8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohija Sabor SPC hitno da penzioniše – prijeti raskolom i širi svoj kult ličnosti

Religija

Tag Gallery
Comments 14

Amfilohija Sabor SPC hitno da penzioniše – prijeti raskolom i širi svoj kult ličnosti

Autor: Antena M

  • Viber

U Crnoj Gori imamo kult ličnosti Đeda, kako popularno zovu mitropolita Amfilohija, koji je on lično podgrijevao, a njegove sljedbenike sam prozvao đedoimanima – kazao je dr Zoran Đurović, sveštenik, jedan od najpoznatijih srpskih bogoslova, freskopisac i ikonopisac.

Prema njegovom mišljenju, Amfilohije raspiruje „ovu idolatrijsku dimenziju”, a sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Crnoj Gori u tome „ima i ekonomske motive”.

„Izleti Joanikija ka Amfilohijevoj koncepciji su odsjekli svaku nadu nekim sveštenicima (Mitropolije crnogorsko-primorske) da bi mogli po raskolu da prebjegnu kod njega (u Budimljansko-nikšićku eparhiju). Zato je jasno da mi se Amfilohijevi sveštenici samo privatno javljaju, nikako javno, jer bi im odmah ‘pala glava’. Kada bi mitropolit Amfilohije imao u vidu koliko je obimna moja prepiska sa njima, odnosno, koliki je broj klirika koji priklanjaju sluh onome što govorim, vjerujem da bi završio na urgentnom”.

 

U intervjuu za srpski portal „Чудо“, Đurović kaže da je „establišment SPC zatečen” razvojem događaja – navodnim prijetnjama raskola SPC u Crnoj Gori, kao i u SAD-u, tj. kako tvrdi, „dobićemo raskole i u Americi i u Crnoj Gori”.

Sabor SPC okuplja čedrdesetak srpskih episkopa i njegovo zasijedanje, koje se redovno održava barem jednom godišnje – ove godine još nije održano.

„Bordžijanski metod rješavanja problema u SPC je jako zastupljen”, kaže Đurović. „Tu nema ni pravila ni morala. Na Saboru (SPC) vidimo tek vrščić ledenog brijega. SPC je i neiskusna, a i ne želi da se uči na primjeru drugih crkava”.

„Ne vidim da je Sabor odlučan da poduzme ozbiljne rezove. To bi značilo da se sva trojica episkopa SPC u SAD sklone sa katedri kao i da se Amfilohije penzioniše. Ako se to ne uradi, mi ćemo imati raskole u narednih šest meseci”.

„Problem je što će se Amfilohijevom raskolu pridružiti Teodosije sa Kosova i Metohije, Dimitrije zahumsko-hercegovački, Atanasije sa Mileševskom eparhijom. Takođe Grigorije (Durić) neće drijemati i mi ćemo dobiti raspolućenu SPC”, procjenjuje Đurović, nekad jedan od Amfilohijevih miljenika, koji je odrastao u Sutomoru i Baru, školovao se i u Titogradu, a očevim porijeklom je iz Srbije.

Amfilohije je jesenas, u užem krugu vrha jerarhije SPC, zbog navodne izdaje Aleksandra Vučića oko pitanja Kosova i podrške koju mu daje Patrijaršija u Beogradu, prijetio otcjepljenjem „južnih eparhija“ SPC i formiranjem prave „svetosavske SPC“, pri čemu bi se proglasio „pećkim arhiepiskopom” i okupio oko sebe eparhije SPC iz istočne Hercegovine, Raške i Kosova. Ostalo je nejasno da li je Amfilohije prijetio u afektu ili ima takav čvrst plan.

Od 15. juna prošle godine, kada je održan prvi Amfilohijev protest u Podgorici zbog najave usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, episkopi SPC koji se pojavljuju na protestnim litijama u Crnoj Gori radi podrške Amfilohiju su isključivo iz „južnih eparhija“ SPC, a pridružio im se i Grigorije Durić iz Njemačke.

Darko Đogo, protoprezviter-stavrofor, vanredni profesor na Bogoslovskom fakultetu SPC u Foči, zimus čest govornik na protestnim litijama koje su se održavale u crnogorskim gradovima, nedavno je, kako navodi portal „Чудо”, „potvrdio stavove sveštenika Zorana Đurovića o situaciji sa SPC u Crnoj Gori”.

„Đogu se polako otvaraju oči”, kaže Đurović. „Pisao je da, ako sam ja u pravu, da me treba staviti odmah u kalendar svetaca, a ako nijesam, raščiniti. Takođe je pisao da ako sam u pravu, da se Amfilohije mora – raščiniti”.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Šako

Ovo je po onoj staroj, odavna poznatoj: ,, izda je svoje kako da mu mi vjerujemo,,

Hercegovac

@MALI MRAV sve Amfi radi u dogovoru sa Lomijem. Kad ga policija sprovede na saslusanje, tamo piju kafu i pricaju viceve.

MALI MRAV

Nije Djedu bez razloga darovao papa P.Jovan ordenom rimokatolickog biskupa i naprsnim krizom. Davno se on zakleo papi sta ce sve obaviti u SPC, ne daje papa uzalud ordenje.