15 °

max 23 ° / min 14 °

Petak

29.05.

23° / 14°

Subota

30.05.

20° / 13°

Nedjelja

31.05.

21° / 15°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 14°

Utorak

02.06.

23° / 14°

Srijeda

03.06.

23° / 14°

Četvrtak

04.06.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohijanstvo i u Grčkoj crkvi: Mitropolit ekskomunicirao premijera i dva ministra

Religija

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Amfilohijanstvo i u Grčkoj crkvi: Mitropolit ekskomunicirao premijera i dva ministra

Piše: Vladimir Jovanović

Umirovljeni mitropolit kalavritski i egialijski Grčke pravoslavne crkve Ambrosije Lenis „ekskomunicirao” je premijera i dva člana grčke vlade zbog „bogohulnih“ izjava.

Ambrosije je „odlučio” od Crkve ministarku prosvjete i vjerskih poslova Niki Kerameos, koja je prethodno izjavila da se koronavirus može prenijeti i tokom Pričešća.

„Naučno je dokazano da se koronavirus prenosi kapljicama sline, a pričesnici se izlažu riziku od infekcije", rekla je ministarka govoreći na televiziji.

Mitropolit Ambrosije je, navodi ruski portal „Благовест-инфо”, ovu izjavu nazvao „jeretičkom i destruktivnom".

Ambrosije je objavio da ekskomunicira ne samo Kerameos, već i grčkoga premijera Kiriakosa Micotakisa i zamjenika ministra civilne zaštite Nikosa Hardalijasa.

Prema Ambrosiju, Micotakis je zaslužio takvu kaznu za „bogohuljenje" i za navodno vrijeđanje sveštenstva, a Hardalijas za navodno namjeravanje da ugradi mikročipove građanima „pripremajući dolazak antihrista”!!!

Obje Ambrosijeve optužbe se zasnivaju na fejk-vijestima ili netačnim interpretacijama.

Sinod Grčke pravoslavne crkve je izdao saopštenje nazvavši odluke Ambrosija „nepostojećim i bez važnosti".

„Samo Sveti Sinod ima moć da ekskomunicira članove Grčke pravoslavne crkve“, stoji u izjavi Sinoda.

Mitropolit Ambrosije je i bivšega premijera Grčke Aleksisa Ciprasa optuživao za koješta, na primjer da se prema pravoslavnome sveštenstvu „odnosi poput boljševika u Rusiji“.

„Grčki pravoslavni sveštenici, dižite se na noge! Uzimajte u ruke zastave otpora!“, pozivao je pretprošle godine Ambrosije. On je tvrdio da će grčka vlada krst skinuti sa nacionalne zastave i sa drugih državnih simbola, etc.

Sudski je Ambrosije kažnjen zbog javnih podsticaja na agresiju prema homoseksualcima, koje je nazvao „društvenim đubretom" i ohrabrio vjernike da „pljuju na njih". Sud ga je početkom 2019. proglasio krivično odgovornim, ali je oslobođen izdržavanja zatvorske kazne.

Ambrosije održava prijateljstvo sa liderima grčke neonacističke stranke Zlatna zora. On je, takođe, poznat po svojim proruskim stavovima i ogorčenim kritikama Vaseljenskoga Patrijarha.

U avgustu prošle godine, zbog nesaglasnosti sa većinom u episkopatu Grčke crkve da se novoformiranoj Pavoslavnoj crkvi Ukrajine prizna od Vaseljenske patrijaršije dodijeljena autokefalija – Ambrosije (82) je dao ostavku i povukao se u mirovinu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR