15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joanikije: Dobili smo ponudu sa zlom namjerom

Religija

Comments 2

Joanikije: Dobili smo ponudu sa zlom namjerom

Autor: Antena M

  • Viber

Formula koju nam je vlast ponudila za registrovanje crkve koja ovdje postoji vjekovima neiskrena je, neodgovarajuća, neprimjerena i ponižavajuća, suprotna Ustavu i međunarodnim obavezujućim aktima, poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, piše Dan.

On je u sinoćnjoj “Internet litiji“, emisiji Radio Svetigore, ocijenio da takva ponuda Vladinog ekspertskog tima nije usaglašena ni sa čim, osim sa zlom voljom vlasti.

“Ona na jedan ciničan način hoće da nas dovede u situaciju da mi pristankom na takvu formulaciju zapravo likvidiramo sami sebe”, kazao je Joanikije.

Naglasio je da crkva ne bježi od evidencije, ali da država ne može da krši njihova osnovna prava i da briše istoriju i subjektivitet.

Podsjetio da je Vlada ponudila nastavak dijaloga tek poslije isteka roka koji je crkva dala, ali da način na koji su dobili poziv, pred zaključenje rada Skupštine, nije mnogo obećavao.

Smatra mogućim da je vlast računala da će crkva odbiti dijalog, pošto je prošao rok koji je bio naznačen.

“I da nas pred cijelim svjetom optuže da mi nećemo dijalog, da smo mi ovdje neka fanatična grupa koja ne poštuje državu, neće da razgovara itd. Pošto to nije uspjelo, oni predstavljaju da smo mi neki antidržavni element. Ja čvrsto stojim na stanovištu da ova vlast, sa ovakvim ponašanjem više ugrožava državu, njenu stabilnost i budućnost od bilo koga drugog, jer ugrožavanjem slobode vjere, koja je osnovna stvar civilizovanog društva, i ugrožavanjem bilo čijih imovinskih prava, time država zapravo negira samu sebe”, ocijenio je Joanikije.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

džezer

Samo sam pročitao naslov. Što se tiče ovoga popa i ko vodi njihovu crkvu to je zastiđe i sramota.

Tesla

Treba biti gluv pored usiju i slijep pored ociju pa da normalan covjek vjeruje vama. Dokle cete nastaviti sa lazima?Ko sta odje brani?