6 °

max 9 ° / min 2 °

Srijeda

02.12.

9° / 2°

Četvrtak

03.12.

11° / 6°

Petak

04.12.

14° / 8°

Subota

05.12.

15° / 9°

Nedjelja

06.12.

16° / 7°

Ponedjeljak

07.12.

13° / 9°

Utorak

08.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Antimos: Rusi pokušavaju da sruše drevni poredak Crkve

Religija

Tag Video
Comments 4

Autor: Antena M

  • Viber

Antimos: Rusi pokušavaju da sruše drevni poredak Crkve

Piše: Vladimir Jovanović

Ruska pravoslavna crkva pokušava da „izbriše“ Vaseljensku patrijaršiju. Drugim riječima, pokušava da sruši crkveni poredak koji postoji dvije hiljade godina i da uzme stvari u svoje ruke u odnosu na univerzalnost pravoslavlja – kazao je mitropolit aleksandropoliški Antimos Kukuridis (Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Κουκουρίδης) iz Vaseljenske patrijaršije.

On je komentarisao raskol – jednostrani prekid liturgijske zajednice Ruske crkve u odnosu na Vaseljensku patrijaršiju – koji je nastao oko dodjeljivanja autokefalije Crkvi u Ukrajini:

„Moj savjet hrišćanima je da više brinu o svojoj duši, a manje o geopolitici. Nijesmo ni političari, ni diplomate, već vjernici. Postoje politička i geopolitička pitanja, o kojima Crkva mora donijeti neke odluke, ali se one ne dotiču običnih hrišćana. Na nesreću, hrišćani, umjesto da se mole i pokazuju ljubav, žele da iskoriste takve geopolitičke, političke, ekonomske i diplomatske događaje, kako bi se međusobno dijelili“.

Vaseljenskoj patrijaršiji, kao prvoj po diptihu i Majci Crkvi svih slovenskih crkava, Ruska crkva i zasad manje otvoreno i Srpska crkva osporavaju primat – prvijenstvo temeljeno na kanonskim prerogativima, a koji između ostaloga uključuju ovlašćenja na apelaciju, liječenje raskola u pomjesnim crkvama i po potrebi odobravanje autokefalija. 

„Ako se sruši svešteni crkveni poredak, koji je vladao toliko godina, na kraju će biti srušeno cijelo pravoslavlje, jer će svi narodi zahtijevati da preuzmu vođstvo“, kazao je mitropolit Antimos.

Kako prenosi portal „Orthodox Times“, povodom aktuelizovanja pitanja statusa Crkve u Śevernoj Makedoniji, Antimos je rekao:

„Ostaje da se vidi u kom pravcu će Bog usmjeriti stvari. U svakome slučaju, i oni su pravoslavni hrišćani. Ośetljivi smo prema tom pitanju, ali sa situacijom se mora postupati uljudno i jevanđeljski. Ne okrutno, ratom, mržnjom i zlom“.

 

***

Oglasio se čtec Vedran Gagić, često neslužbeni tumač stavova Patrijaršije u Srbiji (SPC). Početkom ove godine, patrijarh Vartolomej je uputio poziv SPC da pošalje delegaciju na Fanar kako bi se zajednički razmotrilo makedonsko crkveno pitanje.

 

„Budući da SPC nije odgovorila na njihov poziv na Fanar na pregovore o Crkvi u Śevernoj Makedoniji, na suptilan način nam prebačuju da je samo đavo protiv iscjeljenja raskola”, piše Gagić.

„Taj poziv Fanara još nije bio saborno razmatran od strane SPC. Međutim, u okolnostima u kojima se Fanar ponaša kao nadcrkva kroz svoje postupke od propaloga Kritskoga sabora na ovamo, a naročito u Ukrajini, mi prosto ne smijemo sebi dozvoliti da, kroz odaziv na njihov poziv za razgovor o našem unutrašnjem problem, damo legitimitet njihovome nekanonskome postupanju i eklisiološkim pretenzijama”.

