10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joanikije dobio premalo glasova, nije ušao ni u finale

Religija

Comments 4

Joanikije dobio premalo glasova, nije ušao ni u finale

Autor: Antena M

  • Viber

 Piše: Vladimir Jovanović

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator eparhije crnogorsko-primorske Joanikije Mićović, koji je u tom svojstvu imao dva glasa, nije juče ušao ni u uži izbor za biranje patrijarha SPC.

 Prema nezvaničnim izvorima, nakon glasanja, tokom kojeg je svaki od episkopa zaokruživao ukupno po tri imena na listi sa svim kandidatima, ušli su u uži izbor: Porfirije Perić 31 glasova, Irinej Bulović 30 glasova, Jefrem Milutinović, episkop banjalučki, 24 glasova.

 Joanikije je dobio 19 glasova. Isto toliko i Grigorije Durić.

 Na Saboru su neki od episkopa očekivali da će Joanikije zatražiti da ne bude na kandidatskoj listi, ali se to nije desilo.

 Joanikijev i ktitor SPC, Miodrag-Daka Davidović, prije par dana je na javnome skupu u Nikšiću optužio Aleksandra Vučića:

 „Kod njega (Vučića) pogibija nastaje zato što on u Patrijaršiju, u svetu sabornu i apostolsku Crkvu želi da USELI MILICIJSKU STANICU i da MILICAJCI BUDU PATRIJARSI”.

 Grupa pristalica Joanikija Mićovića, kako smo objavili, okupila se juče pred zgradom Patrijaršije SPC u Beogradu s transparentom: „Putem Hristovim on nek nas vodi, vladika Joanikije dostojan”.

 Na najmanje jednoj od društvenih mreža, pod egidom „Agape pg”, za Joanikija agituje navodno „grupa sveštenika iz Crne Gore”. Tvrdi se da je njihova namjera bila da Joanikije postane patrijarh, a episkop Kirilo Bojović mitropolit crnogorsko-primorski.

 „Ovih dana u Crnoj Gori vlada napetost upravo zbog izbora novoga mitropolita. Naš narod je podijeljenih mišljenje oko kandidata. Ali se svim nadamo da ćemo dobiti mitropolita koji će isključivo raditi u interesu Crkve, crnogorske države i naroda”, poručili su iz „Agape pg”.

 U tom smislu preporučuju da novi mitropolit mora biti poput Amfilohija, ali dodaju:

 „Od novoga mitropolita očekujemo da će isključiti i politički uticaj u Crkvi kako bi bili zaista jedna, saborna i apostolska Crkva”.

 Međutim, portal „Vidovdan”, blizak Irineju Buloviću, izgleda da prepoznje da se zaista radi o nekim sveštenicima u Crnoj Gori, konkretno u Podgorici i Cetinju:

 „Lukava zamjena teza nam trenutno dolazi iz Crne Gore. Dok pozivaju na to da se politika ne miješa u izbor sâmi to čine. Prvo je jako neukusno što licitacija imenima dolazi od SVEŠTENSTVA. Zatim niđe se ne pominje termin Srpska. Nekako su u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj došli do zaključka da je spominjanje termina Srpska – etnofiletizam, a Crna Gora je samo eto po njima prosta geografija. Zašto SVEŠTENSTVO u Podgorici, i Cetinju očekuju da Kirilo bude mitropolit, a Joanikije patrijarh? Zašto im smeta Joanikije u Crnoj Gori?”

 Oglasio se i protojerej-stavrofor Darko Đogo iz Foče, profesor na tamošnjem Bogoslovskom fakultetu, a prošle godine u nekoliko navrata istaknuti govornik tokom tzv. protestnih litija u Crnoj Gori. I on kritikuje „grupu sveštenika” iz Crne Gore:

 „Draga braćo, o kandidatima je nekulturno komentarisati. Samo moram da kažem da me vaša briga za crnogorsku državu i narod kao neku cjelinu, valjda zasebnu u odnosu na nas koji vas volimo, pomalo vrijeđa i boli”.

.

.

.

 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Mara

''Malo rukah, malena i snaga''. A i nije neka steta.

Ljiljana

Utjesice ga Crnom Gorom bojim se.

RIŠNJANIN

A bi na pripreme u srbistan i šumsku sad može da naplacuje onaj točak u Podgoricu ha ha ili da vakciniše popove iz srbistana