13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije nema mandat od SPC da vodi pregovore sa Vladom CG?

Društvo

Tag Gallery
Comments 15

Amfilohije nema mandat od SPC da vodi pregovore sa Vladom CG?

Autor: Antena M

  • Viber

Ne razumijem zašto pregovore (sa Vladom Crne Gore) ne vodi Sinod SPC preko komisije eksperata koju bi Sinod imenovao sa specifičnim zadatkom da nađe rješenje – objavio je Vedran Gagić, srpski bogoslov, autor kolumni na portalima bliskim Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Pitanje statusa eparhija SPC u Crnoj Gori nije pitanje u nadležnosti Mitropolije crnogorsko-primorske niti Episkopskog savjeta (u Crnoj Gori, na čelu sa Amfilohijem), čiji prerogativi su isključivo u savjetodavnom domenu, jer to tijelo nije ni prepoznato Ustavom SPC”, tvrdi Gagić.

Kako prenosi srpski portal „Поуке”, Gagić kaže da je „Episkopski savjet (ES) u Crnoj Gori još 2006. dobio u zadatak da nađe rješenje u dogovoru sa vlastima. To je bio direktan mandat ES i njegov raison d'etre, što se jasno vidi iz akta kojim se osniva ovo SAVJETODAVNO tijelo Sinoda i Sabora SPC”.

„Od 2006. do danas oni su, iz ovog ili onog razloga, bili katastrofalno neuspješni u tim pregovorima. Ne postoji ni jedan razuman razlog zašto bi sad naprasno ES bio uspješan u pregovorima, u daleko složenijm okolnostima od onih 2006. i svih godina nakon toga do prošle godine”.

„Pitanje statusa eparhija SPC je pitanje isključivo u nadležnosti Sabora SPC i u međusaborskom periodu Sinoda SPC kao izvršnog organa Sabora SPC. Ovu agoniju i moguće veće komplikacije bi što prije trebalo da presječe Sinod SPC odlučnim potezima”, zaključuje Gagić, ali ne precizira na koje „odlučne poteze” misli.

Jedan drugi uticajni srpski bogoslov, Dejan Mačković, objavio je danas:

„Svaki pregovor se mora završiti kompromisom, pitanje je samo ko je ovlastio Amfilohija da pravi kompromis i ko će mu to legalizovati”.

 

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

mrčo

@Tajfun svi koje je država crna gora napravila, njeni su..

dado

svi portali brisu komentare vezane za pregovore crkve i drzave,i skandal nezapamceni da jedan Srbijanac,cetnik,ultranacionalista velikosrpski kakav je Dzomic dodje iz Srbije i kroji nama kapu i pregovara ...ponizavajuce za sve Crnogorce,a vladi da obrati paznju sta sebi dopusta...

cica

@aKolko je Crna gora kao država uložila novca u obnovu manastira od Cetinjskog .,pa Ostroškog i td. a sad vas interesuje novac .Sama SPC održava godinama od priloga vjernika svoje obijekte a moraju i sveštenici i njihove porodice od nečega da žive jeste li se braćo crnogorci ikad uptali....Tajfun