26 °

max 32 ° / min 21 °

Subota

08.08.

32° / 21°

Nedjelja

09.08.

34° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

34° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 22°

Četvrtak

13.08.

33° / 22°

Petak

14.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vladika Grigorije izbačio kašičicu iz pričešćivanja, zdravlje vjernika svetinja za SPC u Njemačkoj

Religija

Tag VideoTag Gallery
Comments 9

Autor: Antena M

  • Viber

Vladika Grigorije izbačio kašičicu iz pričešćivanja, zdravlje vjernika svetinja za SPC u Njemačkoj

Piše: Vladimir Jovanović

Iz Njemačke smo dobili video snimak na kojem se vidi da SPC episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić vjernike sada pričešćuje ne kašičicom – što je praksa u SPC – nego stavljanjem Pričešća u ruku vjernika!

Grigorije Durić je prethodno 1. maja objavio interno uputstvo sveštenstvu svoje eparhije kako se, sa relaksacijom državnih antiepidemioloških mjera u Njemačkoj, vjernici treba da ponašaju tokom vjerske službe – ali i na koji način da se obavlja pričešćivanje.

U uputstvu, koje je nedavno prezentovao srpski portal za emigraciju „Vesti“, između ostaloga, navodi se:

„Sveštenik da agnec isiječe na onoliko komadića koliko otprilike očekuje pričesnika i svaki od komadića kašičicom natopi sa 1-2 kapi vina/krvi Gospodnje. Tako pripremljene komade agneca spakovati u putijer. Kašičicom onda pojedinačne komade davati pričesnicima na dlan”.

Zatim se u uputstvu Grigorija Durića navodi:

„Pričesnicima prvo na dlan treba dati maramicu/ubrus (maramica pripremiti u dovoljnoj količini). Pričesnik treba da pred sveštenikom sa ubrusa pojede Pričešće, a ubrus potom vrati kako bi kasnije svi ubrusi bili zajedno spaljeni“.

Grigorije Durić je naveo i da, kad je riječ o uzimanju gutljaja vina tokom pričešćivanja, svi piju iz različitih, manjih putijera, tako što će sveštenici pripremiti onoliko malih putijera koliko je prisutnih sveštenika, kao i da se nafora siječe na krupnije komade, uvija u maramice i ostavi u neku posudu iz koje će narod kasnije sam uzimati, etc.

Obred koji naredio u svojoj eparhiji SPC i koji, sudeći po video-snimku i sâm primjenjuje Grigorije Durić, u velikoj mjeri je identičan sa obredom sakramenta evharistije u Rimokatoličkoj crkvi.

Vjernici rimokatolici se ne pričešćuju kašičicom, nego iz ruke sveštenika primaju Pričešće (Hostiju) na usta ili stavljanjem na dlan.

Obred Grigorija Durića izazvao je šok i uglavnom negativne komentare na vjerskim forumima širom Vaseljene.

On je nedavno boravio u Crnoj Gori i u društvu Amfilohija Radovića bio govornik na tzv. protestnim litijama, sve pozivajući „na odbranu pravoslavlja”.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Srboljub

JEZUTSKI FRATAR, EKUMENISTA I SLUGA PAPE...

Lenka

@Maja Сестро у Православљу нема модернизма , ако има онда то није Православна вјера, може ићи у протестантитам па нека се тамо модернизује .. Двије хиљаде година ником није пало на памет да се дрзне да било шта мијења по том питању, него једном човјеку који не зна коме служи...

miki

Dje Čeljad nijesu bijesna,kuća nije tijesna! Ali vaši su mnogo bijesni... vidjelo se to po ulicama! Znaš sta se jos Kaze: ulica za uličare. To vam nisam ja izmislio nego to je slika i prilika. Al Ajde ziv mi bio ti jos 100 godina dabogda al neće moći ovako kako ste naumili. Ako vam se nesvidja volja većine gradjana CG put pod noge i na zapad ili istok dje vam se više svidi tamo vas sigurno jedva čekaju. Pozdrav!