14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vladika Grigorije izbačio kašičicu iz pričešćivanja, zdravlje vjernika svetinja za SPC u Njemačkoj

Religija

Tag VideoTag Gallery
Comments 14

Vladika Grigorije izbačio kašičicu iz pričešćivanja, zdravlje vjernika svetinja za SPC u Njemačkoj

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Iz Njemačke smo dobili video snimak na kojem se vidi da SPC episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić vjernike sada pričešćuje ne kašičicom – što je praksa u SPC – nego stavljanjem Pričešća u ruku vjernika!

Grigorije Durić je prethodno 1. maja objavio interno uputstvo sveštenstvu svoje eparhije kako se, sa relaksacijom državnih antiepidemioloških mjera u Njemačkoj, vjernici treba da ponašaju tokom vjerske službe – ali i na koji način da se obavlja pričešćivanje.

U uputstvu, koje je nedavno prezentovao srpski portal za emigraciju „Vesti“, između ostaloga, navodi se:

„Sveštenik da agnec isiječe na onoliko komadića koliko otprilike očekuje pričesnika i svaki od komadića kašičicom natopi sa 1-2 kapi vina/krvi Gospodnje. Tako pripremljene komade agneca spakovati u putijer. Kašičicom onda pojedinačne komade davati pričesnicima na dlan”.

Zatim se u uputstvu Grigorija Durića navodi:

„Pričesnicima prvo na dlan treba dati maramicu/ubrus (maramica pripremiti u dovoljnoj količini). Pričesnik treba da pred sveštenikom sa ubrusa pojede Pričešće, a ubrus potom vrati kako bi kasnije svi ubrusi bili zajedno spaljeni“.

Grigorije Durić je naveo i da, kad je riječ o uzimanju gutljaja vina tokom pričešćivanja, svi piju iz različitih, manjih putijera, tako što će sveštenici pripremiti onoliko malih putijera koliko je prisutnih sveštenika, kao i da se nafora siječe na krupnije komade, uvija u maramice i ostavi u neku posudu iz koje će narod kasnije sam uzimati, etc.

Obred koji naredio u svojoj eparhiji SPC i koji, sudeći po video-snimku i sâm primjenjuje Grigorije Durić, u velikoj mjeri je identičan sa obredom sakramenta evharistije u Rimokatoličkoj crkvi.

Vjernici rimokatolici se ne pričešćuju kašičicom, nego iz ruke sveštenika primaju Pričešće (Hostiju) na usta ili stavljanjem na dlan.

Obred Grigorija Durića izazvao je šok i uglavnom negativne komentare na vjerskim forumima širom Vaseljene.

On je nedavno boravio u Crnoj Gori i u društvu Amfilohija Radovića bio govornik na tzv. protestnim litijama, sve pozivajući „na odbranu pravoslavlja”.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Рашо

@miki Нема он шта да тражи у Београду,у Требињу се гради аеродром а Херцеговина још нема бискупа.

Рашо

Ако верници не буду реаговали,избациће он можда и Крст Часни само да би другима удовољијо за шаку еврића.Он је "бизнисмен" постао још у четвртој години.То сам изјави у једном интрвју,и шта се онда имате чудити.

Предање

Ове незналице што помињу екуменизам и римокатолике, немају појма да су се сви православни тако причешћивали пре појаве кашичице, као данас свештеници - хлеб у руку, а вино из Путира. Пошто не могу сви да пију из Путира због короне, вино се ставља се на хлеб и тако се причешћују сви под оба вида.