10 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Epidemija korone u Kijevsko-pečerskoj lavri i požar nadomak Černobilja – BOŽJI ZNAK?

Religija

Comments 3

Epidemija korone u Kijevsko-pečerskoj lavri i požar nadomak Černobilja – BOŽJI ZNAK?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 Dva događaja, prema nekim tumačenjima, možda imaju dublji teološki smisao: korona epidemija u Kijevsko-pečersko lavri i višednevni požar nadomak Černobilja.

Kijevsko-pečerska lavra, manastir u centru Kijeva, podignut oko pećinske bogomolje (lavre) u kojoj su monasi boravili od 1015. godine, po nekim predanjima je jedna iz „жребий” Presvete Bogorodice, tj. pod njezinom posebnom milošću.

Manastirom upravlja UPC-MP, ukrajinski ogranak Moskovske patrijaršije mitropolita Onufrija Berezovskoga. Sada je žariište infekcije: dvojica monaha ove manastirske bratije su umrli od pošasti COVID-19, a do juče je za preko 100 monaha dijagnostifikovana ista bolest – što je bezmalo polovina svih članova bratije!

Vlasti su objavile da sprovode temeljnu dezinfekciju svih prostorija Kijevsko-pečerske lavre, uključujući i sakralni dio manastira. Radiće to svakodnevno.

Zbog testiranja monahâ instaliran je laboratorijski centar i obavezne su medicinske kontrole svih na teritoriji Lavre.

Lavra je od 13. aprila blokirana policijom i Nacionalnom gardom, a policija se danonoćno nalazi i unutar manastira radi sprovođenja karantinskih mjera i nadzora nad samoizolacijom zaraženih monaha.

Juče je zavnični sajt Lavre objavio da se „bratija zahvaljuje službenicima policije za obezbjeđenje reda i mira na teritoriji blizu manastira i u sâmoj Lavri, a posebna zahvalnost izražava se medicinskim radnicima”.

Iz Lavre, takođe preko sajta, nijesu zaboravli da, navodeći bankovni račun za uplatu, vjernicima poruče da im „zainteresovani pruže izvodljivu finansijsku pomoć”!

Arhimandrit Nektarij Kovaljenko, prva žrtva korone iz Kijevsko-pečerske bratije, juče je sahranjen u zapečaćenome sanduku koji je bio obmotan plahtama, a sveštenik je opijelo služio sa zaštitnom maskom i rukavicama, dok su oko groblja bile raspoređene policijske snage.

Početkom aprila, gotovo istovremeno s pojavom prvih slučajeva korone u Lavri, izbio je veliki šumski požar u Černobilju – blizu zatvorene nuklearke śeverno od Kijeva, čija je havarija aprila 1986. odnijela oko 4.000 žrtava, a Evropom su se proširili radioaktivni oblaci.

Više od 300 vatrogasaca danima pokušava da ugasi požar uz pomoć helikotera i aviona. Požar se približava zatvorenoj nuklearki.

Nastojatelj (upravitelj) Kijevsko-pečerske lavre, ujedno i eparhijski arhijerej UPC-MP za područje Černobilja – Pavel Lebid (59), mitropolit je višgorodski i ČERNOBILJSKI.

Pavel je godinama u fokusu zbog skandaloznoga života u luksuzu, proruskih stavova i uopšte raznovrsnih ekscentričnih izjava i postupaka. Nedavno se u svome stilu usprotivio karantinskim mjerama ukrajinskih državnih vlasti i preko TV-a pozivao vjernike – uključujući i đecu – da slobodno dolaze kod njega u Lavru i pričešćuju se, ljube ikone, etc.

Ubrzo je Pavel zaražen koronom i hospitalizovan. Ima mišljenja da je zbog hijerarhijskoga položaja doprinio infekciji upokojenih monaha Lavre, što bi podrazumijevalo krivičnu odgovornost. Tim povodom, ukrajinski novinar Vladimir Meljnik je napisao da se „Pavel od budale pretvorio u ubicu”.

„A koliko će još smrti biti na Pavelovoj savjesti - poznatih i (ili) nama nepoznatih, onih jadnih ljudi koji su nosili virus iz Lavre do svojih domova, ubili sebe ili nekoga od svojih bližnjih – to samo Bog zna”.

Oglasio se i Dmitro Gorjevoj, vjerski analitičar:

„Prvo je mitropolit Pavel zaražen koronom, a zatim je manastir pod njegovom jurisdikcijom postao žarište infekcije. Sada gore šume Černobilja. Pavel je zvanično, po tituli, mitropolit černobiljski, tj. Černobilj je područje njegove kanonske odgovornosti. Jasno je da ta dva mjesta sada nijesu u Božjoj milosti. Gospod nam u ime Oca i Sina i Duha Svetoga već daje snažne nagovještaje – ali, da li ih razumijemo, koji nam još znak nedostaje?”

Pavel je nedavno gostovao kod Amfilohija Radovića u delegaciji UPC-MP koju je predvodio Onufrij Berezovski.

Među onima koji su 29. februara sasluživali i predvodili tzv. protestnu litiju ulicama Podgorice, osim Amfilohija i Onufrija, te arhijerejâ SPC, bili su iz UPC-MP arhijereji: borispoljski i brovarski Antonije, nježinski i prilukski Kliment i – višgorodski i černobiljski Pavel.

Pavel je u Podgorici izjavio za TV „Перший Козацьки”:

„Nema govora, narod se zalaže za svoju vjeru. U Ukrajini narod nije takav!”

Pogledajte…

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

uco73

@@@@@ Vidim da pratiš rusku duhovnu muziku, čije su molitve u već pomenutom d-molu, većinom. Svaka čast!

@@@@

JA JEDINO STO MOGU DA ZAKLJUCIM DA SU STEDJELI NA TAMJANU ILI POJCI NISU POJALI U D-MOLU.

Andjela

Bog je velik rece ovaj pop iz Cuca litvije, krst i tamjan brane od korone!