„Ključni moment”, piše Gagić, a prenosi portal „Vidovdan”, jesu „pitanja prerogativa Carigradskog Patrijarhata”.

„Ta pitanja će, od Ukrajine pa na ovamo, sve do njihova rješenja, biti prepreka svakom budućem dijalogu; jer je sasvim jasno da se eklisologija Fanara sve više i više razlikuje od ostatka Crkve. Zbog toga, naš odaziv da se s Fanarom pregovara o pitanju naše kanonske teritorije (u Śevernoj Makedoniji) bi bio legitimizacija cjelokupne fanarske neoeklisiologije. Mi to ne smijemo da dozvolimo, ni sâmi sebi, a ni zbog odgovornosti za Crkvu u cjelini”.

 

***

Andreja Bogdanovski, istraživač crkvenih politika i doktorant na Univerzitetu Bakingem, piše da je „iz nedavnih reakcija Vaseljenske patrijaršije jasno da je SPC odlučila da ignoriše poziv iz januara 2020. na posredovanje Vaseljenskoga Patrijarha”.

 

„Tu treba sagledati napore makedonskih vlasti da proces ožive, odnosno da ga nastave prema dinamici zacrtanoj u januaru 2020. i ne dopušte da izumre, jer su uloženi veliki napori kako na domaćem, tako i na spoljnom planu da bi se riješilo ovo pitanje s ciljem da se ono ne razmatra u Beogradu, nego na Fanaru”.

„Sljedeći koraci SPC”, piše Bogdanovski za portal „Religija”, „biće presudni i moguće nacrtati rješenje za Makedonsku crkvu. Ignorisanje Vaseljenske patrijaršije od strane SPC dodaje nove argumente makedonskoj strani da je rješenje kroz SPC teško primjenljivo. Pored očigledne državne podrške, fleksibilnosti u pogledu formata rješenja, MPC ide i korak dalje prihvatanjem Ohridske arhiepiskopije kao svoga novoga imena”.

 

***

Najnovija dešavanja oko crkvenoga pitanja u Makedoniji se dovode u vezu i sa izjavom američkoga državnoga sekretara Majka Pompea koji je 29. septembra, tokom pośete Grčkoj, na Kritu, a u društvu grčkoga premijera Kiriakosa Mitcotakisa, kazao:

„Premijer i ja smo se dogovorili da ćemo blisko sarađivati na prevazilaženju izazova koje Rusija postavlja, kao što je pokušaj prisvajanja Pravoslavne crkve “.

 

Pompeo je, prema grčkoj televiziji „ANT1”, takođe naglasio da „američka strana ulaže sve napore da smanji ruski uticaj u tom području, jer Vašington ne želi da se vrši pritisak na Vaseljensku patrijaršiju u borbi koju Moskva vodi da uzme primat u Istočno-pravoslavnoj crkvi“.

 

U Rusiji su snažno kritikovali Pompeovu izjavu…

 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Eagles

Ima jedna staro Spičanska koja kaže :" Pasalo djavolu u Pulju..." Ovakvo nam ni ne treba-okupatorsko, sa tudjim popovima, po Crne Gore je bez njega, i ne priznaje ga-niti ce! *(pokrajina Pulja {ITA} bila je nekad daleko od Spiča

Anagustum

Što Fanar čeka? Svak zna da Ruska Crkva bez podpore od SPC bi bila izolovana bez prijatelja. Fanar može (da citiram Abaza) sve ovo riješiti za 5 minuta. Ukinuti 1921 mito tomos kralja Aleksa Palikuće, priznati MPC i vrnuti Ohridsku Patrijarshiju, i vratiti nazad CPC. Srezati SPC na istorijski obim

Ctrl

To je sve vise jasnije i ociglednije posmatrajuci sadasnju globalnu situaciju i desavanja.