odlučeno je da u njegovoj pratnji budu dvojica članova Sinoda SPC: episkop šumadijski Jovan Mladenović i mitropolit Porfirije Perić.

Razlog njihova dolaska u Klirvoter je taj što tamošnji episkopi, „raskolnici Irinej Dobrijević, Longin Krčo i Maksim Vasiljević ne žele da ispune nalog Sinoda i ponište fanariotski i raskolnički Ustav usvojen u ljeto prošle godine u Čikagu”, tvrdi svetosavski portal „Borba za veru”.

POČETAK RASPADA SPC? Tri srpske eparhije u SAD usvojile svoj ustav i promijenile ime

Ustav američkih eparhija SPC tumači se kao važan korak ka njihovome osamostaljenju od Beogradske patrijaršije. Irinej Gavrilović je dva puta slao pisma sabraći da povuku sporni Ustav, što su oni odbili.

RASKOL? Trojicu srpskih episkopa sumnjiče da žele da se izdvoje iz SPC

„Naš izvor”, tvrdi „Borba za veru”, „kaže da je ‘patrijarh ljut kao ris’, zbog čega će, najvjerovatnije, na Saboru u maju doći do smjene pomenute trojice episkopa – raskolnika”.

„U međuvremenu stiže poziv mitropolita Amfilohija da patrijarh dođe u Podgoricu na litiju, ni manje ni više nego istoga datuma kada treba da se održi sabor u u Americi”, piše portal „Vidovdan”.

KONFLIKT: Amfilohije i Irinej

„Da li mitropolit Amfilohije ovim pokriva separatiste u Americi? Jer ako patrijarh sad odbije da ode u Podgoricu, medijska mašinerija, koja je već Amfilohija proglasila pravednikom i nepokolebljivim borcem za pravoslavlje, kao i ranije što je činila, patrijarhu će prikačiti etiketu izdaje pravoslavlja u Crnoj Gori”.

Amfilohije pisao Irineju: Narušili ste ugled patrijarha SPC, potcijenili Sv. Savu…

„Zašto se patrijarh dovodi u ovakav položaj?”, pita se „Vidovdan”, blizak Amfilohijevom glavnom protivniku unutar SPC – Irineju Buloviću, episkopu bačkome (Novi Sad), članu Sinoda.

„Kako objasniti”, piše „Vidovdan”, „ovakav postupak Amfilohija koji je svakako obaviješten o odlasku patrijarha Irineja u Ameriku na isti taj datum kada ga on poziva na litiju? Kako to da mitropolit Amfilohije nije mogao pozvati patrijarha koju neđelju ranije, ako mu je problem bio da ga pozove na samom početku dešavanja u Crnoj Gori?”

Povodom dešavanja u Crnoj Gori, Amfilohije i grupa episkopa – koji se predstavljaju kao Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori – krajem godine bezuspješno su od Patrijaršije zahtijevali sazivanje vanrednoga Sabora SPC.

Održana telefonska sjednica: Episkopski savjet zatražiće hitno sazivanje Sabora SPC

Amfilohije se usprotivio dolasku Aleksandra Vučića i Irineja Gavrilovića u Crnu Goru (Pljevlja) uoči Božićnih praznika.

Vučić: Planirao sam da odem u Pljevlja, ali neću ići!

Sinod SPC je 30. januara o.g. sa „proširene śednice” u Beogradu, prisustvovao i Amfilohije, koji, inače nije član Sinoda, saopštio: „Na ovoj śednici razmatrani su pravni koraci koji će, uz saglasnost Sinoda sa patrijarhom na čelu, biti preduzeti pred Ustavnim sudom Crne Gore”.

Patrijaršija je tada objavila da je povukla inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti pred Ustavnim sudom, koje je, za njen račun, podnio jedan advokat iz Novoga Sada.

Sinod SPC je, naime, saopštio da je „odlučeno da se pokrene inicijativa pred pomenutim sudom u koordinaciji eparhijâ SPC u Crnoj Gori i Sinoda".

Sinod SPC odlučio: Povlačimo inicijative Nikolića Ustavnom sudu

Međutim, Amfilohije i njegovi, sa ili bez saglasnosti Patrijaršije SPC, još nijesu preduzeli „pravne korake” pred Ustavnim sudom.

Džomić i Markuš imaju „nove dokaze”? Zbog čega ih SPC javno ne pokaže

 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Struje

@Ratko, Koliko je struja u SPC ne bi trebalo da interesuje Crnu Goru. Ja u ovoj njihovoj filijali u CG Hrista ne vidim. Anahrona, politizirana, nacional-ekstremizirana institucija sa osnovnim ciljem posrbljavanja Crne Gore i opstruiranja drzave. Cista banalnost. Sve ostalo je fasada,"front"

Poziv

Odbranimo se od njih svih. Sto se nas tice samo je pitanje ko nam od njih gore zeli.

Ratko

Lično poznajem vladiki Longina, koji je ortodoksni Dionisijevac. Vladika Longin nikada neće pristati na ucjene SPC i patrijaha Itineja. Longina nemogu smijenit jer je to raskolnički dio SPC još iz vremena vladike (raskolnika) Dionisija.Vladika Longin pripada toj tvroj struji Dionisijevaca.